Skæbner

14-årige Maria dræbt af toget

10. januar 2017 Louise Soegaard
Lene og Niels mistede deres ældste datter en sommerdag for seks år siden. Maria var på vej hjem på cykel fra en fødselsdag ved en badesø ikke langt hjemmefra. Hun havde musik i ørene og solen lige i øjnene, og derfor hverken så eller hørte hun toget, som kom med 100 k/t bag hende.
Dræbt af toget

Lene forestiller sig, hvordan Maria havde det den dag. Hun var sikkert i godt humør. Det var en søndag i juni måned. Vejret var dejligt, og Maria havde været til fødselsdag hos en veninde sammen med pigerne fra sin klasse.

Måske cyklede hun alene hjem, fordi hun ville lytte til musik på vejen. Måske havde hun bare så travlt med at komme hjem, at hun kørte før de andre, som skulle samme vej.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Dræbt af toget

- Hun havde musik i ørene, og hun har sikkert sunget med i vilden sky. Hun elskede Rihanna, og hun sang altid med. Hvis hun har sunget højt, har hun ikke hørt alarmklokkerne, der ringer ved jernbaneoverskæringen. De ringer i et minut, indtil toget er kørt forbi. Hun kørte langs banen inde i skoven, men krattet ud til jernbanen var så tæt, at hun ikke kunne se igennem det. Stien går ned ad bakke, og den drejer til højre lige ud på skinnerne.

Ullas store sorg: Hvorfor døde min datter?

- Klokken seks om aftenen står solen præcis, så hun havde den i øjnene. Det kan forklare, hvorfor hun heller ikke har set lyset blinke rødt fra alarmsignalet. Hun har sikkert kigget ned på stien for ikke at blive blændet af solen. Hun nåede slet ikke at opdage, hvad der ramte hende. Det er min eneste trøst. Hun nåede ikke at blive bange, forklarer 48-årige Lene Varming fra Silkeborg.

Hun og hendes mand Niels Halfdan Nielsen har valgt at blive boende i huset for enden af vejen ved jernbaneoverskæringen, også selv om de hver halve time kan høre og se det tog, der ramte deres datter.

Maria var fornuftig

- Vi har altid gjort hvad vi kunne, for at passe på vores børn. Maria var en fornuftig pige. Hun var både livsklog og kvik. Hun havde en uge tilbage i 8. klasse, og så skulle hun på efterskole efter sommerferien. Hun var en pige, som søgte viden. Hun læste mange klassiske romaner, og hun var ekstremt kreativ. Vi har så meget julepynt, som hun har lavet. Hun gik altid i gang med at klippe klistre i oktober. Og hun lavede sine egne spil til os, som vi stadig kan spille.

Annie blev kun 14 år: Dræbt i dødsleg

- Til sin farmor havde Maria lavet en kryds og tværs-bog, og hun havde selv fundet på opgaverne. Maria var rigtig god til engelsk, fordi hun var vild med serien “Venner”. Hun kunne alle replikkerne i alle afsnit i alle ti sæsoner, og hun læste bøger på deres originalsprog. Hun var meget selvstændig og meget moden af sin alder.

- Det var som om, hun fik livet i en mere koncentreret form. Og så var hun meget kærlig over for sine søskende. Selv om hun var 14 år, gad hun godt at lege med Belleville med Emil og Laura. Så lavede hun selv tøjet til de små Belleville-dukker, og til jul lavede hun en kalender til Laura fuld af Belleville-opstillinger, som Laura skulle efterligne. Hver dag havde et nyt billede og en ny opgave, fortæller Lene.

Ventede på Maria

Den dag i juni for seks år siden, hørte Lene og Niels´s venner på den anden side af banen togets lange båt. Men de hørte ikke ulykken. Kun togets horn og bremselydene.

Mor døde af sorg dagen efter sin datters død

- Vi gik hjemme og ventede på, at Maria skulle komme hjem. Vi tænkte slet ikke, at noget kunne være galt, heller ikke da vi så Marias veninder cykle forbi ude på vejen, og hun ikke dukkede op. De må være kørt efter Maria, og de må have krydset sporene efter ulykken. Men de har ikke kunne se andet end toget, som holdt stille tre hundrede meter længere fremme på sporet. Der kom en brandbil og en ambulance ned af vores vej, ned mod jernbanesporene, fortæller Lene.

Marias død skulle ikke være meningsløs

Det første, der ramte Lene efter Marias død, var et ønske om at finde en mening med alting - ikke kun en mening med ulykken, men med alt i livet.

- Jeg kunne ikke have, at Marias død var tilfældig eller meningsløs. Hvis hendes død var meningsløs, så ville hendes liv jo også have været meningsløst. Sådan skulle det ikke være. Jeg havde før tænkt over religiøsitet, men ikke i en dybere forstand, og jeg var meget usikker i min tro. Jeg tager ikke i kirke. Det er ikke der, jeg finder ro. Men der er ro i at mærke den hjælp, der er omkring mig. Jeg mærker Marias kærlighed som en ubetinget og altfavnende kærlighed. Før Maria døde, var jeg ikke i særlig god kontakt med mine følelser. Da hun døde, var jeg nødt til at ændre noget i mit liv, for at Marias død skulle få en betydning. Det var den eneste måde, jeg kunne finde mening i tragedien, forklarer Lene.

Brud ville overraske gom - styrtede ned med helikopter

Hun overvejede at blive kaospilot, men valgte at uddanne sig til psykoterapeut i stedet. Med den uddannelse kan hun hjælpe mennesker i alle typer kriser og situationer.

Lene vil hjælpe andre med sorg

- Jeg blev fyret som lærer et år efter Maria døde, og det var som at få revet tæppet væk under mig en gang til. Men det, som virkede fuldstændig urimeligt, viste sig at give mening. Jeg blev hurtigt ansat på en ny skole. Der mødte jeg min kollega Pernille, som læste til psykoterapeut, og pludselig stod det klart for mig, at det var det, jeg skulle, fortæller Lene.

Sammen med Pernille er Lene ved at oprette forskellige gruppeterapi-forløb for mennesker, som har brug for at finde balance i livet igen efter forskellige former for sorg eller trauma. Lene tager også rundt og holder foredrag om sorg, som hun kalder ”Sorg er hjemløs kærlighed”.

- Til mine foredrag, fortæller jeg, hvordan det var pludselig at miste det kæreste eje. Hvordan jeg søgte meningen i det meningsløse og fandt den. Hvordan kærligheden til min datter pludselig blev hjemløs, men fandt et andet sted at bo, og hvordan det var at føle sig i frit fald og så mærke sikkerhedsnettet under mig, fortæller Lene.

Læs mere om Lenes arbejde her

Du kan læse hele historien om Maria og hendes familie i denne uges Ude og Hjemme, som udkommer onsdag d. 11. januar 2017

Her kan du se nogle billeder af Maria og hendes forældre:

Maria hørte ikke toget

Sponsoreret indhold