Livsstil

Tag testen: Hvor god er du til at aflæse følelser?

2. marts 2017 Anne Kristensen
Hvor gode er vi egentlig til at aflæse hinandens følelser? Er der forskel på kvinder og mænd? Og aldersgrupper? En ny test giver svaret. Her kan du se resultaterne og tage testen selv. Er du mon bedre end gennemsnittet?

En udbredt antagelse er, at kvinder er bedre end mænd til at læse andres følelser. En anden, at emotionel intelligens øges med alderen. 

Men er der hold i disse myter? 

Det har Unibet sat sig for at undersøge i en ny test med titlen 'Øjnene der ser'. 

Testen, som blev foretaget på 2.000 repræsentativt udvalgte personer i Storbritannien i januar 2017, gav testpersonerne 10 forskellige billeder af et sæt øjne, som skulle kædes sammen med den rette følelse. 

Resultatet af testen viste følgende resultater:

Mænd er bedst til at opfange begær og fjendtlighed - Kvinder er bedst til at opfange sårbarhed

Undersøgelsen viste, at mænd er bedre end kvinder til at opfange følelser som begær, interesse og fjendtlighed. Kvinder er derimod bedre til at opfange følelser, som er relateret til sårbarhed, såsom chokeret, bange og bedende. Kun 60.9% af mandlige respondenter kan se, om øjnene viser, at personen er bange, mens 70.8% af de kvindelige respondenter gætter rigtigt. Modsat kan 57.7% af de mandlige respondenter se, om personen er interesseret, mens 53.3% af de kvindelige respondenter gætter rigtig på denne følelse. Når øjnene viser begær, gætter 41.9% af de mandlige respondenter korrekt, sammenlignet med 38.9% for kvinder.

LÆS OGSÅ: Mænd bør lære at køre bil af kvinder

Overordnet set er kvinder bedre end mænd til at læse følelser 

Kvinder har tendens til at tro, at de er bedre end gennemsnittet til at læse følelser. 50% af de kvindelige respondenter mente, at de er bedre end gennemsnittet, sammenlignet med kun 44% for mænd. Resultatet viste da også, at kvinder er maginalt bedre. Gennemsnitsscoren for kvinder ligger på 5.0, og altså højere end gennemsnittet for mænd, som ligger på 4.8. Kvinder scorer også højest - 64% af de kvindelige respondenter scorer 5 eller over. Kun 56% af de mandlige respondenter kan prale af at leve op til den standard. 

LÆS OGSÅ: Kvinder bør sove 20 minutter længere end mænd

Chok er lettere at aflæse end sympati 

Den nemmeste følelse at opfange i undersøgelsen var chok. Hele 74% gættede denne følelse rigtigt. Herefter følger bange (66.1%), bedende (60.6%), kedsom (58.4%) og interesseret (55.4%) som de nemmeste følelser at gætte korrekt. Den vanskeligste følelse at gætte var sympatisk, som kun 15.8% gættede rigtigt. Respondenterne kæmpede også med at gætte, om øjnene viser skyldig (33.1%) samt fjendtlig (40.3%).

Afkodning af visse følelser stiger med alderen 

For nogle følelser stiger evnen til at aflæse dem med alderen. Rigtige gæt for sympati og skam steg på tværs af aldersgrupperne.

LÆS OGSÅ: Problemer i parforholdet er altid mandens skyld

Den gennemsnitlige respondent får halvdelen rigtigt

I undersøgelsen, som giver i alt 10 spørgsmål, var gennemsnitsscoren 4.9.

Vi tror, vi er bedre til at læse andre, end vi virkeligheden er

Ved spørgsmålet, om de mener, at de er dårligere eller bedre end gennemsnittet til at læse følelser, svarede 46.9% af respondenterne, at de er enten lidt bedre eller meget bedre end gennemsnittet. 41.3% af respondenterne mente, at de er nogenlunde lige så gode som gennemsnittet til at læse følelser. 

Her kan du selv tage testen >>

Sponsoreret indhold