Hanna og Emma fra Topmodel har ADD

I årevis kunne hverken Hanna eller Emma selv eller deres forældre forstå, hvorfor de havde det så svært i skolen. For et år siden fik de forklaringen. De lider af ADHD varianten ADD. I dag er pigerne medicinerede, og skolegangen er blevet en hel anden for de kønne modelpiger.

Modefotografer, agenter og topstylister slår lige nu hænderne sammen på skift i begejstring over de 15-årige tvillinger, Hanna og Emma Rolsted Jensen, fra Kanal 4-programmet Topmodel. I programmet kan man se de to søstre fra Slagelse spankulere op ad catwalken iført designertøj og med svingende hestehaler, som havde de aldrig gjort andet.

Livet som modeller er dog helt nyt for Hanna og Emma. Det er den store anerkendelse også.

Svært med kammeraterne

Igennem det meste af deres liv har de begge kæmpet hårdt for at følge med både socialt og fagligt i skolen. Indtil for nylig vidste hverken de eller deres bekymrede forældre, hvorfor de havde så svært ved det hele.

- Til alle skolemøder stillede jeg en masse spørgsmål: Er de ordblinde? Hvad er der galt? Lærerne sagde bare, at Hanna og Emma havde svært ved at koncentrere sig. Hun oplevede desuden, at pigerne havde problemer med at begå sig med kammeraterne. Sådan havde det været siden børnehaven.

Læs her om en mor, der mener, hendes søns ADHD er en gave

Frygtede anoreksi

For kun et år siden kom forklaringen på de kønne pigers vanskeligheder. En forklaring, som faktisk kom ved et rent tilfælde.

Emma havde fået en tid ved lægen på grund af ondt i ryggen. Men da lægen kiggede nærmere på den spinkle pige, opstod en nærliggende mistanke: Havde hun mon anoreksi?

Det skulle undersøges, så Emma blev indlagt, hendes spisevaner blev sirligt skrevet ned, og hendes almene tilstand blev kigget nøje efter. Diagnosen var klar. Hun havde IKKE anoreksi. Men hun havde ADHD. Eller rettere den variant af sygdommen, som kaldes ADD, hvor man ikke er hyperaktiv, men derimod mere stille. Fælles for ADHD og ADD er koncentrationsbesvær, hvilket forklarede en hel del.

Læs også om Malou Stella fra De unge mødre, som lider af ADHD

Begyndte på medicin

- De to piger er så ens, så jeg ville også have Hanna undersøgt, siger Inga, som havde ret i sin mistanke. Også Hanna skulle medicineres for ADD.

Nu får begge pigerne medicin, og selvom det tog tid at finde den rigtige mængde og den rigtige type, har det hjulpet dem meget. I dag går Hanna og Emma på efterskole, og de føler begge, at de følger med i timerne på en helt anden måde.

Livet efter diagnosen

- Vi har fået bedre karakterer, og nu kan vi koncentrere os, når lærerne siger noget. Før glemte vi det lige bagefter, siger Emma og Hanna og understreger, at det tidligere har været en sej kamp at gå i skole.

Med Topmodel har de to piger fået endnu en succes. Alene det at blive udtaget til et tv-program, som tusindvis af piger drømmer om, og som de også selv trofast har fulgt hjemme i sofaen de tidligere sæsoner, var stort.
Læs også: Helena fra Topmodel: Jeg er glad for mine kruver