Natascha Linea har 15 huller i tænderne – kommunen betaler

Natascha Linea fra De unge mødre har trodset sin tandlægeskræk og været hos tandlægen. Hun vidste godt, det så slemt ud, men er alligevel overrasket over, at hun har hele 15 huller.

Det er ingen hemmelighed, at Natascha Linea fra De unge mødre har dårlige tænder, men hun ville ønske, det var anderledes. Nu har hun taget første skridt på vejen til flottere og sundere tænder. Hun har nemlig været til tandlæge, noget hun ellers kun har været et par gange, siden hun fyldte 18 år.

Læs også om Malene fra De unge mødre: Mobning gjorde mig stærk

Er bange for tandlægen

- Jeg har kun været til tandlæge to-tre gange, siden jeg fyldte 18 år, fortæller 20-årige Natascha Linea Kaup.

Hun ved godt, at det er for lidt, for hendes tænder har brug for ekstra pleje, fordi hun er født uden emalje på tænderne, og samtidig har tænderne taget skade af den astmamedicin, hun fik, da hun var lille. Hendes tænder er simpelthen blevet misfarvet af det.

- Jeg har tandlægeskræk. Det er derfor, jeg ikke er kommet af sted, fortæller den unge mor.

- Jeg får hjertebanken og svedige håndflader. Jeg er simpelthen så bange for det. Jeg har oplevet flere gange, at selv om jeg har fået rigtig meget bedøvelse, så har det gjort mega ondt, fortæller hun.

- Jeg har det bedst med Mickey Mouse-trynes. Det kaldte de lattergas hos skoletandplejen. Den savner jeg. Dengang skulle jeg bare overtale mig selv til at komme derind, så fik jeg lattergas og havde en lille fest inde i mit hoved. Det fik mig til at slappe af, så jeg ikke var bange, fortæller den unge mor.

Men sådan er det ikke mere, derfor er hele besøget hos tandlægen en skrækkelig oplevelse for hende.

15 huller

Oplevelsen bliver ikke bedre af den rystende nyhed, tandlægen havde til hende.

- Jeg har 15 huller, siger hun lidt flovt.

- Det er alt for meget. Jeg har også været dårlig til at passe mine tænder. Jeg vidste godt, at det var slemt, og så tænkte jeg, at det kunne være ligegyldigt og der kom et hul mere, fortæller hun.

- Efter jeg har været til tandlæge, har jeg taget det meget mere seriøst, siger Natascha Linea.

Hun børster sine tænder grundigt to gange om dagen og børster også sin tunge. Og så bliver hun i fremtiden en hyppig gæst hos tandlægen.

- Jeg skal til tandlæge hver tredje måned, når hullerne er blevet lavet, siger hun.

Natascha Linea tror godt, hun kan overholde den aftale, for hendes nye tandlæge i Fredericia er rigtig sød og tager hånd om hende.

Læs også: Natascha Linea fra De unge mødre: De mobber mig med mine tænder

Kommunen betaler

I første omgang har Natascha Linea kun fået gennemgået sine tænder. Derefter har tandlægen lavet et overslag på, hvad behandlingen består af, og hvad det kommer til at koste. Det er sendt til kommunen.

Natascha Linea er nemlig så heldig, at hun kun er 20 år og falder derfor ind under en lov, som betyder, at hun kun skal betale en brøkdel af regningen selv.

- Når man er på kontanthjælp og under 24 år, så skal man kun betale 600 kr. selv, fortæller hun.

Derefter kan hun få lavet sine tænder for 10.000 kr. om året.

- Jeg har allerede søgt kommunen for at få dem til at betale, og de har svaret. De betaler for, at jeg får hullerne lavet. Jeg skal bare betale de 600 kr. selv, siger Natascha Linea, som inden længe er at finde i tandlægestolen igen.

Læs også: For farligt med flere børn: Puk Rebecza skal steriliseres