Skæbner

17-årige Liv tog graviditetstest i et frikvarter: Jeg ville være mor

17. juni 2019 af: Karin Heurlin
Foto: Dan Mariegaard.
Det var en periode fuld af fester, da Liv begyndte i gymnasiet. Og den 17-årige pige gik ikke glip af noget. Men festen blev til alvor, da hun i et frikvarter opdagede, at hun var gravid. Allerede dagen efter vidste hun, at hun ville være mor. Til gengæld vidste hun ikke, hvem faren var.
Ung mor

17-årige Liv sad på bagerste række i klassen den mandag morgen på Maribo Gymnasium. På et tidspunkt lænede hun sig over mod sin veninde ved siden af og hviskede, at hun overvejede at tage hjem. Liv havde det ikke godt. Hun havde kvalme. Kvalmen havde hun faktisk haft længe. Det var nok derfor, at veninden hviskede tilbage: ”Er du sikker på, du ikke er gravid?”

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Det var Liv nok ikke helt sikker på. Men til gengæld var hun sikker på, at en graviditet ikke ligefrem var en del af planen. Faktisk var tanken så skræmmende, at det var veninden, der måtte presse Liv til at gå ud og købe en graviditetstest i det første frikvarter.

I andet frikvarter tissede Liv på testen. Og hun havde ikke engang lagt den fra sig, inden hun så de to tydelige blå streger dukke op.

Fortsatte i skolen

Liv Andersen gik i 1. g. Hun boede hjemme hos sin mor og far med sin lillesøster. Og hun drømte om engang at rejse fra Lolland for at blive skuespiller.

Men nu stod hun på et trangt toilet med en positiv graviditetstest i hånden. Selvfølgelig kunne hun vælge at få en abort, men allerede da hun dagen efter tog en ekstra test, som var lige så tydelig og positiv som den første, kunne hun mærke inde bag brystet, at det her barn ville hun sætte i verden og beholde.

Også selv om hendes mor klart og tydeligt udmalede for hende, hvor hårdt det ville blive. Og selv om hun faktisk ikke vidste, hvem faren var. Men Liv er en sej race, som ikke lige vælter omkuld, uanset hvor meget hendes mave vokser, eller hvor drastisk hendes fremtid ændrer sig.

Hun mødte da også troligt op i sin gymnasieklasse indtil fem dage inden sin termin.

– Ja, jeg fortsatte i skolen, indtil jeg var lige ved at springe, som hun siger med et uimponeret skuldertræk.

– Det kunne jeg sagtens, for jeg havde en let graviditet, og mine klassekammerater var simpelthen så søde og støttende. Især pigerne var meget interesserede og sad på spring for at mærke på maven, når den lille sparkede, fortæller Liv, som ikke engang piver, når hun beskriver selve fødslen.

– Selvfølgelig gjorde det ondt. Det er klart. Der skal jo komme et barn ud. Men bagefter tænkte jeg: Var det bare det? Jeg havde hørt så mange skrækhistorier, og jeg syntes ikke, det gjorde så ondt som forventet, siger Liv, som af gode grunde ikke havde den kommende far med på fødestuen til at holde i hånd.

Læs også: Lykkelig ung mor til to: P-pillerne svigtede begge gange

Et stort øjeblik

Men til gengæld havde hun mormor, lillesøster og mor og far ved sin side.

– Jeg synes jo, det var et stort øjeblik, og det ville jeg bare gerne dele med hele min familie.

Da der ankom endnu et familiemedlem på stuen, og Liv fik lagt sin nyfødte datter på brystet, var det næsten helt uvirkeligt.

– Mor, mor, se. Her er hun, udbrød Liv med kinderne fulde af tårer.

Hun var så overvældet og så fuld af følelser, da hun lå og kiggede på sin lille pige, som fik navnet Gaia.

– Hvor er hun smuk. Og hvor er hun grim. Og hvor er hun nuttet, snøftede hun.

Liv fik dog hurtigt tørret tårerne væk, og kort efter begyndte hverdagen som ung mor. Teenageværelset hjemme i Søllested blev fyldt godt op med tremmeseng og puslebord, og få uger efter tog Liv skoletasken på ryggen og mødte op på gymnasiet igen. Mens hun passede sin 2. g, passede hendes mor den lille Gaia, som fik modermælkserstatning. Og når Liv fik fri om eftermiddagen og overtog sin datter, kørte hendes mor til Lalandia for at passe sit rengøringsjob.

Rutinerne kom hurtigt ind i det lille hjem.

– Livet var på mange måder det samme som før. Bare med en ekstra person, siger Liv, som stort set ikke har fået nedsættende kommentarer om sin unge alder som mor.

Til gengæld har hun mødt en del forargelse over, at hun ikke kunne udpege faren til barnet. En forargelse, som Liv ikke har taget så tungt. For hun kender jo trods alt sig selv bedre end alle dem med de fordømmende blikke og stive pegefingre.

Læs også: Ung mor jubler: Jeg er gravid igen!

Fire mulige fædre

Gaia blev undfanget kort tid efter, Liv var begyndt i gymnasiet.

– Der var en periode med meget fest, druk og høj musik. Tidligere havde jeg aldrig været specielt vild med at gå i byen, men lige i den tid skete der en hel masse, siger Liv med et indforstået smil, som de fleste mennesker nok kan få på læberne, når de tænker tilbage på en særlig periode i fortiden, hvor de ikke gik glip af noget.

Liv fik da også det hele med dengang, og hun sparede ikke på sig selv. Det betød, at der faktisk var fire mulige kandidater, da hun efter fødslen ville sætte navn på Gaias far.
Hun bad først to af dem om at blive testet. Da ingen af dem var faren, gik hun videre til den næste, men først i det sidste og fjerde forsøg fandt hun frem til den rigtige barnefader. En ung fyr på 17 år, som lige skulle have lidt tid til at vænne sig til tanken.

– Vi havde kun været sammen til hans 16-års fødselsdag og lidt bagefter, og det næste, han hører fra mig, er en besked om, at jeg vil sende ham til en faderskabstest. Jeg kan da godt forstå, at det var lidt voldsomt for ham. Men altså, der skal to til en tango, siger Liv, som lige nu er lykkelig for, at det tegner til, at faren faktisk gerne vil have kontakt til sin datter.

– Stod det til mig, kunne jeg fint leve alene med Gaia. Jeg har ikke brug for at dele hende med nogen. Men jeg gør det for hendes skyld. Gaia skal vide, hvem hendes far er.

Læs også: Carl og Albert er født af en rugemor

Styr på livet

I dag bor Liv alene med sin datter i en rummelig og lys lejlighed i Nakskov, hvor der hersker sirlig orden. Bamser og klodser har deres faste pladser, og ikke en undertrøje ligger forkert i tøjstakkene. Liv har styr på livet. Og på økonomien, selv om pengene selvfølgelig ikke vælter ind, når man er enlig mor og studerende. Men hun klager ikke. Hun fortæller bare begejstret, hvor mange gode fund hun har gjort på loppemarkeder eller på Facebook, når hun køber brugt børnetøj.

Hverken Liv eller Gaia mangler noget. Men ensomheden var dog lidt svær for den unge mor, da hun flyttede i egen lejlighed.

– Selv om jeg havde møbler, så føltes lejligheden meget tom. Når jeg havde lagt Gaia i seng, var der ingen til at snakke med. Det var altså mærkeligt at være så meget alene, siger Liv, som også tydeligt mærker, at hendes liv er meget anderledes end klassekammeraternes. Ikke mindst mandag morgen, når de fortæller om weekendens bedrifter.

– Mine søde klassekammerater siger tit: ”Det var så sjovt. Du skulle have været der.” Og det skulle jeg måske. Jeg går helt klart glip af en masse. Men det er faktisk ikke noget, jeg er ked af. Mine forældre siger tit til mig, at de meget gerne vil passe Gaia, hvis jeg vil i byen. Men jeg har bare ikke så meget lyst.

Liv har tydeligvis lyst til at være mor. Der kommer lys i både hendes øjne og i hendes stemme, da Ude og Hjemme kører med til vuggestuen for at hente Gaia. Og gensynsglæden går tydeligvis begge veje.

– Jeg vil bare gerne være en god mor. Og det tror jeg også, at jeg er. Jeg kan i hvert fald altid få Gaia til at smile og grine, så jeg tror, jeg gør mit arbejde godt, siger Liv, som i dag er ved at afslutte sin uddannelse på hf, som hun skiftede til, fordi det passede bedre til livet som mor. Skuespiller-drømmen langt fra Lolland har hun droppet. Nu drejer fremtidsplanerne sig nemlig om anden.

– Jeg vil gerne have et arbejde, hvor det er rart at være. Og hvor det passer med, at jeg kan hente og bringe Gaia.

Sponsoreret indhold