Sex- og samlivsbrevkassen: Lysten er væk efter fødsel

En læser har skrevet, at hun har mistet lysten efter fødslen af deres lille pige. Hvad skal hun gøre? Helle Hartz kommer med gode råd..

Lysten er væk efter fødsel

For et års tid siden blev min mand og jeg forældre til en sund og velskabt lille pige og vi er meget lykkelige. Jeg har en fortid bag mig med en far, der svigtede mig, min mor døde, da jeg var teenager og jeg har været i nogle usunde forhold, hvor jeg blev slået. Alt det har jeg lagt bag mig, og den mand, jeg er sammen med i dag, er helt anderledes end de tidligere mænd. Vi har et respektfuldt og kærligt forhold til hinanden. Og på mange måder føler jeg, at jeg har fået alt det, jeg har drømt om. Men samtidig er jeg nu blevet bange for at miste det hele.

At blive mor har vakt så mange følelser i mig, og tanker om min fortid er dukket op igen. Og mit sexliv med min mand er blevet rigtig dårligt. Ja, nærmest ikkeeksisterende. Jeg tænker, at det nok har noget at gøre med, at jeg har født, men jeg har simpelthen mistet lysten totalt. Jeg er så bange for at miste min mand, selv om han prøver at berolige mig og siger, at han er tålmodig og ikke vil forlade mig af den grund. Hvorfor fungerer vores sexliv ikke, når jeg nu elsker ham så meget?

Venlige hilsner Nanna, 31 år

Læs også: Min mand tager ikke initiativ

Kære Nanna, 31 år

Du har helt ret i, at et parforhold ændrer sig, efter man har fået børn. Det kan ske både på baggrund af, hvad kvinden måske har oplevet af fysisk smerte i forbindelse med fødslen, men også at der sker noget rent psykisk. At blive forældre er en stor omvæltning, som påvirker på mange planer. Kvinden kan også føle, at hendes krop ikke længere er hendes, men mere babyens. Derudover beskriver du også, at du har noget bagage fra din fortid, som du slæber rundt på, så det er nok ikke så underligt, at sexlysten er røget sig en tur. Det lyder som om, det er lidt af en mundfuld, du står med, og jeg tror, det ville være godt, hvis du fik professionel hjælp til at få ryddet op i det hele, for det er jeg helt sikker på, du kan.

Jeg synes, du skal starte med at gå til f.eks. en psykolog, som kan hjælpe dig gennem dine dårlige oplevelser i fortiden, og efter et stykke tid kunne du og din mand så begynde at gå til parterapi sammen. Her vil I helt sikkert kunne få glæde af de samtaler og øvelser, terapeuten kan give jer, så I igen kan opleve intimitet og nærvær sammen. Det kan være, det bliver en lidt hård periode, hvor du skal arbejde med dine følelser, og du bliver ked af det, men det er bestemt det værd, for jeg er sikker på, at med lidt professionel hjælp skal du nok klare skærene og komme hel ud på den anden side, så du igen kan få lysten tilbage til din mand og være en nærværende mor for dit barn. Held og lykke med det.

De bedste hilsener Helle

Få gang i sexlivet med dette sexspil