X Factor knækkede mig

Hun gik fra scenen som vinder af X Factor. Halvandet år efter blev hun indlagt på psykiatrisk afdeling, hun var bukket under for det store pres. Bubber møder Sarah, som i dag tager sin medicin og håber at kæmpe sig tilbage efter en voldsom depression.

For tre år siden stod hun i Parken iført sølvjakke, vinder-attitude og med et sikkert greb om mikrofonen. Foran hende jublede 40.000 danskere, bag hende eksploderede lysshowet, og hjemme i stuerne sad over to millioner seere og fulgte finalen i X Factor.

Der er sket meget, siden 15-årige Sarah Skaalum Jørgensen gik ned fra scenen som vinder den aften.

Læs også: Sarah fra X Factor vil have fjernet sine bryster

Jeg møder hende på en grillbar med røde plastikduge i Mørkhøj ved Gladsaxe. Det er her, hun kommer fra. Hun kan pege ned til bageren, hvor hun var så trofast kunde i hvert frikvarter, at bagerdamen lagde de sædvanlige hindbærsnitter i en pose, så snart hun så hende gennem ruden.

Nu er Sarah her igen, for det er her, hun hører til. Sølvjakken har hun smidt, og hun møder mig i arbejdstøj og knæbeskyttere, for hun har lige givet en hånd med noget havearbejde.

Der er langt fra X Factor til havearbejde på knæ. Alligevel er havearbejdet en bedrift. For så har Sarah i det mindste været oppe af sengen.

– Jeg har en mentor fra kommunen, der ringer og siger: Kom nu op. Men det er en kamp for mig at komme op af sengen. Det er også en kamp for mig at gå i seng, og jeg er tit vågen til klokken fem om morgenen, siger Sarah med sin hæse stemme, der gjorde hende landskendt i 2011.

Svært ved at stå op

Dengang, efter sejren i X Factor, havde hun 33 koncerter på stribe, og hun kunne ikke gå mange skridt på gaden uden at blive stoppet for at få taget et mobilfoto.

I dag synger hun ikke meget. Nu prøver hun på at komme igennem sin depression. Hun tager sine antidepressive piller og følger det toårs program, som en sagsbehandler ved kommunen har lagt for hende for at hjælpe hende på benene igen.

For hun har været helt nede efter X Factor. Dernede, hvor hun til sidst blev indlagt på psykiatrisk afdeling, fordi hendes selvmordtanker gjorde det livsfarligt at sende hende hjem.

Læs også: Tragedien gjorde mig synsk

Sarahs nedtur begyndte, mens succesen var på sit højeste under X Factor. Seerne fik godt nok ikke så meget som et glimt af, at noget var ved at krakelere. Når Sarah stod på scenen, fyldte hun den helt ud med sin stemme, sin koreografi og sin karisma.

Men når hun kom hjem på sit værelse og lukkede døren, faldt hun sammen.

Hvad skete der, når du sad på dit værelse?

– Så kom det hele væltende. Alle mine tanker kom hulter til bulter, og jeg følte slet ikke, jeg kunne styre det. Hvis der er noget, jeg hader, er det ikke at have kontrol over situationen, siger hun ærligt.

Sarah har valgt at fortælle om sin depression uden indpakning. For hvis hendes historie kan hjælpe andre, giver hun den gerne. Depressioner kan ramme alle. Selv vinderen af landets største underholdningsshow.

Læs også: Malenes sejr: Jeg bestod som mor

Jo tættere Sarah kom sejren i X Factor, des dårligere fik hun det. Op til semifinalen fik hun pludselig trykken for brystet og åndedrætsbesvær.

– Jeg var så bange første gang, det skete. Jeg var overbevist om, at jeg skulle dø, husker Sarah, som blev kørt på hospitalet.

Her vurderede en læge, at hun var ramt af stress på grund af det enorme pres. Det fik Sarah til at gå til DR med en besked, som ville vende op og ned på showet: Hun ville ud.

Sarah kom som bekendt på andre tanker. Tv-folkene bag programmet var selvfølgelig ivrige for at få hende til at gå på scenen igen. Men det største pres kom fra hende selv. I hvert fald hvis man spørger hendes mor, Signe.

– Sarah kunne snuse sejren på det tidspunkt. Hun havde slet ikke været i farezonen, og hun var ved at være ret sikker. Jeg tror vindergenet tog over, siger Signe, som også deltager i interviewet over den røde plastikdug.

Tæt på at dø

For hvis der er en, som kender Sarah næsten bedre end hende selv, så er det hendes mor.

Hun har været lige ved siden af sin datter gennem alle Sarahs sejre og alle hendes slag. Der har været mange af begge dele.

Hvordan var Sarah som barn?

Læs også: Anastasia fik hjerneoperation: Jeg har fået min datter igen

– Hun var sådan en, der altid fik en gynge i hovedet, og vi havde nærmest klippekort til skadestuen. Da Sarah var tre, kravlede hun op i mine forældres hjørneskab med glaslåger. Hele skabet røg ned over hende, og Sarah landede lige mellem to glashylder. Det var ufatteligt heldigt. Da jeg løftede hende op, satte jeg mig bare med hende på skødet og vrælede.

Signe har samlet Sarah op mange gange. Men hun har også set hende stråle helt deroppe, hvor de færreste vover sig op.

– Sarah var altid med i skolekomedierne, hvor hun hver gang sluttede af med at tage ordet foran hele salen og takke alle de medvirkende. Hun har altid ejet scenen. Hun blomstrer, når hun er der. Så kan det godt være, hun falder sammen, når hun forlader den, siger Signe, der selvfølgelig var utrætteligt ved sin datter, da det gik helt galt halvandet år efter X Factor.

Sarah, du havde lige vundet det hele. Hvad skete der?

– Jeg var bare trist hele tiden. Intet kunne gøre mig glad, og min lunte var så kort. Da en af mine venner stak mig i ryggen og gik til BT med en historie om mig, knækkede filmen. Jeg stod faktisk med mit baseballbat og ville ud og finde ham.

  

Udviklede angst

Sarah blev heldigvis stoppet i sit hævntogt. Til gengæld blev hun sendt til lægen, som konstaterede, at hun havde en depression. En måned efter var Sarahs verden så sort, at hun blev indlagt på psykiatrisk afdeling. Først i fem måneder på børnepsykiatrisk afdeling, og så videre til den tunge
voksenafdeling efter hendes 18-års fødselsdag.

Hvorfor blev du så syg?

– Det stammer faktisk helt tilbage fra jeg var syv år, siger Sarah, og fortæller om den dag for 11 år siden, hvor hun kom hjem fra skole. Den dag, hvor noget knækkede i hende.

Læs også: Marianne blev gravid i 6. klasse: Folk tror, vi er søskende

– Jeg kan stadig tydeligt huske det. Min mor sad og græd. Hun sagde bare: ”Magnus er død”. Det var hendes kæreste, og han havde været en slags faderfigur for mig, efter mine forældre var blevet skilt. Nu var han kørt galt i Sverige, og pludselig oplevede jeg, at jeg kunne miste folk.

Sarah var rystet, og samtidig følte hun en stor beskyttertrang over for sin mor. Signe levede nemlig i en boble af sorg i tiden efter, og i dag husker hun kun tiden svagt.

– Jeg var helt ude af den, og jeg tænkte, at det ville være nemt at tage et skridt ud foran en bus. Men jeg havde jo Sarah og hendes lillesøster, som jeg skulle være der for, siger Signe, som sendte Sarah i en sorggruppe for børn.

Den havde dog ikke den store virkning.

Hvorfor hjalp den ikke, Sarah?

– Hvad skal en 7-årig sige om sine følelser? Det kan jeg dårligt nu. Dengang begyndte jeg at lukke mig inde, og jeg udviklede også angst.

Hvad var du bange for?

– Jeg var bange for mørke og for at være alene. Det er jeg stadig. Jeg kan ikke lide at gå på gaden alene.

Hvad gør du så?

– Enten ringer jeg til min mor, eller også sætter jeg høretelefoner i ørerne og trækker min kasket helt ned i panden.

I dag har Sarah været igennem et behandlingsforløb i et år, men psykologerne havde i starten en hård kamp med hende.

– Jeg har altid haft en facade på. Ingen skulle kende til min svaghed, for så kunne alle knække mig. Det var også først efter to måneder på hospitalet, at jeg begyndte at åbne op. Indtil da var jeg alt for stolt til at bede om hjælp.

Hvorfor tror du, at du fik depressionen på netop det tidspunkt efter så mange år?

– Det var på grund af X Factor. Det var jo et massivt pres, og samtidig følte jeg et kæmpe svigt fra mange venner. Jeg har altid fået ro på af at være sammen med venner, men jeg mistede mange efter X Factor. Nogle skrev til mig, at jeg var blevet en arrogant nar.

Var du da blevet en arrogant nar?

Læs også: Jeg fik en ekstra mor

– Det synes jeg virkelig ikke. Men under X Factor var jeg så presset, så jeg havde ikke tid til at svare på deres sms’er eller ringe tilbage.

Nu har Sarah igen tid til at sms’e. Hun er ude af det skarpe spotlight og er ved at finde ud af, hvad hun vil bruge sit liv på, når hun forhåbentlig bliver helt rask. Musikken har hun ikke droppet helt. I hendes kalender er der en koncert i Tyskland til maj, men ellers er hun mest koncentreret om en helt anden karriere.

– Jeg hygger mig lidt med at tatovere, som hun siger og fortæller om den tatoveringsmaskine, hun har købt i Kina. Hendes resultater bliver bedre og bedre. De første med begynderfejl sidder på hendes mors ryg.

Signe, det er ikke alle mødre, der lige vil lægge ryg til, når deres barn vil lære at tatovere. Tror du?

– Haha. Den her er nu blevet flot, siger hun og viser sit stjernetegn på armen, inden hun fortsætter:

– Jeg har altid ment, at Sarah skulle lære af sine fejl og erfaringer.

Sarah tømmer sin dåsecola og sender sin mor et smil.

– Min mor har spillet den største rolle i mit liv. Det er svært at sætte ord på. Det er mor, jeg går til, hver gang jeg er glad, og hver gang jeg har problemer. Forleden blev jeg stoppet af en mand, som krammede mig og sagde, jeg gjorde det rigtig godt. Det første, jeg gjorde, var at ringe til min mor.