Kom over din kærestesorg

Hvis du er blevet svigtet og føler du er i frit fald, skal du ikke fortvivle. Et brud behøver ikke gøre helt så ondt. Her får du nogle gode råd til, hvordan du kan komme op på hesten igen, hvis du har kærestesorg.

Kærlighedens sødme varer kun i nogle øjeblikke, kærlighedens smerte varer hele livet. Sådan lyder det i en gammel fransk kærlighedssang, men så sejlivet behøver kærestesorger ikke at være.

Når det sker, kommer det som regel som et voldsomt chok på lige fod med sygdom, ulykker, dødsfald, fyresedler, partnerens utroskab og skilsmisse osv. Reaktionerne på chokket kan være vidt forskelligt – fra tilbagetrækning fra omverden, depression og tab af selvværd, til voldsomme følelsesmæssige udbrud. Der findes ingen genveje, og ingen reaktionsmåde er ”rigtigere” end andre.

Her er et par gode råd til, hvordan du kommer gennem din kærestesorg.

1 Se det i øjnene
”Det kan simpelthen ikke være rigtigt”, er måske din første tanke. Benægtelse er en måde at beskytte sig på. Du vil simpelthen ikke acceptere det, som er sket. ”Det er en frygtelig drøm!”, ”Han mente det ikke, og når han får tænkt sig om, kommer han tilbage.” Det kan være en god beskyttelse i begyndelsen at tænke sådan, men i det lange løb går den ikke.

På et tidspunkt kommer virkeligheden smertefuldt tilbage. Dit selvværd var i top. Du følte dig elsket og begæret. Du spørger dig selv, om du levede på en løgn? Samtidig prøver du på at skrue tiden tilbage.

2 Anerkend din smerte
Måske får du lyst til at bagatellisere det hele. ”Han betød alligevel ikke noget”. ”Vores forhold var alligevel ved at gå i stykker”. Vær ærlig over for dig selv. Hvis du ikke anerkender, at du er blevet ramt, bliver smerten dobbelt så tung at bære.

For det første er det smerten i sig selv. For det andet at du ikke må føle den. Se faktum i øjnene og sig til dig selv, at du vil prøve at tackle, håndtere og hele den. Målet er ikke – i hvert fald i første omgang – at glemme, men at kunne navigere gennem sorgen. 

Du kan faktisk dø af et knust hjerte. Læs mere her

3 Giv slip på det skete
Acceptér og tilgiv. Hører du til dem, der gerne vil være ven med eks’en, så vær klar over, at du på den måde risikerer at holde såret åbent. Hvis I har børn sammen, er det selvfølgelig en anden sag. Da kræves det, at I begge balancerer på den hårfine grænse mellem samarbejde og adskillelse. 

4 Undgå at romantisere fortiden
Vær i stedet realistisk, og mind dig selv om det, som ikke fungerede mellem jer. Var der ikke meget ved ham, som du i bund og grund ikke kunne holde ud? Fokusér på det du har lært og på de fejl, du ikke vil begå i dit næste forhold.

Kom ud: Dit sårede hjerte trænger til at trænes, så selv om det er hårdt at se andre – lykkelige par – så lad være med at isolere dig og blive bitter på verden. Og glem ikke, at nære venner og veninder er uundværlig medicin, når livet gør ondt.

5 Få feedback
Se dig selv udefra, eller få en god ven eller veninde til at kommentere din adfærd. Bliv ikke siddende fast i rollen som den forsmåede, selv om andre menneskers omsorg og medfølelse har positive sider. Så længe du dyrker smerten, vil den forhindre dig i at komme videre. 

6 Sæt dig mål
Hvad vil du gerne satse på at nå i løbet af de næste par dage, uger, måneder? Det kan være alt fra at male lejligheden til at købe nyt tøj eller rejse udenlands. Sig positive ting om dig selv: F.eks. ”Jeg er taknemmelig for, at jeg er noget særligt”. ”Jeg har det, der skal til for at komme videre”. Hvad har du lært af dette forhold, og hvad vil du være opmærksom på næste gang? 

Du kan finde mange flere gode råd til at komme over din kærestesorg i denne uges Ude og Hjemme.