Livsstil

Styrk børnenes selvværd

21. maj 2015 Charlotte Højlund Foto: Charlotte Højlund
Vores børns selvværd hænger sammen med, hvordan de er blevet opdraget, og hvad de har fået med hjemmefra. Men det betyder også meget, hvordan de oplever sig selv i forhold til andre i deres omgangskreds. Familie-ekspert Charlotte Højlund sætter fokus på børnenes selvværd.
Pige på syv år ser trist ud mod kameraet

Populær eller ej

Jeg husker stadig episoder, hvor mine døtre er kommet grædende hjem fra skole, fordi veninderne har været dumme, og de har følt, at livet var svært, fordi de ikke var ”en af de populære”.
Noget af det, jeg husker tydeligst, var, da min næstældste datter, Kamille, forsøgte at overtale mig til at sende hende et år til udlandet som udvekslingsstudent – noget jeg havde sagt nej til.
Hun skrev en lister med plusser og minuser ved at rejse, og på plussiden stod der blandt andet: ”Jeg har ikke så mange venner”.
Skulle det være et plus? Mit hjerte blødte, samtidig med at jeg vidste, at hun på ingen måde var totalt venneløs. Hun havde flere tætte veninder, men måske de ikke var så gode alligevel!
Behøver jeg sige, at hun fik lov til at rejse ...

Sociale medier påvirker selvværdet

Mange børns selvværd halter en del. Måske fordi de får for lidt opmærksomhed fra deres forældre, fordi mor og far bruger meget tid på mobiltelefoner, computere og tablets og glemmer det rigtige nærvær. Måske fordi børn bliver meget påvirkede af de allestedsnærværende sociale medier, og det kammeraterne gør og siger. Det er det, som afgør, om man er ”en af de populære”.
Den sætning hører jeg oftere og oftere, og især for pigerne er det meget vigtigt, også i de små klasser.

LÆS OGSÅ: Sådan ruster du dine børn til at klare modgang

Kort efter at vi i efteråret flyttede til København, havde jeg en samtale med en af mødrene til en pige i Lunas klasse. Moderen udtrykte glæde ved, at Luna var kommet ind i klassen, fordi det havde ændret balancen, så alt ikke længere kun handlede om den mest populære pige. Og det her er altså piger i 2. klasse ...
Men både piger og drenge er meget opmærksomme på, hvordan andre opfatter dem. Sophus på 10 år har ellers en enorm selvtillid, men han nægtede at gå med briller, fordi han var bange for, at de andre skulle synes, at han så dum ud. Efter lang tids kamp gav jeg op og lod ham få kontaktlinser.

LÆS OGSÅ: Hans hiver mig op af hullerne

Værd at vide om selvværd:

Selvværd er først og fremmest dine tanker om og følelser for dig selv. De kan omfatte:
✔ Din forestilling om dig – hvem du er.
✔ Dine egenskaber og karaktertræk.
✔ Dine stærke og svage  sider.
✔ De fejl, du begår.

Stolt eller skamfuld

✔ Dine forventninger til dig selv.
✔ Hvad du vil have ud af livet.
✔ Om du accepterer dig selv som den, du er eller ikke er.
✔ Om du er stolt eller skammer dig over den, du er.
✔ Din opfattelse af dig selv.

LÆS OGSÅ: Tegn på selvmobning - Line tænkte negative tanker om sig selv

✔ Hvad andre siger om dig.
✔ Hvor meget du tror på dig selv.
✔ Hvor sikker du er på egne evner.
✔ Hvor meget du tror på dit eget værd som menneske.
(Kilde: Stop selvværdstyven)

LÆS OGSÅ: Sådan hjælper du bekymrede børn

 

Sponsoreret indhold