Livsstil

Sluk tossekassen

9. juli 2010 af Læge Jerk W. Langer
Danskerne bruger knap tre en halv time foran fjernsynet hver dag. Det er med til at øge risikoen for hjertesygdom, viser ny undersøgelse.
Foto: All Over
Foto: All Over

En ny undersøgelse af 13.000 mennesker viser, at hver daglig time, man tilbringer foran tv'et, øger faren for at dø af hjertesygdom, altså åreforkalkning og blodpropper. Forskerne bag denne foruroligende konklusion har endda taget hensyn til betydningen af andre risikofaktorer såsom rygning, fedme, hjerte-kar-sygdom i familien, diabetes og usund kost.

De unge ser mere fjernsyn
Ifølge DR Medieforskning ser hver dansker nu tre timer og 26 minutters fjernsyn hver dag. Det er 35 procent mere end i 2007, da vi "kun" så to timer og 32 minutter om dagen. De 15-24-årige har haft den allerstørste stigning i tv-forbruget, nemlig hele 59 procent.

Farlig cocktail
Problemet er, at en stillesiddende aktivitet som tv-kigning gør, at vi i lange perioder blot forbrænder meget få kalorier og ikke får gang i kredsløbet. Tv-kigning er simpelthen det mest inaktive, som man overhovedet kan foretage sig i vågen tilstand. Når der hertil lægges, at vil jo ret let kommer til at fordrive tiden i sofaen sammen med slik, kager, snacks og is, er grundlaget lagt for en helbredsskadelig cocktail af motionsmangel og overspisning.

Tv truer helbredet
Det afspejler sig desværre i helbredsstatistikken. Jo mere tv børn ser, desto tykkere bliver de. Kvinders risiko for type-2 sukkersyge stiger, desto mere tid de tilbringer foran skærmen. Og senest er der altså dokumenteret en forbindelse til hjerte-kar-sygdomme.

Tyk i sofaen
Engang sagde bekymrede forældre, at man fik firkantede øjne af at se meget fjernsyn. Det passer tilsyneladende ikke, for de færreste går rundt med firkantede glugger, selv om vi ser stadig mere fjernsyn. Derimod kan jeg med rimelig sikkerhed præsentere en ny talemåde, nemlig at vi får brede rumper og tykke maver af alt det tv.

Sponsoreret indhold