Skæbner

16-årig overlever mirakuløst flystyrt

15. juli 2015 Carsten Holst
Teenageren Autumn Veatch skulle sammen med sine bedsteforældre på en tre timer lang flytur. Rejsen endte tragisk, da flyet ramte et bjerg. Bedsteforældrene døde på stedet, men Autumn overlevede helt mirakuløst.
Autumn sammen med kæresten Newton Goos
Autumn sammen med kæresten Newton Goos

Der kan let gå inflation i brugen ord i tide og utide, så de til sidst mister deres værdi og betydning. Men sjældent har ordet mirakel passet så godt, som når historien om den 16-årige amerikanske pige Autumn Veatch skal skrives.

Teenageren overlevede ikke alene et flystyrt, som kostede hendes bedsteforældre livet. Det lykkedes hende også hårdt såret at slippe ud af det brændende fly, der i tæt tåge havde ramt et bjerg. Bagefter gik hun i to dage gennem uvejsomt terræn i bjergene, inden det lykkedes hende at komme til en hovedvej.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Hun blev samlet op af en tilfældig bilist, som kørte hende 50 kilometer til det nærmeste hus, der var et traktørsted. Herfra ringede hun til alarmcentralen, hvor den vagthavende næsten havde svært ved at tro hendes historie.

Flystyrtet skete i Cascades National Park nord for Seattle på USA's vestkyst. Autumn blev kørt på hospitalet i byen Brewster, hvor hun blandt andre blev behandlet af overlæge James Wallace. Han sagde blandt andet til den undrende presse, at ”Autumns overlevelse er bemærkelsesværdig”.

- Alle ulykker har sin egen historie. Men denne er helt usædvanlig. Jeg har i hvert fald aldrig oplevet noget lignende, sagde overlægen.

Meget tyder på, at den unge pige overlevede, fordi hendes far ofte har tvunget hende til at se tv-programmer om, hvordan man overlever i vildmarken. Derfor vidste Autumn præcis, hvad hun skulle gøre, hvad hun skulle passe på, og hvordan hun skulle overleve, da hun befandt sig kvæstet og chokeret på bjerget.

Autumns far, David Veatch, er stolt af sin datter.

Lørdag eftermiddag den 11. juli klokken 13 satte Autumn sig op i et lille fly af typen Beech A-35, der normalt flyves af erfarne piloter. Men dette fly skulle flyves af hendes bedstefar, 62-årige Leland Bowman, der også havde sin 63-årige hustru Sharom Bowman med på turen fra Kalispel i staten Montana til Lynden i staten Washington. Normalt tager turen tre timer, men efter to timer og 20 minutter forsvandt det lille, firepersoners fly fra radaren.

På grund af dårligt vejr var flyet fløjet direkte ind i en bjergvæg i nationalparken. Bedsteforældrene var døde på stedet. Flyet brød i brand, men det lykkedes Autumn at slippe ud. Hun blev ved flyet indtil søndag, og forsøgte flere gange at få de to ældre mennesker ud af vraget. Søndag formiddag sad hun grædende, ensom og forladt på bjerget, da hendes overlevelsesinstinkt trådte i kraft. Hun ville gense sin familie, sin mor, sin far og sine venner. Derfor begyndte hun at kæmpe sig ud af bjerg- og skovområdet. Hun fandt en flod, der kunne guide hende ud til civilisationen. Autumn overnattede natten til mandag på en sandbanke midt i floden, inden hun gik videre.

Hun stødte på en bro og senere en gangsti. Da vidste hun, at redningen og hjælpen måske var en mulighed.

- Vi er så imponerede over det, hun har bedrevet. Hun er en helt. Selv en voksen ville have svært ved at overleve det, som Autumn blev udsat for som 16-årig, sagde den lokale sherif, Frank Rogers, til en tv-station.

Autumn overlevede flystyrt og to dage i vildmarken.

På hospitalet kunne lægerne konstatere, at den unge pige var sluppet mirakuløst billigt fra styrtet og fra turen gennem vildmarken. Hun havde fået mange skrammer og var dehydreret, men ellers havde hun det fint.

”Mirakel-pigen”s far, David Veatch, besøgte sin datter på hospitalet. Bagefter fortalte han, at datteren har det fint, og ikke tager situationen særlig tungt.

"Hun har bare lyst til lidt McDonald´s-mad”, forklarede den lykkelige og stolte far.

Sponsoreret indhold