Julemarked i stemningsfulde Soest

Hvad den midttyske by Soest mangler i størrelse, har den dobbelt op i julestemning. Ude og Hjemme er taget på julemarked med de lokale, og det er svært ikke at lade sig smitte af det gode julehumør.

Fra den ene ende af bymidten til den anden er der knapt halvanden kilometers spadseretur, og der er rigeligt at kigge på. 

De mange velbevarede bindingsværkshuse fra middelalderen, som byen er kendt for, er ekstra smukke her ved skumringstid, når de oplyses af julelys. 

Midt på gågaden støder jeg på en flok kvinder iført nissehuer, som får sig en varm juledrik i træhytten med det hyggelige navn ”Elch Bude”. Den hedder nok sådan på grund af det store, udstoppede elghoved, der hænger øverst på boden, og kvinderne stiller grinende op til gruppefoto under det. 
 Det er midt i december her i Soest, der med sine knap 45.000 indbyggere emmer af liv og kommen-hinanden-ved. Især her på julemarkedet, hvor de lokale strømmer til i grupper for at hygge sig sammen i den søde juletid.  

Og hvad byen mangler i kvadratmeter og indbyggertal, vejer den op i julestemning. Særligt dejligt er det at træde ind på pladsen foran Skt. Patrokli Domkirken, der stammer helt fra 1000-tallet, og som er bygget af sjældne grønne sandsten – et prangende syn. På pladsen er opstillet rækkevis af fine træhytter med julepynt, juledelikatesser og kunsthåndværk, lige til at tage med hjem i kufferten og lægge under træet. 

Julemarked med æbleskivens fætter

Vil du smage på ægte tysk julemad, så er Soest det perfekte sted. Jeg beslutter mig hurtigt for at spise aftensmad her på julemarkedet fremfor at gå på restaurant, for bodernes udvalg er alsidigt og fristende, og priserne lavere! 

Jeg begynder med en klassisk tysk wurst i brød – lidt som en dansk hotdog – og slutter af med det søde, hvilket der er rigeligt af her på markedet. 

Prøv f.eks. en quarkbäll-chen – Tysklands svar på æbleskiven – og skyl det hele ned med en æble- eller kirsebærlikør med flødeskum til. Så får man varmen.

Glühwein-standene og likørboderne er nemme at spotte – det er her, de længste køer er. Og når man står i sådan en, er der rig mulighed for at få pudset sit skoletyske af, for Soest-borgerne vil gerne snakke med byens gæster og fortæller stolt om deres lille by. 

Læs også: Julemarkeder i Hamborg

Vil du have et godt overblik over byen, så tag en tur i St. Maria zur Wiese-kirken, der ligger i den nordlige ende af bymidten. 

Ligesom domkirken er St. Maria-kirken bygget af grønne sandsten, som gør den helt speciel at se på.  

Da sandsten er et porøst byggemateriale, som ofte skal renoveres, er der også stilladser oppe i dag. Og selv om de skæmmer udsigten til kirken, er der en fordel ved dem. Arbejdselevatoren bliver nemlig også brugt til at fragte turister op til toppen af kirketårnet, der omkranses af en platform. Heroppe, hævet 20 meter over jorden, har man byens bedste udsigt og kan nyde aftensolens sidste stråler, der bader hustagene i et lyserødt skær. 

Kager og søde sager

Efter en tur i højderne slutter jeg dagen af med fødderne solidt plantet på julemarkedet, der fordeler sig over hele den gamle bykerne med cirka 100 boder. Og hvor er det skønt at få varmen igen med en kop dampende hed glühwein, mens man spadserer gennem de fyldte, julepyntede gader. 

Jeg er kommet til at love mine kolleger at tage julekager med hjem til dem, og det er ikke svært at finde en kagebod med et stort udvalg – det er kun svært at vælge og begrænse sig. Jeg får fyldt en æske med tysk julebagværk, når det er bedst, og herudover udser jeg mig et stort mørkt pumpernickel-brød, en slags rugbrød, som trækker på traditioner helt tilbage fra tyske bønder i 1400-tallet. 

Det er blevet sent på aftenen, det er ved at tynde ud i gaderne, og de sidste boder lukker og slukker for i dag. I hvert fald lige indtil i morgen, hvor det hele begynder forfra igen.

Læs også: Jul i Lübeck

Rejsefakta

Soest ligger godt fem timers kørsel syd for den dansk-tyske grænse. De nærmeste større byer er Dortmund og Münster, som ligger 50 og 80 kilometer derfra.  

Det største julemarked i Soest foregår hver dag fra den
27. november til den 22. december mellem kl. 11 og 22.
Hver søndag fra kl. 15-17 kan du få en tur i hestevogn
igennem Soest for 3 euro pr. person.