Livsstil

Tines metode til at håndtere sønnens ADHD på

11. september 2012 af Karin Heurlin / Foto: Gregers Kirdorf
Tine var i flere år dybt frustreret over sin søns ADHD. Men da hun begyndte at ændre kosten, sig selv og forventningerne til sønnen, fik hun en gladere dreng og et lettere liv. Læs her om nogle af Tines gode råd.

Da Victor gik i første klasse, kom han flere gange hjem fra skole og sagde noget, som fik det til at løbe koldt ned ad ryggen på hans mor, Tine Grønhøj fra Århus.

- Jeg har ikke lyst til at leve mere, mor.

Når man i dag ser den 11-årige dreng med et skateboard under armen og livsgejst i de blå øjne, er det svært at forestille sig, de ord er kommet ud af hans mund. Der er sket meget i de mellemliggende år. For hans mor har det været en lang kamp.

Læs også: Malou-Stella fra De unge mødre kæmper med ADHD

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Victor var et monster

Allerede da Victor var helt lille, kunne 46-årige Tine mærke, at noget var galt. Når hun madede ham i hans høje stol, kunne han gå helt amok, hvis skeen ikke blev ført hurtigt nok. Hans temperament og manglende tålmodighed blev ikke mindre, da han blev ældre, og i skolen gik det helt galt.

Victor passede ikke ind. Flere af hans lærere mente, han nærmest var et monster, fordi han havde svært ved at sidde stille og ikke opførte sig som de andre.

- Jeg var virkelig frustreret og havde ondt af Victor og af mig selv. Det var faktisk også derfor, jeg begyndte at skrive mine oplevelser ned. Det var bare for at komme ud med det, husker Tine, som også begyndte at læse på nettet og i amerikanske bøger om ADHD.

Tine filmede sig selv

I hendes øjne måtte der være en anden løsning på ADHD end at fylde sønnen med medicin. Langsomt begyndte hun at øjne en udvej. I dag peger hun på, at det første, man bør gøre som forælder, er at kigge grundigt på sig selv. Det gjorde Tine i bogstavlige forstand.

En dag filmede hendes veninde Tine og Victor sammen, mens de legede. Da Tine efterfølgende så videoen, var det jo lidt af en øjenåbner.

- Jeg kunne jo se, hvor sammenbidt, jeg var. Det var så tydeligt, at jeg bare sad og ventede på, at der ville komme en konflikt, og Victor ville blive hysterisk.

Læs også: Stress gør ung kvinde med ADHD syg

Ud med de negative forventninger

Tine begyndte efterfølgende at ændre sine negative forventninger til Victor, ligesom hun begyndte at lægge mærke til, hvor stresset hverdagen var for hende og Victor. I dag er hun skruet ned. Hun hviler mere i sig selv og mediterer hver aften for at finde ro, som kan smitte af på Victor.

- Jeg er helt klart blevet en bedre mor. Ikke at jeg er perfekt overhovedet, men jeg har fundet mere ro. Mange forældre med børn med ADHD har det også lidt selv, så derfor er det vigtigt at kigge på sig selv, siger Tine, som desuden har oplevet en stor forandring hos Victor, efter hun ændrede familiens kost.

Kost om motion er det vigtigste

- Jeg vil sige, at kosten fylder det halve, når det handler om ADHD. Det er så vigtigt at spise sundt, ligesom det er vigtigt med motion. Hvis Victor ikke er ude hver dag og motionere, kan jeg mærke det med det samme, siger Tine, som også peger på en anden meget vigtig ting.

- I dag går Victor i en almindelig klasse. Han har stadig svære dage, men han er generelt glad for at gå i skole og har venner efter skoletid.

Tine Grønhøjs bog, "ADHD med succes - også uden medicin", er udkommet på forlaget Mellemgaard.

Læs også om Hanna og Emma fra Topmodel, der har ADD

Sponsoreret indhold