Livsstil

Tarmbakterier kan være nøglen til fremtidens fedmemedicin

20. august 2017 af Videnskab.dk Foto: All Over Press
Ny forskning viser, at den rette kombination af bakterier i tarmene spiller en rolle for, om mennesker bliver fede eller slanke. Bakterietransplantationer kan være nøglen til en fedmefri fremtid, siger forsker.

Har du problemer med vægten, kan løsningen være at få gjort noget ved kombinationen af bakterier i dine tarme.

Tarmbakterier ser nemlig ud til at spille en stor rolle for kiloene på sidebenene.

Det har flere forskningsresultater allerede vist, og nu viser et nyt videnskabeligt studie med dansk deltagelse, hvilke tarmbakterier der giver en slank talje, og hvilke der får dellerne til at vælte ud over buksekanten. Det skriver Videnskab.dk.

– Vores studie er det seneste resultat i rækken – det næste skridt på vejen mod en dag at kunne afhjælpe fedme ved at ændre på tarmbakteriernes sammensætning, siger en af forskerne bag, professor Karsten Kristiansen fra Biologisk Institut ved Københavns Universitet.

Læs også: Tarmbakterier kan være skyld i fedme

Tog blodprøver

I det nye studie har Karsten Kristiansen sammen med sine kinesiske samarbejdspartnere lavet en detaljeret analyse af bakteriesammensætningen i tarmene blandt:

  • 72 ekstremt overvægtige kinesere med et BMI på over 35

  • 79 slanke kinesere med et BMI på 20

Samtidig har forskerne taget blodprøver fra forsøgsdeltagerne for at finde forskelle i sammensætningen af aminosyrer i blodet.

Zoomede ind på bakterie

I undersøgelsen zoomede forskerne ind på bakterien Bacteroides thetaiotaomicron og fandt, at de svært overvægtige kinesere havde ganske få eller helt manglede denne bakterie i deres tarme.

Bakteriearten var til gengæld rigeligt til stede i tarmene blandt de slanke kinesere.

Ligeledes fandt forskerne, at svært overvægtige kinesere havde meget større koncentrationer af aminosyren glutaminsyre i blodet end slanke kinesere.

Læs også: Find ud af, hvor meget dine tarmbakterier betyder for krop og sind

Forskerne udtog også B. thetaiotaomicron fra tarmene blandt de tynde kinesere og transplanterede dem til tarmene på mus, som genetisk var disponeret for at blive fede.

Forsøget viste, at B. thetaiotaomicron fik rodfæste i musenes tarme, og at musene efterfølgende ikke havde problemer med at holde vægten nede.

Samtidig fandt forskerne, at tilstedeværelsen af de glutaminsyretfortærende bakterier i musenes tarme gjorde, at musene ikke havde så meget glutaminsyre i deres blod.

Vil ikke konkludere for meget

Selv om resultaterne umiddelbart taler for sig selv, er Karsten Kristiansen alligevel forsigtig med at drage for stærke konklusioner.

– Det ser ud, som om, glutaminsyre i blodet kan være fedmefremkaldende, og at sammensætningen af glutaminsyreproducerende og glutaminsyrefortærende bakterier i tarmene hos mennesker har indflydelse på, om folk bliver fede eller ej, siger Karsten Kristiansen.

– Dog skal man huske på, at det her kun er et korrelationsstudie, hvor vi ser sammenhængen og ikke kan konkludere for meget om de direkte årsager, siger han.

Læs også på Videnskab.dk

Tarmbakterier gør kulde slankende

Forskere: Alt, hvad ud indtager, påvirker dine tarmbakterier

Sponsoreret indhold