Rejs til Jersey – verdens venligste ø

Oplev en lille ø i Den Engelske Kanal, hvor både dyr og mennesker trives. Folk er flinke, hønsene går frit omkring, og den berømte jerseyko græsser veltilpas. Og det kan sagtens lade sig gøre at holde en billig ferie, når du rejser til Jersey.

Rejs til Jersey og oplev den venligste ø

Jerseys indbyggere er nok verdens venligste. Alle køretøjer holder tilbage for fodgængere, man får et smil med på vejen, og hotelmanageren på Norfolk Hotel forklarer det såre simpelt: 

– Øen er for lille til uhøflig optræden, for om 20 minutter møder vi jo hinanden igen.

Og det er sandt. Jerseys areal er overskueligt. Øen fylder mindre end det kvarte af Bornholm.

Jerseykoen er øens vartegn.

Jerseykoen

Jerseykoen kom hertil i 1866 og siden har leveret fed mælk, som også kernes til smør og bruges til lækker jerseyis. Øen har over 5.000 jerseykøer græssende veltilpasse rundt på markerne, og bevæger man sig rundt på øen til fods, møder man uvægerligt jerseykoen, der nysgerrigt kommer helt tæt på for lige at hilse. 

En rundtur langs øens 70 kilometer lange kystlinje fører forbi landhuse af granit, velholdte palæer og talrige haver, der får lov til at vokse lidt mere vildt end i de danske parcelhuskvarterer. Vejene er smalle og omsluttet af stengærder, og her er meget frodigt. Jersey ligger i Golfstrømmen, så klimaet er altid mildt – og der er ca. 25 strande, som indbyder til både gåtur og dukkert. 

Færge med hjul

Biler og busser kører i venstre side som i resten af England, så vi valgte at tage de små, hyggelige busser frem for at leje bil. En uafbrudt tur med Liberty Bus koster en 20’er, uanset hvor langt man skal, og alle ruter går ud fra busstationen i centrum, så det er ligetil.

Jerseys tidevand skifter flere gange i døgnet, så naturoplevelsen var ny, hver gang vi nåede ud langs kysterne. 

Lige ud for St. Helier ligger Elizabeth Castle, der blev opført i slutningen af 1500-tallet for at forsvare Jersey mod fjender fra havet. Ved ebbe kan man spadsere ud til borgruinen. Ved flod må man tage den lille, farvestrålende båd, der har hjul under sig, så den kan køre de besøgende helt tørskoede op på land.

Lige ud for St. Helier ligger Elizabeth Castle, der blev opført i slutningen af 1500-tallet for at forsvare Jersey mod fjender fra havet.

Læs også: Rejs til La Palma og udforsk den eventyrlige natur

Afternoon tea

Briternes elskede afternoon tea, indtages mellem 14.30 og 18 og består typisk af små sandwiches, scones med syltetøj og flødeskum samt kager. Og en kande te naturligvis.

Overalt på Jersey kan man få dette mellemmåltid – til mellem 85 og 250 kr. Et par af de billigste og mest afslappede steder er The Poplars Tearoom i La Moye lidt inde på øen og Rose Garden Tea Room i Howard Davies Park i udkanten af St. Helier. Her kommer den tredelte opsats på bordet – med sandwiches i bunden, scones i midten og små kager øverst til under 100 kr. inklusive te eller kaffe. 

Et par kilometer fra St. Helier ligger St. Aubin’s Bay, som man enten kan tage til med bus eller gå til langs vandet. Sætter man sig på en bænk i marinaen, kan man se, hvordan tidevandet trækker sig ud af havnen. Det kræver, man kender tidevandsskemaet, så spørg dig frem, for det er fascinerende at se, hvordan bådene det ene øjeblik vugger på vandet og det næste står på havbunden.

Spis for under en hund

  • Watersplash Café i St. Ouen’s Bay lige ned til en bred sandstrand, der er meget populær blandt surfere. Her fås mange lækre retter fra fisk og skaldyr over burgere, salater og sandwiches til morgenmad, pandekager og vafler. 

  • The Hungry Man i Rozel Bay - velbesøgt og kendt for deres lækre, hjemmelavede og billige mad. Udsigten over bugten er med i prisen.

  • Nyd en gang fish’n’chips fra Seafish Café på en bænk på Liberation Square med udsigt over marinaen og livet på pladsen.