Livsstil

Tina levede med daglig dødsangst: Dansen gav mig nyt mod på livet

25. august 2018 Af Anne Bruhn Jørgensen. Bearbejdet af Elisabeth Wille. Foto: Birger Storm, Morten Mejnecke.
For blot få år siden vejede Tina Testrup 130 kilo. I dag lever hun af at hjælpe andre til en sundere livsstil bl.a. ved at undervise i Ballroom Fitness. En skøn motionsform, hvor pardansen er blevet lavet om til enkeltmands-affære med god motion, sved på panden og ikke mindst masser af grin.
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Den grusbelagte indkørsel foran forsamlingshuset er nemlig fyldt med biler. For mange af kvinderne ligger undervisningen en køretur væk, men det afholder dem ikke fra at dukke op, også selv om de ikke er garanteret en plads. Hos Tina Testrup, 48 år betaler man fra gang til gang, og på den måde er der plads til at dukke op, når det kan passes ind i en travl hverdag. En enkelt gang er det dog sket, at Tina har måttet afvise nogen i døren, fordi der var fyldt op. Det store festlokale kan nemlig maksimalt rumme 32 gæster. Denne tirsdag går det dog lige akkurat, og ingen kører forgæves.

Ud over at undervise i Ballroom Fitness er Tina også sundhedsvejleder. Hun vejleder overvægtige og danskere med en problematisk livsstil. Derudover underviser hun i outdoor fitness, og så har hun flere gå-hold for dem, der af den ene eller anden grund ikke kan løbe. Men det er først inden for de seneste år, Tina har fået øjnene op for den sunde livsstil.

Læs også: Efter mandens selvmord halverede Mette sin vægt: Tabte mig for mine børns skyld

Frygten for en blodprop

I mange år designede Tina lysestager, nisser og lanterner, som hun solgte til brugskunstforretninger og isenkræmmere over hele landet. Da finanskrisen ramte, måtte hun afskedige størstedelen af sine medarbejdere, og det betød en fordobling af hendes egne sædvanlige 37 timer. De mange arbejdstimer fik konsekvenser for Tinas kost og hendes generelle sundhed. Til sidst vejede hun så meget, at hun ikke kunne binde sine snørebånd uden at blive forpustet.

I 2012 måtte hun lukke sin forretning, og da hun kort efter ville tegne en sundhedsforsikring, fik hun sig en overraskelse. De ville ikke forsikre hende, fordi hendes BMI var for højt.

– Dengang blev jeg rasende, men i dag kan jeg sagtens forstå det. Jeg var jo i den grad i risiko for at få brug for den forsikring. Jeg havde daglig dødsangst og var bange for at dø af en blodprop eller en hjerneblødning. Hver eneste dag frygtede jeg, at jeg ville dø fra min søn.

Se også: Træn din balance: Sådan gør du

Mødet med dansen

Det blev en øjenåbner for Tina, som besluttede at tilmelde sig et livsstilsændrende program på TV 2 Øst, ”Lev Livet.” I samarbejde med en personlig coach og fem andre overvægtige skulle Tina i seks måneder kæmpe for at smide sine overflødige kilo. Programmet bød på en lang række udfordringer, heriblandt et besøg hos Elisabeth Dalsgaard for at danse Ballroom Fitness.

– Jeg var solgt med det samme. Jeg var vild med, at der var tilsat fitness, og at man får lov til at give sig hen i en wienervals og forestille sig, at man har en kæmpestor kjole på, men man behøver ikke en mand, som alligevel ikke gider at danse med en, griner Tina.

Da programmet var forbi, og de seks måneder var gået, havde Tina tabt sig 27 kilo. Efterfølgende har hun tabt sig yderligere, og i dag er hendes samlede vægttab på 35 kilo. Mødet med Elisabeth Dalsgaard inspirerede Tina til selv at blive Ballroom Fitness-instruktør. Derfor tog hun på kursus hos Elisabeth Dals-gaard, og i oktober 2014 blev hun færdiguddannet. Samtidig uddannede hun sig til kostvejleder.

Læs også: Tabte 10 kg: Jeg fik nyt selvværd

Trætte og glade

Tilbage i forsamlingshuset er træningen i fuld gang. Tina guider de mange kvinder igennem aftenens danse. Denne tirsdag står den på opvarmning, cha-cha-cha, quickstep, vals, wienervals og til sidst udstrækning.

Her er ingen store spejle, stepbænke eller automater med proteinbarer. Til gengæld er her kvinder fra flere forskellige generationer og i alle aldre, størrelser og former. Nogle er her for at røre sig. Andre er her bare for at have det sjovt. Nogle kommer hver eneste tirsdag. Andre er her kun en gang imellem.

Midt på gulvet tiltrækker to kvinder sig pludselig alles opmærksomhed. Helt opslugte af at nynne med på musikken, samtidig med de forsøger at huske dansetrinene, støder de sammen – til deres begges store overraskelse. De griner højt og tager sig til hovedet, inden de vender tilbage til dansen.

– Sommetider er det mig, som laver fejl, og så griner jeg bare og siger til kvinderne, at det er godt, at mange af dem kan trinene, når jeg nu ikke kan. Det er også den lethed, der gør, at vi hygger os så meget sammen. Når kvinderne går herfra, er de trætte, men vigtigst af alt glade.

På gulvet er tempoet igen steget. Trinene og bevægelserne går nu endnu hurtigere. Pulsen kommer hurtigt op, og energien er høj. Da kvinderne er færdige, er de forpustede. De klapper, giver hinanden high five og søger så mod vanddunkene. 50 intensive minutter er overstået.

Sponsoreret indhold