12-årige Lianna forsvarer andre på nettet

Lianna er dværg og ved, hvordan det er at være anderledes. Derfor er hun lynhurtig til at forsvare dem, der bliver udsat for onde kommentarer på de sociale medier. Når hun selv bliver ramt, kan hun finde på at svare tilbage: Hvordan har du det egentligt?

En aften stod Lianna og hendes mor i kø ved en kebab-vogn. Bag dem ventede en teenagepige og hendes mor, og de stod så tæt i køen, at de kunne følge med i hinandens samtaler.

- Hvordan kan den lille pige tale så godt?  udbrød teenageren uden at hviske.

I det samme vendte Lianna sig om med et stort smil på læberne: – Det er fordi, jeg er dværg.

Så enkelt kan det siges. Og så let kan det tackles at være en, der stikker ud fra mængden.

 

107 centimeter og fuld af mod

Det gør 12-årige Lianne med sine 107 centimeter. Men hun er imponerende god til at komme rundt og gøre præcis det samme som alle andre, bare hun har en skammel. Og hun er ikke mindst imponerende god til at klare at være anderledes med alt, hvad det fører med sig.

Gennem tiden har Lianna lagt ører og øjnene til lidt af hvert. Engang kom hun ud til sin cykel, som var fuldstændig smadret som den eneste i cykelstativet. Og på det sociale medie TikTok har nogen kaldt hende lille og grim. Andre har kommenteret hendes tænder. Eller skrevet, at hendes fingre lignede pølser.

- Nu kan man i det mindste ikke se din dobbelthage, skrev en, da Lianna lagde en video ud, hvor hun var iført sit nye tørklæde.

Ondskaben er tydeligvis noget større end opfindsomheden, når de såkaldte ”haters” går til tasterne. Men Lianna ryster bare på hovedet, retter hestehalen, og så blokerer hun øjeblikkeligt alle dem, der ikke har noget pænt at sige. Hvis hun da ikke vælger at gøre noget helt andet, som kræver mod helt ud i fingerspidserne.

Læs også: Mobning knuste hende

Gav selvtillid til en hater

Lianna kan nemlig finde på at skrive til dem, der er mest modbydelige. ”Hvordan har du det egentlig selv?” spørger hun. Det er et godt spørgsmål. Og svaret er tit det samme: ”Jeg har det ikke så godt.”

”Undskyld!” skrev en pige for eksempel, da Lianna kontaktede hende efter en meget grim kommentar.

”Det er bare fordi, jeg har det så dårligt med mig selv,” forklarede hun. Og så begyndte Lianna at muntre hende op. Faktisk skrev de to piger sammen længe, og Lianna gjorde, hvad hun kunne for at give den anden noget selvtillid.

- Jeg skrev også til hende, at hun altid kunne kontakte mig igen, hvis hun havde brug for en snak. Jeg kan godt lide, at alle har det godt, siger Lianna, som bruger 4-5 timer om dagen på TikTok, hvor hun er en så markant person, at hun nu har over 9000 følgere.

Stop dig selv

På det sociale medie lægger hun ligesom de fleste andre dansevideoer ud, hvor hun fuld af selvtillid og i sin nyeste Kenzo t-shirt danser til de største hits. Men hun bruger også en del tid på at gøre TikTok til et lidt bedre sted at være.

Ser Lianna grove kommentarer ved andres videoer, er hun hurtig til at reagere. ”Stop dig selv,” skriver hun til ”haterne”. Eller: ”Tænk, hvis det var dig selv.”

Læs også: Ole Henriksen var ensom og ulykkelig

Har altid været anderledes

Selv er hun ikke bange for at få et slag over snuden eller en grov kommentar med på vejen, når hun går ind og forsvarer andre.

- Jeg er faktisk ligeglad, når folk skriver noget grimt til mig. Måske fordi jeg har oplevet det hele mit liv. Jeg har jo prøvet det så mange gange før, siger hun og retter på sin blomstrede nederdel. Lianna har sin egen stil og går meget op i mode. Men hun går mindst lige så meget op i god og hensynsfuld opførsel.

Ville ønske, du døde

Særligt en pige har fået Liannas opbakning og støtte, efter hun var udsat for nogle af de mest hjerteløse kommentarer: ”Jeg ville ønske du døde,” skrev en for eksempel.

Da Lianna begyndte at forsvare hende, opstod der efterfølgende et venskab mellem de to piger, og siden har de mødtes flere gange til shopping-ture på Fisketorvet.

Mor: Jeg kan lære af min datter

Liannas mor, Nanna Mallika Riedel, ser med beundring på sin datter. Det gør alle mødre selvfølgelig. Men 35-årige Nanna er særligt imponeret over, hvordan Lianna går ud i Verden og tager de knubs, der kommer.

- Jeg er stolt af, at hun er blevet, som hun er. At hun er så omsorgsfuld overfor andre mennesker, men også, at hun har så meget selvtillid og tager livet, som hun gør. Jeg blev selv mobbet som barn, men jeg tog det desværre ikke så pænt. Jeg var meget sårbar og ked af det hele tiden. Sådan er Lianna ikke, og jeg har faktisk lært meget af hende. Når min egen datter kan være så ligeglad med, hvad andre siger, så kan jeg vel også, siger Nanna, som under graviditeten ikke vidste, om hendes barn var dværg. Men hun vidste, at der var 50 procent chance, for Liannas far er nemlig dværg.

- Der er mange, der har spurgt mig: Hvordan kunne du være sammen med en dværg? Men hør nu her: De er også mennesker. De er bare små, siger hun med et smil.

Aldrig pakket ind i vat

Da Lianna kom til verden, og det blev konstateret, at hun altså var dværg, ændrede det faktisk heller ikke noget i Nannas liv.

- Jeg har aldrig pakket hende ind i vat. Jeg har ladet hende være barn, og hun har klaret sig selv, som alle andre. Måske skulle hun lige have en skammel her og der, men vi har aldrig taget særlige hensyn, og hun har altid fundet sin egen måde at gøre tingene på. For mig var det vigtigt ikke gøre det store ud af det. Hun skulle lære at klare sine udfordringer selv. Ellers ville det blive for svært for hende som voksen. For hun bliver jo ved med at være lille, siger Nanna.

Selv har Lianna aldrig holdt sig tilbage fra noget som helst. Allerede som 2-årig kunne forældrene finde hende allerøverst i børnehavens klatrestativ.

- Det ville jeg måske ønske, jeg ikke havde set, smiler Nanna, men ellers sender hun med glæde sin datter ud på lange cykelture og til springgymnastisk. En disciplin, som måske ikke passer så godt til Liannas krop. Men hendes gåpåmod på måtten imponerer træneren.

Lianna ser også på fremtiden med masser af gåpåmod. Hun drømmer om at blive sygeplejerske, og hun drømmer om at få masser af dyr.

Svært spørgsmål

Når hun får spørgsmål: – Er der noget, du ikke kan? tænker hun sig om meget længe.

- Jeg kan ikke lave en baglæns salto, siger hun endelig.