Skæbner

1-årige Julian: Havde hul i hjertet

5. oktober 2019 Af Svend Aage Madsen. Dansk bearbejdelse: Nadja Dam Jensen. Foto: Svend Aage Madsen og privat
Lægerne sagde, at Julian var, som han skulle være. Men hans mor var bekymret over, at hendes lille dreng svedte uforklarligt. Og moderens intuition om, at noget var galt, holdt stik.
1-årige Julian: Havde hul i hjertet

Der var intet, der tydede på, at noget skulle være galt med lille Julian, da han kom til verden for halvandet år siden. Men hans mor, 31-årige Tina Gjøvik, var alligevel urolig.

Sammen med sin kæreste, 24-årige Kent-Are Antonsen, havde Tina allerede datteren Nellie på tre, og af især én grund, var lillebroren anderledes.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

– Jeg undrede mig over, at han svedte så meget. Jeg følte, at det hverken var rigtigt eller fornuftigt at give ham tøj på, fortæller hun.

Læs også: Nu er han en vildbasse som andre børn

Afviste bekymring

Forældrenes bekymring blev i første omgang afvist hos lægen. Der var intet, der tydede på for eksempel bilyde fra babyens hjerte.

– Lægen, som undersøgte Julian på sundhedsklinikken, delte ikke min bekymring. Men heldigvis gik han med til at sende vores søn videre til en ultralydsundersøgelse, siger Tina.

Hul i hjertet

Her blev det opdaget, at den seks uger gamle baby havde et hul i hjertet. Tilstanden hedder atrieseptumdefekt, ASD, og betyder, at der er hul i væggen mellem hjertets kamre, som gør, at blodet ikke pumpes rundt, som det skal.

– Da indså vi, hvorfor han svedte så meget og hurtigt blev træt. Og at det på et eller andet tidspunkt ville blive nødvendigt med en operation for at lappe hullet i hans hjerte.

Der gik ikke længe, før Julian måtte på operationsbordet. Indgrebet blev foretaget langt tidligere, end Tina og Kent-Are havde forventet det. Men undersøgelser viste, at hjerteproblemerne forårsagede et alt for højt tryk på drengens lunger. Tilstanden var ikke livstruende, men det var mest fornuftigt at få ham opereret.

Læs også: 5 år og uhelbredeligt syg: Wilaz er et mirakel

Kaotisk rejse

Julian skulle transporteres fra hjemmet uden for Tromsø i det nordligste Norge til Rigshospitalet i Oslo næsten 1.800 kilometer sydpå for at blive opereret.

Operationen var nøje planlagt, og kirurgerne havde afsat en tid til Julian i slutningen af april 2019.

Men da familien skulle af sted, truede en pilotstrejke hos SAS med at vælte alle planer.

– Vi hørte intet om, hvorvidt vi ville få lov til at ombytte flybilletterne til et andet selskab eller til et tidligere tidspunkt, så vi kunne være sikre på at komme fra Tromsø til Oslo i tide, fortæller Tina.

Delte fortvivlelsen på Twitter

Parret blev frarådet at tage sønnen med på en lang krævende biltur til hovedstaden. Og pengene til nye flybilletter hos et andet selskab havde de ikke.

I fortvivlelse skrev Tina et opslag på Twitter, og hurtig nåede sagen ud på både tv og i landets store aviser.

Derfra gik alting lynhurtigt. I løbet af nogle hektiske timer havde alt ordnet sig.

Læs også: Mariannes søn døde som 5-årig: Bernard er her stadig

Dybt taknemmelig

SAS fik ombooket familien til Norwegian, og Julian fik sin operation, der gjorde ham rask.

– Vi var ikke forberedt på en så enorm respons, indrømmer Tina, der er dybt taknemmelig.

11 millimeter stort hul

Selve operationen gik ud på, at kirurgerne placerede en slags prop til at lappe hjertehullet, som var 11 millimeter stort.

– Det lyder ikke af meget, men for en krop på Julians størrelse var det enormt, siger Tina.

Operationen blev foretaget gennem lysken, så derfor har Julian ikke engang et ar på brystet som minde om det, han har været igennem.

Efter operationen er der ikke længere noget, som forhindrer Julian i at leve et liv ligesom alle andre børn på hans alder.

Læs også: Mariannes søn var tæt på at dø: Han lignede en engel

Børnenes store helt

– Han elsker fodbold, og hans far er i hvert fald ikke den, som vil sætte en stopper for at udvikle den glæde, siger Tine og kigger på sin kæreste gennem fem år. Kent-Are spiller i eliteserien for Tromsø og er børnenes store helt.

Julians storesøster Nellie på tre år elsker nemlig også fodbold og har helt styr på, hvem fars holdkammerater er, og hvilket nummer de har på trøjerne.

– Far har nummer tre, siger hun stolt.

Fuld fart fremad

Den voldsomme stress og alle bekymringerne, familien oplevede i forbindelse med sønnens operation, er blevet til historie. Julian får stadig blodfortyndende medicin, men der er fuld fart på tumlingen fra morgen til aften.

– Ser han en vandpyt, er han som regel den første til at hoppe og pjaske i den. Men hele oplevelsen har lært os, hvor vigtigt det er at nyde hver dag, som den er, siger Tina.

Læs også: Nyfødt med pacemaker

Sponsoreret indhold