Tips og tricks

Få styr på madportionerne

27. februar Af Gitte Gerner Eriksen. Foto: Colourbox.
Ifølge flere undersøgelser er især aftensmaden familiens største udfordring i forhold til madspild. Undgå madspild med disse anbefalinger.
Børn der spiser

Mange børnefamilier laver konsekvent op mod 30 procent for meget mad i frygt for, at der ikke er mad nok. Derudover er familierne ikke gode til at gemme rester, og de ryger ofte ud.

Derfor er portionsberegning noget at det vigtigste at udstyre sig med som børnefamilie. Ifølge Suhrs Højskole spiser et voksent menneske cirka 500-700 gram mad per måltid inklusive brød. Børn spiser generelt mindre end voksne.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Anbefalinger

Fødevarestyrelsen har lavet anbefalinger for, hvor meget en familie på fire, det vil sige to voksne og to store børn, spiser til aftensmad. Kartoffel- og kødgruppen er et samlet tal for familien. Mængdeangivelsen for grøntsager er angivet per person i forhold til personernes alder.

Kartofler, ris, pasta m.m. for 4 personer:

  • 1 kilo kartofler
  • 300 gram rå ris, tørret pasta, tørret bulgur eller lignende.

Kød, fisk eller æg for 4 personer:

  • 400 gram kød, fisk eller æg

Grøntsager per person:

  • Børn 4-6 år: 80 gram
  • Børn 6-10 år: 100 gram
  • Voksne: 150-200 gram

Hvor meget børn spiser, afhænger både af barnets alder, aktivitet, appetit og lyst, og det kan derfor svinge meget fra dag til dag. Men generelt spiser børn i alderen 4-10 år cirka halvdelen af, hvad et voksent menneske spiser, det vil sige 250-350 gram.

Et barn under tre år spiser lidt mindre, cirka 200-300 gram. Når børn er over 10 år, spiser de næsten det samme som et voksent menneske.

Kilde: Stopspildafmad.org

Sponsoreret indhold