Skæbner

14-årige Tobias reddede sin vens liv

30. november 2016 af Louise Søgaard. Foto: Morten Mejnecke og privat
Foto: Morten Mejnecke
Da 14-årige Thomas var ved at blive kvalt i et bolsje i et frikvarter i skolen, gjorde Tobias det eneste rigtige. Han bevarede roen og udførte førstehjælp, mens han bad nogle klassekammerater om at løbe efter hjælp.
Tobias reddede sin ven med førstehjælp.

Bolsjet var på størrelse med en tokrone. Tobias havde før købt de røde og blå bolsjer med frugtsmag, og det var aldrig faldet ham ind, at de kunne være dødsens farlige.

Han havde lige taget det i munden og skulle til at sige noget til en af klassekammeraterne, da det skete.

Video: Baby falder fra puslebord - reddes af storebror i sidste sekund

– Jeg kom til at sluge bolsjet. Det kradsede og gjorde ondt i halsen, og jeg kunne ikke sige noget. Min stemme var som en mus. Der gik panik i mig. Jeg rejste mig op og løb hen til Tobias, fordi han er min bedste ven, fortæller Thomas.

Havde lært førstehjælp

De to drenge har været bedste venner, lige siden deres klasser blev lagt sammen i 7. klasse. Nu går de i 8. c sammen på Dueholmsskolen i Nykøbing Mors.

Tobias kunne med det samme se på sin ven, at noget var helt galt, men han forstod ikke, hvad Thomas forsøgte at sige.

– Jeg vidste ikke, hvad han mente. Han gjorde tegn ved halsen, og det lød som om, han var ved at blive kvalt. Vi havde lige været til førstehjælpskursus, og jeg gjorde bare, hvad vi havde lært, forklarer Tobias.

Han bevarede roen, og da Thomas vendte ryggen til ham og tog fat i hans arme, forstod Tobias, at han skulle forsøge at presse det ud, som sad fast i halsen på Thomas.

Taknemmelig mor

Mens han tog fat og trykkede luften ud af sin ven, råbte han til de klassekammerater, som stod stive af skræk, at de skulle løbe efter hjælp.

Video: Her redder 4-årige Suzie sin mors liv 

– Det, som Tobias skal have ros for, er, at han formåede at blive ved med at være helt rolig, så Thomas ikke gik i panik. Han kunne lige akkurat trække vejret gennem næsen, men hvis Thomas havde været i panik, så ville han være besvimet af at forsøge at trække vejret gennem munden, siger Thomas’ mor, 45-årige Dorte Berg Pedersen.

Hun er dybt taknemmelig for, at Tobias var der for hendes søn.

Læs hele historien om Tobias' dramatiske redningsaktion i det nye Ude og Hjemme, som er på gaden onsdag den 30. november.

Her kan du se nogle flere billeder af Thomas og Tobias:

Tobias reddede sin vens liv

Sponsoreret indhold