Livsstil

Skovnisser du selv kan sy

31. oktober 2013 af Peekaboo Design, idé og styling. Foto: Lene Nissen
Lange nissedukker med spidse ører og kroget top på huen. De er sjove for de mindste at lege med og skønne at pynte op i stuen med.Sy tøjet, så det kan tages af og på. Så skal du ikke tænke på, om de bliver krammet for meget, når tøjet alligevel kan vaskes.

Sværhedsgrad: 5 ud af fem stjerner - Svær og tidskrævende. Kræver flere færdigheder samt mere tid.

Materialer til skovnisser

Et stykke bomuldsstof i farven offwhite på 25 cm og 140 cm bredt. En rest stribet jersey. Blondebånd i guld og råhvid til pynt på kjolen.

Pladevat, broderegarn til øjne og mund. Alt fra Stof & Stil.
Diverse rester af rødt og brunt bomuldsstof samt stofrester med mønster, lidt kogt uld eller fleece samt sytråd i matchende farver.
Et stykke rulam fra Læderiet.
60 cm tubestrik, der er 2 cm bredt. Lidt elastikbånd, små trykknapper, 4 stk. knapper og 165 cm natursnor. Alt fra Creativ Hobby.

Sådan gør du, når du skal sy skovnisserne

Nissekrop

Tegn mønsterdelene over på mønsterpapir. PRINT SKABELONER HER:

 Krop til skovnisse.pdf

Dele til skov nisse krop.pdf

Klip alle dele ud i de stoffer, du har valgt. Klip med 0,7 cm sømrum - nogle steder skal du senere klippe sømrummet ned efter syning til 0,2 cm.

Start med at samle dukkerne. Sy med korte sting 2-2,5 mm.

Da hovedet består af 4 dele, skal du have siderne syet sammen. Start med at kalkere skabelonen over på stoffet, så du kan sy for- og baghoved sammen ret mod ret.
Sy efter stregen, klip sømrummet ned og klip hak ind lige over og under øret. Vend herefter ørerne ud, tag en nål til hjælp, så du får den lille spids øverst på øret vendt helt ud.

Nu skal du sy huen på ansigtsdelene. Klip også her sømrummet ned til 0,3 cm.

Sy nu kroppen på hoveddelene. Ret mod ret.

Nu kan du sy sømmen fra toppen af huen til bunden af kroppen både for og bag.

Lad bunden stå åben. Og vend krop og hoved ud. Her skal du igen bruge en nål til at trække spidsen af huen og næsen ud. Og husk at klippe sømrummet ned, så spidserne kan vendes ordentlig ud.

Støvlerne sys på benene. Når de sidder sammen, vendesyr du benene, og lader toppen stå åben, så de kan vendes derigennem.

Det samme gør du med vanter og arme. Husk at klippe sømrum ned og hak ind ved vanten og dens tommeltot, ellers kan du ikke vende tommeltotten ud.

Nu skal du fylde pladevat i dukken. Start med at klippe pladevat i lange strimler på en bredde af cikra 4-5 cm og stop ind med en strikkepind.

Det er vigtigt at få fyldt ud i alle spidser først. Brug lidt tid på at få det jævnt fordelt, så bliver dukken flottest.

Sæt herefter benene fast på kroppen ved først at sy dem på bagstykket og herefter vende sømrum ind og stik bunden sammen med benene.

Luk enderne på armene og stik dem fast på kroppen med en knap - den kan undlades, men det ser fint ud og gør, at armen er mere bevægelig.

Nu har du en fin skovnisse.

Tøj til skovnisserne

Klip benvarmere i en stribet jersey, 9 x 15 centimeter inklusive sømrum, og sy dem som rør, du trækker på nissepigens ben. Du kan også bruge stribet tubestrik.

Start nu med at sammensætte tøjet til nisserne, så det passer sammen. Klip alle delene ud efter mønsterdelene. PRINT SKABELONER HER:

Kjole til skovnisse.pdf

Buks til skovnisse.pdf

Trøje til skovnisse.pdf

Vest til skovnisse.pdf

Start med at sy kjolen. Siksak alle kanter. Sy skuldersømme og sidesømme på øverste del sammen. Klip hakker ind i sømrummet, hvor sømmen buer, så den kan lægges ned fladt. Fold nu sømrum midtbag, i halskant og ærmegab og stik det fast. Det er så småt, at det kan være svært at gøre på symaskine, men så gør det i hånden.

Sy nu en lille blonde eller knipling i halskanten.

Siksak kanterne rundt på skørtdelen. Sy sidesømmene sammen ret mod ret. Sy i øverste kant en rynketråd. Stram den til, så den passer til overdelens nederste kant.

Sy skørtet på overdelen ret mod ret. Og luk overdelen i sammensyningen midtbag.

Sy nederste kant på skørtet op.

Sy herefter det fine bånd fast på overdelen lige ved sammensyningen.

Så skal den store hjertelomme syes. Læg den ret mod ret og sy rundt i kanten, men lad en lille åbning på cirka 1,5 cm stå åben til at vende den igennem.

Vend retsiden ud og stryg den. Placer den på højre side af forstykket og stik den fast, men lad det buede stykke foroven stå åben, så det kan fungere som lomme.

Nu skal der blot syes små trykknapper fast bagi, og så er nissepigen klar.

Til nissemanden skal du også siksakke alle dele rundt i kanterne undtagen pelsen.

Start med den tykke uldtrøje, der også kan sys i fleece. Sy skuldersømme ret mod ret. Sy ærmerne på kroppen. Og sy ærme og sidesøm sammen i en arbejdsgang.

Sy ryggen sammen midtbag op til markeringen.
Her behøver du ikke at bukke kanterne ind, da kogt uld eller fleece ikke trævler.
Sy en lille trykknap i midt bag.

Sy nu bukserne. Start med at sy de to indersømme sammen ret mod ret. Herefter syr du skridtsømmen sammen. Buk nu alle kanterne om og stik dem fast, men lad et lille hul stå åbent til elastikken, der skal i både ved talje og i benene.

Den lille vest syr du blot skuldersømme og sidesømme sammen på. Kanterne lader du stå rå.

Klip 3 stykker natursnor af 55 centimeter og flet dem og brug som bælte om vesten.

Til slut klippes til begge nisser et halstørklæde af 30 centimeter tubestrik.

Øjne og mund broderes til sidst.

Så er det på med tøjet, og nisserne er klar til pynt og leg.

 

FORHANDLERLISTE

Panduro Hobby, pandurohobby.dk
Creativ Company, cchobby.dk
Stof & Stil, stofogstil.dk
Læderiet, laederiet.dk

 

Sponsoreret indhold