Skæbner

14-årig: Giv mig nu hjælp til at dø

3. marts 2015 Morten Nøhr Mortensen
Den 14-årige pige Valentina Maureira lider af den uhelbredelige arvelige sygdom cystisk fibrose, En sygdom som ødelægger lunger og bugspytkirtel. Lægerne har sagt, at hun ikke skal forvente at leve længere end til hun er 17 år. Så længe vil Valentina dog ikke vente. Hun ønsker at få hjælp til at dø nu. Og hun kender sygdommens til fulde. Hendes egen lillebror døde af den som seks-årig.

Valentina kender allerede som 14-årig til livets allermest alvorlige stunder. Hun har i årevis vidst, at hun er ramt af en arvelig sygdom, der med sikkerhed vil ende med at koste hende livet. Hun har set sin lillebror svinde ind og dø af samme sygdom. Så nu har hun taget en drastisk beslutning, der er ganske usædvanlig for så ungt et menneske. Hun ønsker at få hjæp til at dø. Det har hun nu via sin facebook-side spredt til alverdens medier.

Lunger sætter ud

LÆS OGSÅ: Jane Aamund vil søge aktiv dødshjælp

Valentina er opvokset i det stærkt katolske sydamerikanske land Chile. I det engelske dagblad Daily Mail oplyser hun dog, at hun ikke tror på det katolske dogme om "forløsende lidelse". Valentina vil hellere ende sit liv nu - end vente til hendes lunger sætter ud og hun bliver kvalt langsomt.

Der er dog ikke mulighed for dødshjælp i Chile. Og da slet ikke til et barn som Valentina. Derfor har hun skrevet en meddelelse til landets kvindelige præsident Michele Bachelet, der lyder sådan:

Giv mig en injektion

- Mit mavn er Valentina Maureira. Jeg er 14 år gammel, og jeg lider af cystisk fibrose. Jeg vil gerne tale med præsidenten så hurtigt som muligt, for jeg er træt af at leve med den her sygdom. Præsidenten kan give mig tilladelse til, at jeg få en injektion, der kan sende mig ud i evig hvile, lyder det tappert fra den hårdt ramte 14-årige pige.

Hun har siden da faktisk fået besøg af præsidenten på hospitalet, hvor hun er indlagt. Her fik Valentina meget medlidenhed og tilbud om psykiatrisk støtte. Hun fik dog også et klart nej til sit ønske om at få dødshjælp.

Græd hele natten

LÆS OGSÅ: Jane sov ind med et smil

Ifølge lokale medier græd Valentinas far, Freddy Maureira, længe, da han hørte sin datters ønske om at dø. I dag støtter han dog ønsket. Også selvom han allerede har mistet sin søn til samme sygdom.

- Jeg ville ønske, at der kunne sket et mirakel, men sådan er virkelighedens verden desværre ikke, siger han.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters er Valentinas helbredsmæssige tilstand lige nu ikke øjeblikkeligt livstruende. Men overfor Reuters siger faren dog, at hans datter gennemlever en smertefuld tilværelse.

Det er blevet værre

- Hun har allerede haft fem operationer, som har givet en masse smerte. Man lovede, at tingene blev bedre, men tværtimod er det blevet værre. Hun har konstant hovedpine og kaster op hele tiden, siger han og tilføjer:

- Da Valentina fortalte mig, at hun ønsker at dø, så græd jeg hele natten. Men jeg er nødt til at respektere hendes beslutning. Det er hende, der skal leve med den smerte, som sygdommen giver hende, siger han.

I dag er det udelukkende muligt at give dødshjælp til uhelbredeligt syge børn i to lande, nemlig Belgien og Holland.

Sponsoreret indhold