Podcast

Bent Isager-Nielsen: Vi havde aldrig set noget lignende

7. april Af Annika Jeppesen
Foto: Lindhardt og Ringhof
I den nye sæson af krimi-podcasten ”På sporet” kigger Ude og Hjemmes krimiekspert Bent Isager-Nielsen og forfatter Stine Bolther nærmere på to af Danmarks største bankrøverier, hvor det lykkedes røverne at stjæle mange millioner kroner.
en kvinde og en mand

I 2021 fandt der kun et enkelt bankrøveri sted i Danmark, mens der ingen bankrøverier var i 2022.

Sidste år er faktisk første gang, siden vi fik banker i Danmark, at der ikke har været et eneste bankrøveri i løbet af et år, fortæller tidligere chef for Rejseholdet Bent Isager-Nielsen indledningsvis i den nye sæson af krimi-podcasten ”På sporet”.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Første afsnit er optaget under Krimimessen 2023 i Horsens, hvor Bent Isager-Nielsen sammen med journalist og krimiforfatter Stine Bolther kigger nærmere på to af Danmarks største bankrøverier.

For de seneste par års imponerende få bankrøverier er ifølge Bent Isager-Nielsen blandt andet et resultat af politiets løbende oprustning indenfor de forskellige former for kriminalitet.

– Plus en konsekvens af, at penge i dag er meget sværere at få fat i, og så begynder de kriminelle at finde andre veje, forklarer Bent Isager-Nielsen i podcasten.

For at kunne vise dig dette indhold, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Stjal knap 75 millioner kroner

Bent Isager-Nielsen er måske mest kendt som ekspert indenfor drabssager, men han kan også skrive to af Danmarks største bankrøverier på sit CV. Et af dem var røveriet mod Dansk Værdihåndtering i Brøndby tilbage i 2008.

– Klokken halv fem søndag morgen blev vi ramt af det, der stadigvæk den dag i dag er Danmarkshistoriens største røveri nogensinde, hvor 20 mennesker i fire-fem store Audi’er kom ind over Storebælt og slog os fuldstændig på motorkraft og ildkraft.

– Vi havde aldrig set noget lignende! Da røgen havde lagt sig, så var røverne væk, og de var løbet med knap 75 millioner kroner. Og medarbejderne stod chokerede tilbage i ruinerne, fortæller den tidligere drabschef og chef for Rejseholdet.

Julerøverier og julemandskostume

Det andet røveri fandt sted tilbage i 1983, hvor en dansk mand røvede en bank i Fredericia den 23. december for 2,2 millioner kroner og tog 30-40 mennesker som gidsler.

Rejseholdet blev tilkaldt, og det viste sig efterfølgende, at den samme mand flere gange op til jul havde begået større røverier.

– Altid i Jylland, altid op til jul og altid udklædt. Et af årene havde han lavet et røveri i et fuldt julemandskostume, husker Bent Isager-Nielsen tilbage på den gamle sag.

Selvom Rejseholdet efterforskede sagen i lang tid efter og fandt mange informationer om den østjysk-talende røver, så fandt de aldrig frem til, hvem han var.

Hvor blev pengene af?

De to sager er på flere områder meget forskellige, men de kan begge kalde sig for nogle af Danmarks største bankrøverier – og ikke mindst prale af, at de slap afsted med pengene.

– Vi fandt kun fire af de knap 75 millioner kroner. Det er ulempen ved kontanter. Når de først er ude i verden, så er de umulige at genkende. De efterlader ikke digitale spor som transaktioner, så kontanter er meget svære at følge.

– Men vi ved også fra nogle af dem, vi fangede i sagen om Dansk Værdihåndtering, at de levede livet i overhalingsbanen. Så de brændte også mange af pengene lynhurtigt af på damer, sprut og rejser, siger Bent Isager-Nielsen i podcasten ”På sporet”.

På sporet

Ny sæson af krimi-podcasten "På sporet"

Journalist og forfatter Stine Bolther er vært på krimi-podcasten "På sporet", hvor hun sammen med den tidligere drabschef Bent Isager-Nielsen går bag om de største kriminelle dramaer.

Hver lørdag klokken 12.00 udkommer der et nyt afsnit af krimi-podcasten ”På sporet”, som du kan finde der, hvor du normalt lytter til podcasts.

Sponsoreret indhold