Maden brændte på i gammel aluminiumsgryde

Hej Marion
Desværre er jeg kommet til at brænde noget mad på i min datters store gryde af aluminium, der er ca. 25 år gammel. Gryden har uden held stået længe i blød i vand med opvaskemiddel. Derefter blev den bragt i kog meget længe med et middel beregnet til maskinopvask. Det hjalp meget, næsten alt det brændte gik af, men gryden fik en lysere farve i bunden, der hvor vandet har været i kog. Gryden er også blevet skuret med grydesvamp. Spørgsmålet er nu, om gryden stadig kan bruges eller afgiver den ”farlige” stoffer til maden? Er der noget, der kan redde gryden nu? Hvordan skulle jeg have behandlet den efter fastbrændt mad?
- S., København
Hej S
Den lyse plet i bunden skyldes ganske givet, at du har kogt gryden længe med et maskinopvaskemiddel, som gryden ikke tåler. Men det bliver den ikke giftig af, så I kan roligt fortsat bruge den, uden at maden bliver farlig. Aluminiumsgryder skal behandles forskelligt, alt efter om de er eloxerede eller ej. De eloxerede gryder tåler opvaskemiddel eller flydende rengøringsmiddel, men ikke nogen form for skurende midler. De ubehandlede aluminiumsgryder tåler brug af skurecreme, men ikke opvask i opvaskemaskine. Det er ikke tilrådeligt at opbevare mad i gryden, da salt og syre fra maden kan tære gryden og give nogle små sorte pletter. Men der er ingen risiko ved at spise mad opbevaret i en aluminiumsgryde.
- Venlig hilsen Marion

Flere svar

Hjælp til ludbehandlet bord

Rengøring af fuger

Rødvinspletter

Bøgerne lugter af brand

Plet på regnfrakke

Striber og fuger på fliser

Mærker fra strygejern
