Livsstil

Ymer og fed yoghurt sænker måske risikoen for at få en blodprop i hjernen

6. oktober 2017 af Videnskab.dk Foto: All Over Press
Risikoen for at få blodprop i hjernen er mindst, når man spiser forholdsvis flere fede surmælksprodukter i forhold til andre mejeriprodukter, indikerer ny dansk forskning.
Kvinde spiser yoghurt kan måske sænke risiko for blodprop i hjernen

Sænker risikoen for en blodprop i hjernen

Er dit daglige indtag af mejeriprodukter fortrinsvis fede surmælksprodukter, har du lavere risiko for at få blodpropper i hjernen, viser nyt dansk studie, skriver Videnskab.dk.

Risikoen for blodpropper i hjernen er nemlig lavest blandt de danskere, som spiser fed yoghurt, A38 eller ymer frem for eksempelvis magre mælkeprodukter eller ost.

Studiet, der er lavet på mere end 55.000 danskere hen over 13 år, er det første af sin slags til at kigge på risikoen for blodpropper i hjernen blandt personer, som spiser forskellige typer mælkeprodukter.

– Vores resultater tyder på, at risikoen er mindst blandt dem, som spiser mest af fede surmælksprodukter i forhold til andre mælkeprodukter, siger ph.d.-studerende Anne Sofie Dam Laursen fra Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet.

Læs også: Ole fik blodprop – nu får han stamceller sprøjtet ind i hjertet

Mulig forklaring

Resultatet stemmer godt overens med, hvad forskerne har fundet i andre studier – nemlig at surmælksprodukter kan have nogle positive effekter på helbredet.

Det fortæller professor Hanne Christine Bertram fra Aarhus Universitet, der har læst det nye studie.

– En mulig forklaring er, at surmælksprodukterne medfører øgede mængder af de gavnlige, kortkædede fedtsyrer i tarmen, hvilket blandt andet har en effekt på blodtryksreguleringen, forklarer Hanne Christine Bertram.

Studiets metode har dog betydelige mangler, mener forskningsoverlæge og adjungeret professor Kjeld Hermansen fra Aarhus Universitetshospital.

Han påpeger blandt andet, at der ikke er lavet opfølgende målinger af folks madvaner hen over 13 år, og at forskerne dermed antager, at folks spisevaner ikke har ændret sig.

Læs også: Migræne øger ikke risikoen for blodpropper eller hjerneforandringer

Forskere er uenige

Anne Sofie Dam Laursen er uenig i Kjeld Hermansens kritik.

Hun fortæller, at selv om forskerne kun har spurgt til deltagernes indtag af mejeriprodukter ved studiets start, finder de alligevel en sammenhæng mellem risiko for blodpropper i hjernen og valg af mejeriprodukt.

Læs også på Videnskab.dk

Hvorfor går vi op i mode?

Forsker: Udmelding om mættet fedt er alt for unuanceret

Sponsoreret indhold