Livsstil

Svært at rense sit eget drikkevand for PFAS

30. marts Af videnskab.dk
Foto: Colourbox
Fluorstoffet PFAS findes overalt, men flere forskere er skeptiske overfor, at almindelige mennesker bruger filtre til at fjerne stoffet fra drikkevandet hjemme i privaten.
Kvinde med vanddråber

Fluorstoffet PFAS kan skabe øget risiko for kræft, skade immunforsvaret og nedsætte frugtbarheden. Stoffet er mere eller mindre overalt – selv i flere drikkevandsboringer i Danmark – og er så godt som umuligt helt at undgå.

Alligevel er flere forskere skeptiske overfor idéen om, at vi bruger filtre til at fjerne PFAS fra drikkevandet hjemme i privaten.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Først og fremmest skal du være opmærksom på, om der rent faktisk er et problem med PFAS i dit drikkevand. Det kan også blive et problem, at du selv skal skifte filtrene og derigennem blive eksponeret for PFAS.

Og så koster det en del penge, og der er risiko for, at det eksempelvis vil føre til store mængder vandspild, lyder det fra flere eksperter.

Ring til kommunen

Projektleder hos Forbrugerrådet Tænk, Kemi Christel Kirkeby, anbefaler, at man skaffer testrapporterne for drikkevandet hos sit lokale forsyningsselskab, hvis man er nervøs.

Som borger kan man også ringe til kommunen og høre, om ens lokale grænseværdier er overskredet, fortæller professor i miljømedicin, Philippe Grandjean.

Man kan så gå i dialog med kommunen om, hvordan man skal forholde sig, hvis der er problemer.

Sponsoreret indhold