Stort forskningsprojekt: Nu vil fedmeforskerne lytte til de unge

20 til 25 procent af børn i skolealderen vejer for meget ifølge et europæisk studie fra 2014.
Studiet viste også, at andelen, der led af overvægt eller fedme, har været nogenlunde konstant eller endda stigende siden år 2000 i alle de 36 lande, som deltog i studiet.
Nu skal en forskergruppe fra ni forskellige lande imidlertid arbejde sammen og prøve noget helt nyt: De skal spørge dem, det rent faktisk handler om. Det skriver forskning.no i en artikel bragt på Videnskab.dk.
Professor Knut-Inge Klepp fra Norges Folkehelseinstitut, som svarer til Sundhedsstyrelsen, er koordinator og initiativtager til CO-CREATE-projektet, der har modtaget 9,5 millioner euro i støtte fra Horizon 2020, EU's største forsknings- og udviklingsprogram nogensinde.
– De unges stemmer har nærmest været helt fraværende, siger Knut-Inge Klepp til Forskning.no, Videnskab.dk’s norske søstersite.
Verden fra de unges ståsted
CO-CREATE-projektets plan er, at forskerne i de forskellige lande skal rekruttere unge med forskellig baggrund for at høre, hvad de selv mener om sagen:
Læs mere på Videnskab.dk: Stor rapport afslører: Alt for mange unge spiser usundt og er overvægtige
- Hvordan ser mulighederne for fysisk aktivitet ud fra deres ståsted?
- Hvad har de brug for for at kunne bevæge sig på skolen eller på vejen hjem?
- Hvad synes de om madtilbuddet på skolen eller ved fodboldbanen?
- Hvordan oplever de markedsføringen af mad på de digitale medier – gerne der, hvor de voksne ikke færdes?
- Føler de unge, at de modtager modstridende budskaber? At samfundet siger én ting, men lægger op til noget helt andet?
Man skulle være fristet til at tro, at forskningen allerede har forsøgt at afdække det; det er trods alt lettere at udarbejde effektive tiltag, hvis man ved, hvor skoen trykker.
Ud af komfortzonen
– Jeg tror, at der er ved at ske en brat opvågnen i hele forskningsverdenen, siger Knut-Inge Klepp.
Han fortæller, at det er blevet lidt mere almindeligt med brugerinddragelse på forskningsområder med klare patientgrupper og patientforeninger.
Men når det kommer til brugergrupper, som er mindre definerede, er brugerne næsten ikke til stede.
Læs mere på Videnskab.dk: Er det forældrenes skyld, at børn bliver tykke?
Knut-Inge Klepp tror, at vi har nået et vendepunkt i tænkningen og forskningen; især når det gælder store, komplicerede samfundsproblemer som fedme.
– Der er meget større bevidsthed i EU’s og Forskningsrådets forskningsprogrammer om, at forskningen skal gøre nytte. Og så skal de personer, som skal have gavn af forskningen, også være med til at afgøre, hvad der er vigtigt for dem, siger han.
Internationalt har CO-CREATE knyttet sig til organisationer som Verdenssundhedsorganisationen, WHO, World Cancer Research Fund International, World Obesity Federation og Consumer International, som arbejder med politikere i forskellige lande.
Målet er at igangsætte processer på lokalt, regionalt og nationalt plan, som på sigt kan gøre det lettere for de unge at træffe kloge, velinformerede beslutninger.
Andre artikler på Videnskab.dk
Tarmbakterier kan være nøglen til fremtidens fedmemedicin
Tykke mødre kan "smitte" deres børn