Livsstil

Tip til konfirmation i delefamilien

30. april 2015 Charlotte Højlund Foto: Charlotte Højlund
Det kan være lidt af en balancegang at holde konfirmation i delefamilien. Men hvis alle gør sig umage om samarbejdet og først og fremmest tager hensyn til barnets følelser, kan det lade sig gøre. Familie-ekspert Charlotte Højlund giver gode råd om, hvordan I fester i fælleskab for barnet.
Konfirmand sidder til bords med sin mor

Tre familier samlet

På denne tid for tre år siden holdt jeg den sidste af mine foreløbig tre konfirmationer som delefamilie. Det var – som de to foregående – en stor fest med næsten 60 gæster og tre familier samlet: min og min mands samt min datters fars familie.
Det var også en følelsesladet og rørende dag, fordi alle vidste, at det var sidste gang i lang tid, vi var samlet. Kamille er den yngste af mine tre børn fra første ægteskab, og der er formentlig lang tid til bryllup eller barnedåb.

For børnenes skyld

Jeg har altid holdt meget af mine børns fars venner og familie, så for mig var det dejligt, at det lykkedes os at holde børnenes fester sammen. Men første gang var det ikke nemt.
Vi havde en svær skilsmisse, men da jeg vidste, hvor såret jeg selv havde været over ikke at have min far og hans familie med til min konfirmation, var det vigtigt for mig, at det kunne lade sig gøre for mine egne børn.

LÆS OGSÅ: Hjælp delebørn med at tackle deres to hjem

Der gik syv år fra skilsmissen og til den første konfirmation, og jeg håbede, at jeg ville nå at komme på så god fod med de stores far, at vi kunne holde konfirmation sammen. Det lykkedes – også anden og tredje gang. Det er jeg glad for, fordi jeg ved, hvor meget det har betydet for mine børn.
Samtidig har jeg fuld forståelse for de forældre, hvor det ikke kan lade sig gøre, fordi der stadig er for mange følelser i klemme.

LÆS OGSÅ: Hold fest for få penge

Sammen om barnets store dag:

✿ Få talt med dit barns far eller mor, og find ud af, om I kan holde en samlet fest. Få talt om, hvad der skal til, for at I begge kan holde det ud, og fokuser på det gode som barnets glæde, og at I ser gamle venner og familie igen.
✿ Del opgaverne mellem jer, så i begge føler, at I har bidraget.
✿ Aftal gavernes prisniveau, så det ikke bliver en konkurrence om, hvem der giver mest.

LÆS OGSÅ: Giv plads til far i børnenes liv

✿ Få de nye papmødre og -fædre til at acceptere, at de er i baggrunden den dag og derfor sidder længere væk fra konfirmationsbarnet end de biologiske forældre. Sørg samtidig for, at de er en del af festen og familien.
✿ Forklar barnet dine følelser, hvis det ikke kan lade sig gøre at holde en samlet fest. Selvfølgelig bliver barnet ked af, at I ikke kan sammen, men de forstår også en hel del. Og ingen skal køre sig helt ned alene af hensyn til sit barn – man må godt vise hensyn til sig selv.

LÆS OGSÅ: Mor og far er skilt

Sponsoreret indhold