Vild vovehals

Den franske klatrestjerne Alain Robert kravlede forleden op ad en lodret væg på et højhus i Barcelona, for at skabe fokus på klimaforandringerne.
Men hold nu fast... for han klatrede helt op til toppen uden brug af noget udstyr overhovedet. Myndighederne var dog ikke glade for happeningen, og de anholdt ham, da han var kommet ned på landjorden igen.
Men det lille bump på vejen var ingenting i forhold til, hvad den franske klatrer har været igennem i sit 62-årige liv.
Allerede som 19-årig var Alain et stort navn inden for sportsgrenen. Men i 1982 faldt hans karriere til jorden – helt bogstaveligt, da han styrtede mange meter ned under en øvelse. Han brækkede et utal af knogler og lå i koma i lang tid.
Hans læge, der selv var fritidsklatrer, overleverede Alain den triste nyhed, at hans fatale styrt havde gjort ham omkring 66 procent invalid, og at han aldrig ville komme til at klatre igen.
Den unge klatrer var knust. Hans karriere var ødelagt, hans krop var ødelagt, og han havde udviklet kronisk svimmelhed og epilepsi.
Hankede op i sig selv
Efter at have siddet derhjemme og haft ondt at sig selv, hankede han gevaldigt op i sig selv.
Og i løbet af nogle år fik han kæmpet sig tilbage til sin velfortjente plads blandt verdens bedste klatrere - til trods for de fysiske handicaps, han stadig har i dag.
Og det er altså ikke kun klippevægge og bjerge, den gæve klatrer bestiger: I 1995 kravlede han op ad sin første skyskraber, og siden da har han klatret op ad omkring 170 af verdens højeste bygninger – uden sikkerhedsliner, men med sine bare næver og lidt talkum.
Det har med tiden givet ham tilnavnet ”Den menneskelige edderkop”.
Derfor var det også oplagt at hyre ham til at kravle op ad Lloyd’s Building i England i forbindelse med promoveringen af filmen ”Spiderman”. Her var der selvfølgelig sørget for alle tilladelser og godkendelser på forhånd.

Ulovlig klatring
Dog er der flere lande, der ikke vil give tilladelse til Alains højdeklatring, da de mener, det er for farligt. Men Alain gør det alligevel. Som regel ved at han sniger sig hen til bygningen ved daggry og går i gang.
Da det ofte tager ham flere timer at nå til toppen, kan ordensmagten i mellemtiden sagtens nå at opstille et par betjente – enten på toppen, eller på landjorden, til at tage imod superklatreren, for at arrestere ham.
Han klatrer ofte med et formål, f.eks. at rejse opmærksomhed omkring klimaproblemerne eller andre politiske problematikker, og det har han fået stor respekt for.
De fleste klatrere kan ikke leve af deres sport, men Alain er blevet verdensberømt – ikke mindst på grund af sin ukuelighed og heroiske historie, og det har gjort ham til en meget rig mand.
Så han skulle nok kunne betale de bøder og løsladelseskautioner han får fra tid til anden, når han klatrer i gode sagers tjeneste.

Kom videre efter sportsskade
Højdespringere...
Et par af de højeste bygninger, Alain Robert har klatret på er:
Burj Khalifa (828 meter), de Forenede Arabiske Emirater (2011)
Willis Tower (443 meter), USA (1999)
Petrona Towers (452 meter), Malaysia (2009)
Empire State Building (381 meter), USA (1994)
Federation Tower (526 meter), Rusland
Eiffeltårnet (313 meter), Frankrig (1997)
Taipei 101 (508 meter), Taiwan (2004)