Livsstil

Undgå tømmermænd efter julefrokosten

18. november 2016 Af tv-læge Peter Qvortrup Geisling.
Foto: Pantherstock
Tv-lægen Peter Qvortrup Geisling giver her sine bedste råd til, hvordan du kan undgå tømmermænd efter julefrokosten.
Gode råd til at undgå tømmermænd.

Undgå tømmermænd efter julefrokosten

I sin brevkasse i Ude og Hjemme deler tv-lægen Peter Qvortrup Geisling hver uge ud af sine bedste råd om sundhed. Her forklarer han, hvordan du undgår de værste tømmermænd efter julefrokosten.

Har du ikke tømmermænd, men 'bare' almindelig hovedpine? Her er 13 råd til at komme af med hovedpine >>

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Tømmermænd efter en julefrokost

Kære Peter

Jeg har altid de værste tømmermænd, og det er kun blevet værre med årene. Sådan føles det i hvert fald. Nu nærmer tiden for de dejlige julefrokoster sig, og jeg skal både til et par julefrokoster i forbindelse med mit arbejde og til en række julefrokoster i familien.

Hvad kan jeg gøre for at komme nogenlunde igennem julefrokosterne? Hvordan forebygger man tømmermænd, og hvad gør jeg, når det alligevel går galt? For det plejer det at gøre. Julen skal jo helst også være hyggelig.

Med venlig hilsen
Henning, Frederikssund

Kære Henning

Tak for din tømmermændsmail. Når det handler om tømmermænd, gælder det både forebyggelse og behandling. Lad os snuppe forebyggelsen først.

Drik rigeligt med anden væske, eksempelvis en sodavand eller lignende, hver gang du har drukket et glas alkohol. Hold også igen med at ryge; den slags giver også tømmermænd. Det er desuden vigtigt at spise – gerne noget fedtholdigt – inden julefrokosten, eksempelvis en burger eller sådan noget. Det lyder måske mærkeligt at spise før en julefrokost, men det gør, at den alkohol, du indtager, optages langsommere i kroppen. Et gammelt diplomat-råd er at drikke fedtholdig fløde, inden man begynder at drikke alkohol.

Behandlingen af tømmermænd er to hovedpinepiller hver sjette time, og drik så rigelig med almindelig væske. Nogle foretrækker at sove, mens andre vil ud at have frisk luft - begge dele kan hjælpe. Men det der med ikke at tage hovedpinepiller, når man har det skidt, fordi ”man jo selv er ude om det”, holder ikke. Lad være med at pine dig selv.

De allerbedste julehilsner
Peter

Det hurtige overblik

Forbyg tømmermænd:

Drik væske. Drik f.eks. et glas vand eller en sodavand for hver genstand.

Spis fedtholdig mad før julefrokosten.

Afhjælp tømmermænd:

Spis 2 hovedpinepiller hver 6. time.

Drik rigeligt med væske.

Her får du Dennis Knudsens tips til, hvordan du får smukt bølget hår til julens fester >>

Derfor får du tømmermænd

Tømmermænd er din krops fysiske reaktion, når du har fået for meget at drikke. Kendte symptomer på tømmermænd er hovedpine, kvalme, øget følsomhed over for lys og lyd samt tørst.

Tømmermænd skyldes blandt andet stoffet æthanol, som har en dehydrerende effekt. Udover de åbenlyse bivirkninger af denne dehydrering, får det faktisk også din hjerne til at krympe en smule væk fra kraniet. Ikke så underligt, at hovedet dunker.

Det er en vedholdende teori, at et nyt indtag af alkohol kortvarigt kan dæmpe symptomerne, men dette er bare en udskydelse af det uundgåelige. Når leveren har nedbrudt den nye mængde alkohol, vil der være endnu flere toxiner at nedbryde - og dermed endnu værre tømmermænd.

Prøv også disse 11 gode råd til at kurere tømmermænd:

11 råd til at kurere tømmermænd

Sponsoreret indhold