Små skridt ændrer din livsstil

Det er nemt nok for forskere at komme med detaljerede forklaringer på, hvordan man lever sundt.
Men det er de helt små skridt og ændringer, der til sidst har den bedste effekt for almindelige mennesker, konkluderer et nyt ph.d.-projekt fra Københavns Universitet. Det skriver Videnskab.dk.
Læs også: Motion gør dig mere sund end vægttab
Det nye projekt fulgte 12 mænd, der havde held med at ændre deres livsstil i løbet af 15 måneder.
- Egentlig havde jeg regnet med, at jeg skulle lave en ph.d.-afhandling om, hvorfor det ikke lykkedes mændene at få ændret deres livsstil, men det modsatte skete, og så blev jeg interesseret i at se på, hvad der virkede og hvorfor, fortæller ph.d. Maja Schøler fra Københavns Universitet, der står bag det nye resultat.
Fra kaffefløde til mælk
Mændene blev ikke udsat for oplysningskampagner om, hvad sund mad er. I stedet fik de et simpelt lamineret kort over sunde madvalg, som de tog med sig på indkøb i supermarkedet.
De skulle heller ikke følge træningsplaner fra fitnesstrænere. I stedet lavede de små ændringer fra eksempelvis at bruge fløde i kaffen til at bruge kaffefløde, derefter mælk og til sidst ingenting.
Læs også: Sådan skal du spise før og efter træning
De fik også påmindelser på en mobiltelefon om at huske at spise mellemmåltidet. Og derudover var sammenholdet i gruppen og familiens opbakning vigtig.
Det er gode grunde til, at de lavpraktiske strategier virker, fortæller Maja Schøler:
-I den sundhedsfaglige verden har man fokus på, hvad der skal til for at leve sundt, men mange mennesker kan slet ikke komme derhen. Til gengæld kan simple handlingsplaner, hvor man eksempelvis starter med kun at tage én portion mad til middag og efterlader gryden i køkkenet, være det første lille skridt til, at man på den lange bane får ændret sine vaner så meget, at der er tale om en markant livsstilsændring, man kan holde, siger Maja Schøler.
Læs også: Derfor er det bedst at træne om morgenen
På Sundhedsstyrelsens hjemmeside kan du hente håndbogen "Små skridt", der viser dig, hvordan du selv kan bruge den nye forskning i hverdagen.