Livsstil

Tidlig pubertet

20. august 2010 af Lægerne Anna-Marie og Henrik Münster
Flere piger går tidligere i puberteten end førhen. Har man mistanke om for tidlig pubertet bør man kontakte lægen, da det kan være tegn på alvorlig sygdom.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Man taler i fagsprog om for tidlig pubertet, hvis der er tegn på begyndende pubertet, før pigen er otte år gammel. Det skal dog ikke forstås som en helt fast grænse. Da grænsen er flydende, er det vigtigt, at barnet bliver undersøgt af en børnelæge, hvis man har mistanke om for tidlig pubertet. For selv om for tidlig pubertet i langt de fleste tilfælde blot skyldes en variation af de normale forhold, kan det i meget sjældne tilfælde også være udtryk for alvorlig sygdom.

Behandles med medicin
Hos lægen kan man ved en almindelig undersøgelse og ved røntgenbilleder komme nærmere en afklaring af, om det er en for tidlig pubertet. I visse tilfælde er det også nødvendigt at udføre undersøgelser af kønshormon-niveauet i blodet.

Hvis der er tale om for tidlig pubertet, kan den bremses medicinsk. Det betyder dog ikke, at de forandringer, der er sket med kroppen forsvinder igen. Det betyder blot, at puberteten ikke skrider yderligere frem.

Der er både fordele og ulemper ved behandlingen. Blandt andet udsætter behandlingen også vækstspurten. Det er derfor vigtigt, at man diskuterer det grundigt igennem med børnelægen, før man tager stilling til en eventuel behandling.

Kroppens forandring
Er der "blot" tale om en variation af det normale, som det oftest er, så handler det meget om at forklare, hvad det er, der sker med kroppen. At det er helt normalt, og at alle piger og drenges kroppe gennemgår en helt særlig forandring fra de er otte år til de bliver voksne. For nogle sker det blot tidligere end andre.

Mistanke rettet mod hormoner
Tendensen går i disse år, som I også er inde på, netop i retning af, at pigerne går tidligere i puberteten. Det er helt rigtig, at man har mistanken rettet mod hormonforstyrrende stoffer og planteøstrogener. Men selv om der forskes intensivt i fænomenet, er man endnu ikke helt klar over årsagen.

Læs også: Råd mod neglebidning

Sponsoreret indhold