Livsstil

Undgå rivaliserende søskende

23. juli 2015 Charlotte Højlund Foto: Charlotte Højlund
Mange forældre frygter, at storebror eller storesøster bliver jaloux på familiens lille ny. Men det er ikke så svært at undgå, hvis du griber det rigtigt an fra begyndelsen. Familie-ekspert Charlotte Højlund giver dig tip til at give søskende et godt forhold.

Det har altid undret mig, at vi snakker så meget om søskendejalousi, som er en af de helt store forældrebekymringer, når man venter nummer to i flokken. Vil han føle sig udenfor? Og hvad skal vi egentlig gøre for, at det ikke sker? Her er det vigtigt at huske på, at der er langt mere, der binder søskende sammen, end der skiller dem.
På trods af at jeg har mange børn, har jeg aldrig oplevet søskendejalousi mellem nogen af mine børn. Jo, når de har brokket sig over, at den ene fik mere end en anden, eller at det altid var dem, der fik skældud. Men den form for jalousi, hvor små børn bliver sure på deres nye lillesøster og tager sutten fra dem eller slår dem, kender jeg ikke til.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

LÆS OGSÅ: Jeg er alt for pylret

Men jeg har også altid har været meget opmærksom på, at ingen skulle skubbes væk, fordi der kom en lille ny i flokken. Ingen forældre skubber det ældre barn væk af manglende kærlighed eller ømhed, men af overdreven hensyntagen til den lille ny. Det forstår det ældre barn ikke, og derfor reagerer det.
Men børn - også små babyer- kan klare mere, end vi tror. Så lad dem være sammen med dig og den lille helt fra begyndelsen.

Spar op til 70 % på børnetøj lige nu - se HER >>

Sådan tackler du søskendejalousi:

¤ Lad den store være med, når du ammer eller giver flaske, enten på skødet, i en stol, i sofaen eller i sengen.
¤ Lad den store skifte og bade den lille sammen med dig, så de prøver at skifte tøj eller i det mindste vælge tøj i skabet.
¤ Tag middagsluren sammen med begge børn – ikke kun den lille.

LÆS OGSÅ: Børn må godt skændes

¤ Tag begge børn med, når der skal gås tur med barnevogn, hvadenten den store kan gå selv, cykler eller sidder på et søskendesæde – bare hun er sammen med dig.
¤ Lad den store lege med den lille uden alt for megen (åbenlys) overvågning. Lad dem være på gulvet, så den lille ikke falder nogen steder, og vis den store tillid. Men hav selvfølgelig et vågent øje på, så der ikke sker noget.
(Kilde: Moar – Sådan får du hvilepuls i hverdagen)

LÆS OGSÅ: Sådan får du sammenbragte børn til at føle sig som søskende

Artiklen indeholder affiliatelinks.

Sponsoreret indhold