Livsstil

Slank med Sense: Nu tør jeg forfølge mine drømme

28. oktober 2022 Af Vibeke C. Larsen. Foto: Claus Fisker og privat.
Vægttab var ikke på agendaen, da Allichia begyndte på Sense, men snart oplevede hun, hvordan energien og humøret vendte tilbage, mens kiloene forsvandt. Hun fik brudt det usunde forhold, som hun har haft til mad hele livet, og i dag er Sense blevet en god vane.

“Advarsel – blærerøvsopslag.” Sådan begyndte det indlæg, som Allichia postede i Facebook-gruppen “Sense – sund med fornuft” i november sidste år om sit vægttab.

For den 28-årige kvinde fra den lille by Abild uden for Tønder havde al mulig grund til at blære sig. På blot et år havde hun tabt sig 15 kilo efter, hun var begyndt at spise efter principperne i Sense, og var gået fra 70 til 55 kilo.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

To graviditeter med få års mellemrum havde sat sig på sidebenene, og selv om Allichia ammede, blev kiloene siddende og fik følgeskab af flere. Samtidig var hendes yngste datter, Miley, meget urolig om natten, og det fik Allichia til at tænke over, om der var et sammenhæng mellem kost og amningen.

– Jeg begyndte faktisk ikke på Sense for at tabe mig, men fordi jeg gerne ville gøre noget godt for mit barn. Jeg håbede, at kostændringen ville få en positiv effekt på amningen. Det var min motivation, siger Allichia Kawaler, der er mor til Miley på 2 og Joey på 3½ år og gift med Thomas.

– Jeg er ikke sikker på, at jeg var lykkedes med Sense, hvis det kun var for min egen skyld, siger hun ærligt.

Anoreksi som ung

Vægten har spillet en alt for stor rolle i Allichias liv, siden hun som blot 4-årig blev indlagt på grund af underernæring.

– Jeg har svinget mellem at være overvægtig til at have anoreksi som 13-årig. Min familie har altid været lidt overvægtige, og min mor var på evig kur, uden det havde en effekt, så jeg fik aldrig et sundt forhold til krop, mad og motion, fortæller Allichia.

Hun fik med hjælp fra sine forældre bekæmpet spiseforstyrrelsen og har ikke været syg siden, men vægten har svinget op og ned gennem hele hendes voksenliv.

– Jeg har straffet mig selv gennem maden. Hvis jeg havde en svær periode, stoppede jeg med at spise, eller jeg spiste ekstra meget, fordi jeg følte mig fed og ulækker, fortæller hun.

De ekstra kilo blev gemt væk i stort sort tøj, og Allichia opgav til sidst at tabe sig.

–Jeg havde håbet, at jeg ville tabe mig, mens jeg ammede, men jeg blev bare ved med at tage på. Jeg kunne sagtens spise en plade chokolade om aftenen, fordi jeg var træt og manglede energi, siger hun.

Et kilo om ugen

Den 1. februar 2021 gjorde Sense sit indtog i Allichias liv. Der kom flere grøntsager på tallerkenen og blev skruet ned for aftenslik i sofaen, og snart røg de første kilo.

– I begyndelsen spiste jeg meget stringent, men efter tre måneder kunne jeg godt spise et stykke lagkage, hvis jeg var til fødselsdag, men jeg spiste ikke et kæmpe stykke, og jeg skar ned på stivelsen til aftensmaden, forklarer hun.

Sense-principperne er bygget på almindelig mad, hvor det handler om at spise de rigtige mængder og den rette sammensætning af fedt, proteiner og kulhydrat i hvert måltid. Dagens tre måltider inddeles i spisekasser, og man bruger sin hånd til at afmåle mængderne.

– Jeg var på barsel, havde to små børn og fik ingen søvn, så det tiltalte mig, at det var nemt. Det var alt for uoverskueligt, hvis jeg skulle til at veje maden eller tælle kalorier. Jeg har afmålt maden med øjemål, og var jeg i tvivl, tog jeg hellere for lidt end for meget, siger hun.

Aftenslik blev skiftet ud med frugt, og var sukkertrangen uimodståelig spiste hun en riskiks med chokolade eller tog et lille stykke chokolade.

– Jeg er ikke så god til forbud, så derfor var der intet, der var forbudt, men jeg forsøgte at gøre noget andet. Havde jeg lyst til at gå i køleskabet, gik jeg en tur i stedet. Hvis jeg bagefter stadig var sulten, lavede jeg en smoothie eller tog et stykke rugbrød, forklarer hun.

Allichia havde ikke regnet med, at Sense skulle flytte permanent ind i hendes liv.

– Jeg troede, at det bare skulle være for en periode for at se, om min datter fik det bedre, men så oplevede jeg, at jeg fik mere energi og blev i bedre humør. Desuden tabte jeg i begyndelsen næsten et kilo om ugen, fortæller hun.

Galleri: Slank med Sense: Nu tør jeg forfølge mine drømme

Øget selvværd

Hun omsatte den nye energi til lange gåture med barnevognen, og det satte også ekstra skub i forbrændingen. I dag er Allichia tilbage på sit arbejde som socialrådgiver og har bortset fra et par kilo holdt vægten i mere end et år.

– Jeg har ikke længere tid til at gå så mange lange ture, men jeg spiser stadig efter Sense. Jeg tænker faktisk ikke over det, for det er en livsstil og ikke en kur. Sense er så skønt, fordi du præcis kan spise den mad, som du plejer, men i mindre mængder og med mere grønt, siger hun.

Allichias selvværd har også fået et boost.

– Mit negative selvbillede er blevet bedre. Før bildte jeg mig selv ind, at jeg ikke kunne tillade mig at sidde i en gynge med mine børn eller gå ud på dansegulvet. Det er jeg ligeglad med i dag, understreger Allichia.

Hun har færdiggjort en uddannelse til sexolog- og parterapeut og skrevet en bog om parforhold, som gerne skulle udkomme til januar.

– Nu tør jeg drømme stort og forfølge mine drømme. Jeg prøver det hele og fokusere på de ting, der giver mig livsglæde, i stedet for mit spejlbillede, smiler hun.

Sponsoreret indhold