Efter Fede Forhold: Lavere vægt, mindre migræne og mere gnist

Tina og Thomas tabte sig 30 kilo i det populære tv-program. Men faktisk endte deres parforhold med at blive endnu lettere end deres kroppe. Under optagelserne blev de nemlig opmærksomme på et problem, de ikke anede, de havde. Og man skal jo kende til problemet for at løse det.

En gang imellem kan det være svært at se, hvad der sker inden for ens egen hoveddør. Og hvad der i grunden sker lige omkring en. En gang imellem kan det ligefrem være svært at få øje på, hvad der sker inde i en selv.  

Det er Tina og Thomas fra Fede Forhold et godt bevis på. Faktisk kom det som lidt af en bombe for dem begge, hvor dårligt Thomas havde det. Det opdagede de først, da de i tv-programmet blev sat overfor en parterapeut, der helt uventet åbnede for et problem, de ikke vidste, de havde.   

 

Troede de skulle tale om noget helt andet

Den 41-årige folkeskolelærer Tina husker tydeligt køreturen hen til parterapeuten, hvor hun var sikker på, at de nu skulle tale om det, der for foregik i soveværelset. Eller rettere: Det er der ikke længere foregik.  

- Jeg var helt forberedt på, at vi skulle tale om vores manglede intimitet. Men så tog det bare en helt anden drejning. Som lyn fra en klar himmel, siger Tina, der måbende blev vidne til, hvordan hendes mand brød sammen den dag, da han fortalte om det pres, han følte.  

Læs også: Isabel fra Fede Forhold: Folk råbte efter mig på gaden

Græd i en halv time

I en halv time sad den høje, bredskuldrede Thomas og græd. Parterapeuten havde prikket hul på bylden, og for første gang satte Thomas ord på, hvordan han havde det. Hvordan han dagligt kæmpede med at få hverdagen til at hænge sammen med tre små børn og et job som udbudskonsulent. Hvordan han måtte forsøge at løse alle de praktiske opgaver, når Tina et par gange om ugen blev lagt ned af voldsomme migræneanfald. Hvordan han bed tænderne sammen og prøvede at klare det hele selv.  

Balancerede på randen af stress

- Jeg har altid haft den opfattelse, at når Tina ikke kunne så meget på grund af sin migræne, så måtte jeg gøre det. Jeg har aldrig sagt fra, og jeg har haft meget svært ved at bede om hjælp. Jeg tænkte, at jeg nok skulle klare det her. Jeg havde jo selv valgt det. Men det betød, at jeg faktisk har balanceret på randen af stress i meget lang tid, siger Thomas, som aldrig spurgte sig selv, hvordan han egentligt havde det. Heller ikke selvom han tydeligt kunne mærke, at han var udmattet, havde hovedpine, og at hans lunte overfor børnene var var blevet kortere. 

Thomas blev bare ved, som om han var en mand, der kunne klare alt. Og sådan så Tina ham også, når hun hele tiden overlod nye, praktiske opgaver i hjemmet til ham og hakkede på ham, når han ikke løste opgaverne i det rette tempo eller rækkefølge.  

Læs også: Michael fra Fede Forhold: Frygtede for mit liv

Thomas kunne ikke klare mere

Det var faktisk først, da hun så hans tårer hos parterapeuten, at det gik op for hende: At hendes stærke mand, som hun havde mødt i Forsvaret for 16 år siden, snart ikke kunne mere. At han ikke kunne klare flere opgaver eller flere hak.  

- Jeg anede slet ikke, han var så tynget. Men den dag så jeg en sårbarhed, som jeg ikke kendte, siger Tina, som erkender, at hun har givet Thomas for mange opgaver, når hun selv var lagt ned af migræne. For eksempel kunne hun ikke holde ud, hvis hjemmet i flød, hvilket det jo hurtigt gør med tre små børn. 

- Hvis alt var kaos i huset, så fik jeg også kaos i hovedet, som hun siger.  

Bedre til at trykke på PYT-knappen

I dag er det næsten tre måneder siden, kameraerne blev slukket i familiens hjem i Ebeltoft, og mødet med parterapeuten har sat sine tydelige spor. 

Tina er for det første blevet bedre til kaos. Eller til at trykke på pyt-knappen, som hun siger. Samtidig har den sunde kost også betydet, at der er blevet meget længere mellem hendes migræneanfald. Hvor hun tidligere havde to voldsomme anfald om ugen, så rammer de hende nu et par gange om måneden, og de slår hende ikke længere ned på samme måde.  

Men det er ikke kun migrænen, som har ændret sig. Det har Thomas også. Han er blevet langt bedre til at sige fra. Og dårligere til at bide ting i sig. Og det har gjort deres forhold langt bedre. Faktisk er forandringerne i forholdet mellem dem det bedste, der er kommet ud af programmet, og derfor er de også enige om, at de i fremtiden vil lægge vejen forbi en parterapeut mindst en gang om året.   

- Det er ligesom et serviceeftersyn, siger Thomas, som indrømmer, at parterapi tidligere ikke lige var en aktivitet, han selv ville foreslå.  

- I mit hoved var parterapi sådan noget, man gik med til for kvinders skyld. Og det var i hvert fald først noget man tog til, når skilsmissepapirerne lå klar i skuffen.  

Så langt har Thomas og Tina aldrig været. Men de har tydeligvis haft deres problemer, og det kunne hele Danmark følge med i, da programmerne kørte over skærmen. Når Tina og Thomas kom på, blev tingene ikke pakket ind, og ingen af dem prøvede at fremstille sig selv i et lidt bedre lys, selvom det sikkert kan været fristende, når man skal på landsdækkende tv.  

- Vi var kommet dertil, hvor vi skulle have et spark i bagdelen, og hvis vi skulle have gavn af hjælpen, var vi nødt til at være helt ærlige. Hvis vi gik og skjulte noget, blev problemerne jo ikke synlige, siger Tina.