Skæbner

16-årige Camille bliver snart blind

14. januar 2020 af Anne Kristensen. Foto: Thomas Laursen
Camille har en sjælden genfejl, som gør, at hendes syn bliver dårligere og dårligere. Lige nu ser hun kun 10 procent af, hvad normaltseende gør, og fortsætter udviklingen, bliver hun blind, inden hun er 30 år. Der findes dog en medicin, som kan bremse udviklingen og endda forbedre hendes syn. Men den vurderes at være for dyr.

Camille har store drømme for fremtiden som de fleste andre unge. Hun vil se verden og håber at gøre karriere som skuespiller.

Men den 16-årige pige ved allerede, at hendes drømme næsten med sikkerhed ikke bliver til noget.

Camille har nemlig en sjælden genfejl, som gør, at hendes syn bliver dårligere og dårligere.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Lige nu ser hun kun 10 procent af, hvad normaltseende gør, og fortsætter udviklingen, bliver hun blind, inden hun er 30 år.

Et svært liv

- Det gør mig rigtig ked af det. Der er så mange ting, jeg må opgive, og jeg har ikke rigtig noget at glæde mig til. Jeg må i stedet se frem til et svært liv med færre og færre muligheder. Det er svært nok, som det er nu, men når jeg bliver helt blind, vil der komme endnu flere udfordringer, siger Camille Christensen fra Dragør.

LÆS OGSÅ: Blind kærlighed: Stine og Kenneth har aldrig set deres søn

Tanken om, at lyset inden længe slukkes helt i hendes øjne, gør hende bange. Hun føler sig isoleret nok i forvejen.

- Der er allerede nu en masse, jeg ikke kan være med til socialt. Jeg kan ikke bare tage med til en fest eller cykle ind til byen, for jeg kan ikke se noget i mørke, så der kan hurtigt opstå problemer. Det gør det svært at opbygge venskaber, når der er så meget, jeg ikke kan deltage i.

Behandling er for dyr

En enkelt indsprøjtning kan ændre Camilles dystre fremtidsudsigter. Medicinen Luxturna vil således kunne bremse forværringen af øjnene og forbedre hendes nuværende syn.

Men medicinen tilbydes ikke patienter i det danske sundhedssystem, selv om det er den eneste behandlingsform. Den vurderes nemlig at være for dyr.

- Det bliver jeg både trist og sur over at høre. Hvorfor fravælger man bare nogen i samfundet og afskærer dem muligheden for behandling? Hvis det endelig skal gøres op i penge, så vil det på længere sigt være billigere at behandle mig, for så er der større chance for, at jeg kan få et arbejde og tjene til samfundet i stedet for at være afhængig af det.

Klynger sig til håbet

Camille har nogle dage svært ved at holde modet oppe, og når det er værst, ønsker hun, at hun aldrig var blevet født.

LÆS OGSÅ: Rikke blev blind som 21-årig

Men for det meste prøver hun at få det bedste ud af livet og tænke positivt. Det er hun nødt til.

- Jeg klynger mig til håbet om, at nogen vil kunne forstå, hvor vigtig behandlingen er. Det er også det, der giver mig motivationen til at ville uddanne mig. Det kan jo være, at jeg alligevel får brug for det på et tidspunkt.

Sponsoreret indhold