Livsstil

Smil, det smitter

25. februar 2018 af redaktionen, foto Panthermedia
Du har sikkert hørt det før, hvis du hænger med hovedet og mundvigene vender nedad: "Smil, det smitter". Men den er god nok, vi spejler andres ansigtsudtryk og skaber større medforståelse.
Smil, det smitter. Vi aflæser og afkoder hinandens ansigtsudtryk

Det er en sejlivet påstand, at smil smitter, men forskning viser, at der er noget om snakken. Hvis du møder mennesker med et smil, er der stor chance for at få et retur. Mennesket har nemlig en fantastisk evne til at aflæse og efterabe andres ansigtsudtryk, skriver Videnskab.dk.

Ansigtsspejling skaber medfølelse

Når vi sidder overfor et menneske, vil vi ofte have tendens til at afspejle personen, og det sker ofte helt ubevidst. Hvis du sidder overfor en trist ven, vil du formentlig efterabe vedkommendes nedtrykte ansigtsfolder. Det hjælper nemlig med at sætte sig i personens sted og genkende din vens følelser. Mennesket husker nemlig tidligere oplevelser, hvor vi havde samme mine. Således er du med til at udvise større medfølelse og empati helt uden at lægge mærke til det. På den måde finder man automatisk en grimasse, der kan passe.

Læs også: Smil dig sund

Vi aflæser menneskers følelser

Det samme gør sig gældende med smil og positivt humør, der også smitter.

- Du reflekterer over dine følelser, og så skaber du en eller anden form for genkendelses-vurdering. Det giver dig muligheden for at handle passende over for personen, siger Paula Niedenthal, som er social psykolog ved University of Wisconsin.

Læs også: Se video: Baby skraldgriner sammen med sin hund

Det giver således mennesket en unik forståelse til at forstå andre mennesker omkring os og gennemskue deres følelser. Det er et grundliggende instinkt, som er ligger dybt i os. Og mennesket er lynhurtigt til at afkode den følelsesmæssige betydning, da det sker i løbet af ganske få hundrede millisekunder.

Op med mundvigene

Det er vigtigt at huske, at det ikke kun er smil der smitter, for triste og vrede ansigtsudtryk bliver også afspejlet. Så der er kun en ting at gøre - op med mundvigene og smil til verden. Du vil selv opleve at blive i bedre humør, når du smiler.

Læs også: Emil vinder alles hjerter: Her ser han mor for første gang

Sponsoreret indhold