Spørg advokaten: Kan min kæreste smide mig ud?

En læser er flyttet sammen med sin kæreste, men står ikke på lejekontrakten. Nu spørger hun advokt Louise Vinkle, om han kan smide hende ud af lejligheden uden varsel.

Kære Louise

Jeg er netop flyttet ind hos min kæreste i hans lejlighed. Vi har været kærester i to år og er meget glade for hinanden.

Alligevel kom jeg til at tænke på, hvordan jeg er stillet, hvis vi en dag bliver uvenner?

Han har boet i lejligheden i tre år, og efter at jeg er flyttet ind, betaler jeg halvdelen af huslejen med mere, men vi har ikke skrevet mit navn på lejekontrakten.

Kan han smide mig ud af lejligheden? Og hvis ja, hvor lang tids varsel skal han give mig?

Med venlig hilsen Den nyindflyttede

Kære Nyindflyttede

Din kæreste kan godt bede dig om at flytte ud af lejligheden, og da du ikke har nogen lejekontrakt, har du ingen opsigelse.

Han har derfor mulighed for at bede dig om at flytte uden varsel, men du kan til gengæld også flytte fra lejligheden uden varsel, hvorefter du ikke længere er forpligtet til at betale halvdelen af huslejen og de øvrige udgifter.

Du og din kæreste kan prøve at kontakte udlejeren for at høre, om du kan komme på lejekontrakten. På den måde er du sikker på, at din kæreste ikke blot kan smide dig ud.

Udlejeren er ikke forpligtet til at acceptere, at du også kommer på lejekontrakten, men det er et forsøg værd.

Bedste hilsner Louise

Fakta

Hvis man har haft fælles bopæl i mindst to år og går fra hinanden, har begge parter ret til at beholde lejemålet. Hvis parterne ikke kan blive enige om, hvem der skal beholde lejligheden, kan sagen indbringes for domstolene.