Han er fjern i sengen

En 46-årig kvinde oplever, at hendes mand ikke har samme lyst som hende og han er fjern i sengen, når de er sammen. Læs svaret fra sex- og samlivsekspert Helle Hartz til hende her.

Han er fjern i sengen

Jeg er en kvinde på 46 der snart har været kæreste med den dejligste mand i 13 år. Vi har altid haft et dejligt sexliv, men jeg har måske altid følt mig lidt “for meget” i sengen. Rettere sagt - jeg har mere lyst til sex end min kæreste. De sidste par år har min kæreste trukket sig mere, føler jeg. Når jeg spørger indtil det svarer han, at han bare er træt, eller at der har været noget knas på jobbet som han har svært ved at abstrahere fra. Når vi så har sex, virker han meget fjern. En gang imellem bliver jeg ramt af en slags skamfølelse. Jeg føler, jeg er for meget og kræver for meget af ham. Han har et par gange givet udtryk for, at han følte sig presset af mig. Jeg er efterhånden ret nervøs for om det er mig der er til grund til hans manglende sexlyst. Måske er han simpelthen ikke tiltrukket af mig mere? Eller også er jeg for krævende rent seksuelt?
Mvh den fortvivlede

 

Kære den fortvivlede

Sexlyst er en svær størrelse, og der er kan være mange grunde til, at man i perioder har mere eller mindre lyst. Lige så vel som at selve lysten fra person til person kan variere. Du skriver, at I har kendt hinanden i 13 år, og du altid har følt dig lidt ”for meget” rent seksuelt over for ham. Lad mig dog lige understrege, at der ikke er noget der hedder at være ”for meget”, når det kommer til sexlyst. Som sagt, er der bare forskel på os mennesker, hvad det angår, og der er ikke noget der er mere rigtigt end noget andet. Det lyder som om, at du og din kæreste har forskellige lystniveauer, som desværre ikke spiller sammen. Han har bare mindre lyst end dig. Og nu virker det som om, at den lyst er blevet endnu mindre. Han forklarer det selv med, at det er fordi han er træt eller stresset på jobbet, og det kan sagtens være medvirkende til at pille ved hans sexlyst. Og hvis han så føler, at du presser ham, kan det gøre ondt værre. Samtidig er det jo frustrerende for dig at have lyst til ham og så dig både føle dig afvist, skamfuld og ligefrem ikke-elsket. Det er virkelig ikke godt.

Jeg tror ikke, at det er fordi din mand ikke er tiltrukket af dig mere. Det er nok en meget typisk reaktion at tænke sådan, når vi bliver afvist, men som din mand selv siger, er det af andre årsager, og indtil andet er bevist så at sige, så må du tage hans forklaring for gode varer. Lad mig understrege, at du ikke skal skamme dig over din lyst. Lyst er en sund og naturlig ting, som også er med til at føle os levende og nyde og udforske vores seksualitet. Men jeg tror at du i en periode skal se, om du kan holde den lidt nede, for at give din mand lidt frirum, hvis det er sådan fat, som han siger. Prøv i stedet at læg op til noget mere romantisk og sanseligt, i stedet for decideret sex. Giv ham en god omgang massage med lækker musik på anlægget og tændte stearinlys. Eller tag et langt, varmt karbad sammen (hvis I har det), eller forkæl ham lidt med noget god mad, rødvin og nussen i sofaen. Giv ham fysisk opmærksomhed i dagligdagen uden at være for omklamrende, men mere omsorgsfuld og støttende, så han mærker, at du er der og du vil ham, men ikke presser ham til at skulle præstere noget seksuelt her og nu. Det kan måske vække hans sanselighed og lyst lige så langsomt igen, og så vil han måske opleve at kunne slappe lidt mere af og finde sin lyst igen.

Måske skulle I overveje at snakke med en terapeut eller sexolog om det, hvis det fortsætter med at være sådan her, for i længden hverken kan eller skal du affinde dig med at undertrykke din seksualitet, og så skal I måske have hjælp til at finde ud af, hvordan I kan fortsætte sammen, og hvor begges behov bliver mødt. Held og lykke med det.
De bedste hilsener Helle  

Læs også: Vores sexliv fungerer ikke