Skæbner

20-årig blev tvangsfjernet på grund af overvægt - men døde alligevel af den

8. september 2015 af Anne Mette Ahlgreen Kilde: Daily Mail
Foto: Privat
Samantha Packham blev et af Englands yngste ofre for fedme-epidimien. Selv om hun som teenager blev tvangsfjernet fra sine forældre, fordi de ikke kunne styre hendes spisevaner, døde hun af sin overvægt i en alder af bare 20 år.
Ekstrem overvægt: Samantha blev tvangsfjernet pga. ekstrem overvægt og døde af den

Samantha Packham vejede 254 kilo - og hun var kun 20 år.

Hun var indlagt på hospitalet på grund af sin ekstreme overvægt. Lige idet hun var ved at blive løftet i en lift mellem seng og toiletstol, stoppede hendes hjerte, og hun døde for øjnene af sin forfærdede mor.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Selv om Samantha havde været i det offentliges varetægt i tre år og havde været i pleje hos en familie på grund af sin overvægt, lykkedes det ikke for hende at tabe nogen af sine mange kilo. I en periode boede hun endda i en plejefamilie, der gav hende kalorietunge takeaway-måltider.

Forældrene Malcolm og Jan, som indrømmer, at de har svigtet deres datter slemt, har indvilget i at fortælle avisen Sunday People om deres datters tragiske død for at advare andre familier mod at lade deres børn guffe løs i en uendelighed.

Første tvangsfjernede død af fedme

Læs også: Ingen vil lege med Mark

Samanthas 49-årige mor Jan, 49, som ligesom sin mand Malcolm har sin datters fødselsdato tatoveret på sin arm, siger:

- Hun lå i en slags lift, så hun kunne flyttes fra sin seng til toiletstolen. Jeg stod lige ved siden af hende og beroligede hende, for hun er bange for højder. Hun så på mig og sagde: ”Jeg elsker dig mor,” og så blev hun pludselig helt hvid i ansigtet, fortæller Jan Packham.

- En sygeplejerske trykkede på alarmknappen, og jeg blev skubbet ud af rummet. Det var forfærdeligt. Lægerne fik liv i hende én gang, men så stoppede hendes hjerte igen, og så var det slut.

- Malcolm og jeg tog hen for at se hende. Jeg blev ved med at ae hende og sige til hende, at hun skulle vågne. Jeg kunne slet ikke forstå det. Hun var kun 20. Hvordan kunne hun være væk? spørger den unge piges mor.

Samantha, der drømte om at uddanne sig som frisør, er det første barn i Storbritannien, som er blevet fjernet hjemmefra pga. sin ekstreme overvægt, som er død af den.

Forældrene: Det er vores ansvar

Samanthas 44-årige far, Malcolm Packham, erkender, at de som forældre har et medansvar for deres datters skæbne:

- Vi tager ansvaret – vi holder hænderne i vejret og indrømmer, at vi har svigtet.

- Vi skulle have sat grænser for hende, men det gjorde vi ikke, og nu betaler vi den højeste pris. Vi ved, at ”Sammy” stadig ville være her, hvis hun havde været sundere. Men det er ikke nemt at forhindre nogen i at spise, hvis de ikke selv vil.

Hvert femte barn er overvægtigt

Der skal efter al sandsynlighed gennemføres en undersøgelse af, om myndighederne kunne have gjort mere for at redde Samantha.

Storbritannien har den højeste forekomst af fedme i Vesteuropa, en femtedel af de engelske børn er overvægtige eller ekstremt overvægtige før skolealderen.

I løbet af de seneste fem år, er 74 livtruende overvægtige børn som Samantha blevet fjernet fra deres familier af de sociale myndigheder.

Gik amok på køleskabet som otte-årig

Læs også: Mødregruppe mod overvægt

Samantha var kun otte år gammel, da hendes forældre indså, at hun havde et problem.

- Hun spiste sin aftensmad, og så gik hun bare hen til køleskabet og tog mere mad selv, fortæller hendes far Malcolm.

- Vi prøvede at sige til hende, at hun lige havde spist sin mad, og at hun ikke behøvede mere, men så fik hun et hysterisk anfald.

- Hun bandede ad os, og hun hev ligefrem hængslerne af køleskabslågen en gang. Så stærk var hun i en alder af otte. Vi tog hende med til lægen, men lægen gjorde absolut intet, fortæller faren.

Da Samantha var 14 år, blev de sociale myndigheder i hendes hjemkommune Brighton I Sydengland involveret I sagen, efter at en ven af familien indgav en underretning om bekymring for Samantha.

Forældre opgav at styre kosten

- De fortalte os, at de havde modtaget en rapport om omsorgssvigt. Vi kunne ikke tro vores egne ører. Vi ved, at vi har begået fejl, men vi har altid gjort vores bedste, og vi elskede Sammy over alt på jorden, siger Malcolm.

- Før gav de os en sund kostplan for Sammy. Men det var umuligt for os at forhindre hende i at gå ud og købe mad i hemmelighed.

- Det var ligesom en spiseforstyrrelse. Hun elskede mad. Vi gjorde vores bedste, men der er grænser for, hvor meget du kan gøre. Hvis nogen vil spise, skal de nok finde en eller anden måde at komme til det på. Hun købte chips og chokoladebarer på vej hjem fra skole og spiste dem i hemmelighed. Måske skulle vi have stoppet hendes lommepenge, men det virkede ikke som det rigtige at gøre, siger faren.

Malcolm og Jan Packham fik at vide, at de sociale myndigheder havde søgt retten om tilladelse til at tvangsfjerne hende.

- De var så forfærdeligt. Vi fik en advokat til at kæmpe vores sag, men vi tabte, fortæller Malmcolm.

- Jeg vil aldrig glemme den dag, hvor de kom for at hente hende. Vi græd alle sammen, og Samantha skreg og tiggede dem om ikke at tage hende med. Alle naboerne kom ud. Det var skrækkeligt, siger faren.

Selv om Malcolm og Jan indrømmer, at de har begået fejl, mener de, at deres datter blev svigtet af myndighederne.

Plejefamilie lod pigen æde videre

- De tog Sammy fra os, men de hjalp hende ikke.

- De anbragte hende hos en familie, som aldrig var hjemme, og den efterlod hende derhjemme med takeaway menuer.

- Hun ringede og sagde: Gæt, hvad jeg laver? Jeg spiser en ekstra stor kebab, fortæller Samanthas mor.

- Hun hadede at være I pleje. Hun stak af derfra hele tiden.

- Efterhånden fik vi lov til at mødes med hende en gang om ugen på et kontaktcenter, og til sidst fik hun lov at være hos os i weekender, fortæller Malcolm.

- En weekend fik vi et opkald, hvor vi fik at vide, at hun ikke behøvede at komme tilbage til sin plejefamilie. Det var bare et lykkeligt øjeblik, husker faren.

Samantha ville forandre sit liv

Tidligere i år lykkedes det for Samantha, som havde indlæringsvanskeligheder og gik i specialskole, at kvitte sine junkfood-vaner i forbindelse med, at hun fik tilbudt en gastric bypass operation.

- I stedet for chips og chokolade, begyndte hun at spise frugt og anden sund mad, fortæller hendes mor.

- Hun prøvede virkelig på at ændre sig og var meget opsat på at få en gastric bypass operation. Hun var kun 20 år, og hun havde alle de planer. Og nu er hun væk.

En talsmand for de lokale myndigheder forklarer om kommunens stilling i sagen:

- Vi er forpligtet til at holde familier samlet, når det er forsvarligt at gøre det. Beslutninger om at sætte børn i pleje træffes af dommere, ikke af kommunalbestyrelser. Dommere træffer kun afgørelse om tvangsfjernelse, når de mener, at et barn udsættes for alvorlig omsorgssvigt eller fysisk skade ved at blive hos sine forældre.

- Før de træffer den slags afgørelser, kigger de på vidnesbyrd fra en lang række kilder, ikke blot fra kommunen. Vi har pligt til at bruge alle juridiske midler, vi råder over for at beskytte børn, som vi mener er truede.

74 fede børn tvangsfjernet på fem år

De engelske myndigheder har opgjort, at af de 74 børn og unge, der er blevet tvangsfjernet pga. livsfarlig overvægt i de seneste fem år frem til 2014 – vejede et af børnene 146 kilo og otte vejede mere end 127 kilo sten.

Da artiklen om Samanthas død blev bragt i de engelske medier, kommenterede en del af læserne tragedien. En af dem er den 49-årige Elaine, som identificerer sig med den afdødes forhold til mad.

- Jeg har så ondt af denne pige og hendes familie. Jeg kæmper konstant med min vægt. Jeg blev omsorgssvigtet af alkoholiske forældre som barn. Jeg havde perioder, hvor jeg slet ikke fik noget af spise. Så ville min mor gøre det godt igen ved at købe slik til mig.

- Jeg befinder mig i en konstant ond cirkel af overspisning og slankekur. Det er svært at forstå, hvorfor jeg sommetider overspiser, når jeg ikke en gang nyder maden.

- Jeg har tigget mine læger om hjælp, men jeg får bare at vide, at jeg skal spise fornuftigt. Jeg tror ikke, at jeg nogensinde kommer over det.

- Jeg har klaret så mange ting i mit liv, men mad kontrollerer mig, og jeg hader virkelig, hvad jeg har gjort mod mig selv fysisk og psykisk, skriver en fortvivlet Elaine i sin kommentar.

Læs også: Fedme kan forebygges

Sponsoreret indhold