Sex- og samlivsbrevkassen: Han har ikke lyst

En kvinde er fortvivlet over, at hende og kæresten endnu ikke har haft sex, selvom de har været sammen i godt 10 måneder. Hvad skal hun gøre? Læs eksperten Helle Hartz’ svar her.

Han har ikke lyst

Jeg er 32 år, og min kæreste er 30 år. Vi har været sammen i snart 10 måneder, og vi har ikke haft sex endnu. Han siger han har lyst, men der sker ikke noget. Han har sagt, at det ikke var et problem før, og jeg ved, han har været i seng med en gammel veninde, da de var kærester. Jeg har spurgt ham, om han tænder på mig, og det siger han ja til. Jeg prøver at tage initiativ til sex, men det er ligesom om, der er noget, der stopper ham. Jeg har foreslået ham, at han skal snakke med sin læge, men der sker ingenting. Jeg ligger tit nøgen ved siden af ham, og jeg har også købt frækt undertøj. Sidste gang var han endda med, og han syntes, det var pænt, men der er stadig ikke noget respons. Jeg håber, du kan hjælpe.

Hilsen en fortvivlet ”kæreste”

Få gang i sexlivet med noget sexlegetøj - find det her

Kære en fortvivlet ”kæreste”

Lige så forskellige vi mennesker er, lige så forskellig er vores libido – altså vores sexlyst. Nogle har et stort drive, andre ikke så meget – der er ikke noget, der er mere rigtigt end noget andet – det handler stort set bare om at finde en partner, der er på samme niveau som en selv. Men det lyder ikke, som om det gælder for jer. Og min erfaring siger mig, at det er én af de ting, der er svære at ændre. Måske kan man justere lidt inden for rammerne, men man kan ikke tvinge et andet menneske til at have mere lyst, end det nu engang har.

Selv om du har taget initiativ på forskellige måder, har det ikke hjulpet. Det tyder på, at din kærestes sexlyst ikke er særlig stor, og at der enten skal virkelig meget til at vække den, eller at den bare er nærmest ikke-eksisterende. Ved du, om han tilfredsstiller sig selv? Hvis han gør, ville det jo vise, at der trods alt er en lyst i ham. Og så ville udfordringen være at få ham til at vende noget af den lyst mod dig i stedet for.

Han kan være hæmmet af forskellige årsager, vi ikke kender til, som gør, at han ikke kan give slip på sig selv og sin seksualitet over for andre – i dette tilfælde dig – eller der kan være andre faktorer på spil. At sætte ord på sin lyst – eller manglen på samme – kan være et meget følsomt emne, og det kan være svært at snakke om. Men du kommer ikke uden om det.

Jeg vil råde dig til at tage en snak med din kæreste, hvor du fortæller ham, hvor ked af det, du er over hans manglende lyst, og at du savner at være intim med ham. For der er ingen, der er tjent med at være i et forhold, hvor man føler sig uelsket, afvist og utilfredsstillet. Heller ikke dig. Hvis din kæreste efter jeres snak stadig ikke kan give dig den intimitet, du savner, skal du seriøst overveje, om det er ham, du vil være sammen med fremover, og dermed give afkald på dine egne lyster, hvilket jeg bestemt ikke vil råde dig til. Så hellere bryde med ham nu, før I bliver for følelsesmæssigt engagerede i hinanden, så I hver især kan finde en partner, der matcher jeres individuelle seksuelle behov.

Jeg ønsker dig held og lykke med det.

De bedste hilsener Helle

Læs også: Sex- og samlivsbrevkassen: Jeg savner hans nærhed