Videnskab: Hvorfor har vi ikke seks fingre?

For første gang nogensinde har et internationalt forskerhold undersøgt motorikken hos personer, der er født med flere end fem fingre eller tæer på hver hånd eller fod. Det skriver Videnskab.dk.
Misdannelsen er kendt som polydaktyli, og de fleste får de ekstra fingre eller tæer fjernet, selvom polydaktyli ikke er farligt. Spørgsmålet er dog, om det i virkeligheden ikke er en fordel med de ekstra lemmer.
Eksperter fra henholdsvis Tyskland, Schweiz og Storbritannien konkluderer i hvert fald i et nyt studie, at polydaktyli kan give motoriske fordele.
Man har ved de to tilfælde af polydaktyli, som de har undersøgt, vist, at deres forsøgspersoner kan løse simple motoriske opgaver med én hånd, som andre folk normalt skal bruge to hænder til. De kunne blandt andet binde snørebånd med én hånd.
Læs mere på Videnskab.dk: Neuralink: Professor forklarer, hvorfor vi skal have chips i hjernen
Forskerne mener, at deres undersøgelse kan bruges i efterstræbelserne på at implementere kunstige lemmer på mennesker.
Vil ødelægge design
Der er dog gode grunde til, at mennesker ikke spontant har udviklet flere fingre, fortæller akademisk medarbejder Jørn Madsen fra Center for Makroøkologi, Evolution og Klima på Københavns Universitet.
Menneskets evolutionen fulgte et spor for hundrede af millioner år siden, da de ur-padder, der kom længe før mennesket, udviklede fem fingre - ikke fire, ikke seks, syv eller otte.
Det er på sin vis tilfældigt, men når evolutionen først kører i en retning, så går den ikke tilbage og ændrer på noget så grundlæggende som de fem fingre.
– Den måde, menneskets krop er designet på, er meget avanceret. Det er et perfektioneret design, i den forstand at kroppen er så balanceret og ligevægtig, som den er, og det er nogle meget basale genetiske styresystemer, der former vores krop, forklarer Jørn Madsen.
Læs mere på Videnskab.dk: Hvordan ser mennesket ud om en million år?
– Hvis mennesket udviklede så stor en anatomisk forandring som en ekstra finger på vores krop, som den ser ud nu, så ville der være andre ting, der ikke fungerede lige så optimalt, siger han.
Et skridt på vejen
Eksperterne ser deres undersøgelse som brugbar i stræben efter implementeringen af kunstige lemmer hos mennesker.
Hjerneskanninger viste nemlig, at hjernen tog nogle nye sensormotoriske hjerneområder i brug for at bevæge de to ekstra fingre hos de to forsøgspersoner.
Men hjernen brugte ikke synderlig meget ekstra kapacitet på det, sammenlignet med kontrolpersonerne med fem fingre.
– Selv om de ekstra fingre øger graden af frihed, som hjernen skal kontrollere, fandt vi ingen ulemper ved det sammenlignet med folk, der har fem fingre, siger en af studiets forskere, Etienne Burdet, professor i bioteknologi ved Imperial College London, i en pressemeddelelse.
– Det er fantastisk, at hjernen har nok kapacitet til at gøre det uden at skulle ofre noget særligt andre steder, tilføjer Etienne Burdet.
Andre artikler på Videnskab.dk
Hvad sker der, når man stener?
Virkelighedens ’Wolverine’: Middelaldermand havde erstattet arm med kniv