Sex- og samlivsbrevkassen: Min søn ser sex

Min søn er godt nok kun 11 år, og han går mere op i sex, end jeg er ”forberedt på”. Hvad skal jeg gøre? Se ekspertens svar her..

Min søn ser sex

Min søn er godt nok kun 11 år, og han går mere op i sex, end jeg er ”forberedt på”. Han har ikke sex endnu, men det er alle vegne, og han forholder sig til det, han ser. Det er sådan noget som Paradise Hotel, og hvad han ellers støver op på nettet. 

Nu har jeg ikke set andet end de klip, de viser i reklame-spots, men for mig at se, er det alt for unge mennesker, der udstiller meget intime ting, som sikkert vil følge dem resten af livet. Det gør mig ret skidt tilpas som mor, og jeg er ikke så naiv, at jeg tror, jeg kan forbyde ham at se det. 

Men hvad stiller jeg op som forælder? Hvordan hjælper jeg min søn til at få en god start på et sundt sexliv? Findes der gode film, hvor unge mennesker fortæller fornuftige ting, uden at være kiksede mini-voksne, som børn slet ikke kan identificere sig med? Jeg er ret sikker på, at jeg ikke får ham til at læse bøger om det. Kan du hjælpe med nogle gode råd?

Læs mere: Snart vil nogle mennesker foretrække sex med robotter

Dorthe, 38 år

Kære Dorthe

Jeg er helt sikker på, at der er rigtig mange forældre, der har de samme bekymringer som dig. Den drastiske løsning er at skrotte tv’et, men så ser ungerne det sikkert bare hos deres venner. Og som du selv skriver, findes der meget af det på nettet og så er du jo lige vidt.

Jeg vil foreslå dig, at hvis du kan komme til det, så se programmerne sammen med din søn – hvad enten det er i tv eller på nettet. Og så kommentér på det, I ser undervejs. Giv udtryk for, hvad du mener er fjollet og urealistisk. På en saglig og fordomsfri måde, naturligvis.

Det kan godt være, at du bliver mødt med modstand og et: ”Årh, mor – jeg vil se det i fred”, men jeg er ikke i tvivl om, at han alligevel hører, hvad du siger, og det vil komme ham til gode, når han bliver ældre.

Når I ser programmerne sammen, kan du også lægge op til nogle snakke om det virkelig liv – de unge menneskers drømme, forventninger, usikkerhed, følelser, forelskelser, kærestesorger osv. Vi kan ikke skærme vores unge for al den påvirkning, der vælter ind gennem diverse medier, men vi kan lære dem at blive kritiske forbrugere og sortere i de mange indtryk. Det samme gælder porno på nettet, når han når dertil.

Det kan du gøre

Du kan søge undervisningsfilm om unge og sex hos Sex og Samfund: sexogsamfund.dk og hos Filmcentralen: filmcentralen.dk – her er flere dokumentarfilm om den seksuelle udviklings historie og lign. Derudover er der bogen ”Respekt, drenge!” af Inti Chavez Perez, som jeg mener er et must at have i et hjem med pubertetsdrenge. Den kan købes flere steder på nettet. Læs den selv først og bliv klogere på, hvad der rører sig i din dreng, og bliv klædt på til at svare på spørgsmål.

Lad ham vide, at bogen er i huset, men pres ham ikke til at læse den. Med lidt held sniger han sig til at kigge i den, når du ikke ser det. Jeg ønsker dig held og lykke med ”opgaven”. 

De bedste hilsener Helle