Livsstil

Verdens eneste albino-orangutang får nyt hjem

27. januar 2018 af Redaktionen, video YouTube
Se den søde video med den nuttede albino-orangutang, Alba, der snart kan se frem til et nyt hjem på Borneo. Hun slippes løs i den frie natur efter at være holdt ulovligt fanget som kæledyr.

Det er ikke til at stå for den pjuskede hvide pels og dens blå øjne, der lyser op. Normalt forbinder man orangutanger med store langhårede menneskeaber med rødlig pels, men for orangutangen Alba er det helt anderledes. Hun er nemlig kendt for at være verdens eneste kendte albino-orangutang, der tiltrækker stor opmærksomhed. Alba er blevet plejet og passet på et orangutangcenter det seneste år, men nu er hun klar til at blive sluppet løs i den frie natur. Der er lavet et afgrænset regnskovsområde på Borneo til Alba og hendes tre venner, skriver organisationen Red Orangutangen. 

Fanget i bur

Alba der betyder "hvid" på latin, blev sidste år befriet efter at have siddet til fange som ulovligt kæledyr. Da redningsfolkene sidste år rykkede ud, blev de mødt af synet af en bedrøvet 5-årig orangutang i bur. Den blev bragt til orangutangcentret, hvor den kom til hægterne. Men nu er det ved at være på tide, at Alba bliver sluppet fri i naturen igen. 

- Vi er rigtig glade for, at Alba har vist stor fremgang, mens hun har været på centret og nu er klar til at vende tilbage til et liv i friheden i regnskoven, fortæller Red Orangutangens direktør Hanne Gürtler. 

Læs også: Forskere finder vigtige forskelle på aber og menneskers hjerner

Nedsat syn og hørelse

Men fordi Alba er albino og har en bleg hud og pels, lider hun af visse skavanker, som gør at hun ikke kan klare sig selv i den frie natur. Hun døjer nemlig med nedsat syn, hørelse og har forhøjet risiko for hudkræft. Derfor er Alba ikke parat til at klare sig på egen hånd, men det har dyrepasserne fundet en løsning på. 

- Hun er en meget nysgerrig og selvsikker orangutang, der heldigvis har bevaret nogle af sine vilde træk til trods for at hun blev reddet fra en trist tilværelse som kæledyr, siger Hanne Gürtler

Får egen ø

Den danske organisation Red Orangutangen og de indonesiske partner BOS Foundation har besluttet at give Alba naturtro regnskovsomgivelser, men et sted hvor de stadig kan holde øje med hende, hvis hun får brug for hjælp. Til det formål har de etableret en hel ø i et regnskovsområde, hvor hun skal finde sin egen føde og leve på næsten samme vilkår som vilde orangutanger. 

Alba får desuden selskab af tre af hendes orangutanger venner, når de skal svinge sig i grenen i de nye grønne omgivelser. 

Læs også: Voksede op blandt aber

Truet dyr 

Albas skæbne med at blive taget til fange er langt fra enestående, da Red Orangutangen forventer at op mod 500 orangutanger hvert år handles på det sorte marked. Det betyder, at orangutanger er gået fra at være truet til kritisk truet. Hermed er der mindre risiko for fremover at finde orangutanger i naturen, da det forventes at 86 procent af orangutangerne vil være forsvundet i 2025 på grund af skovrydning og ulovlig handel. 

Sponsoreret indhold