Skæbner

26-årige Sofie overmandede indbrudstyven

1. september 2019 Tekst og foto: Susanne Stamming og Panthermedia. Dansk bearbejdelse: Marianne Knudsen.
26-årige Sofie tøvede ikke et sekund, men sprang på en indbrudstyv, der var kravlet ind ad et åbent vindue, mens hun lå og sov. Først bagefter kom frygten for, hvad der kunne være sket.
26-årige Sofie overmandede indbrudstyven

Sofies daværende canadiske kæreste, Steve, havde fødselsdag og var blevet fejret med middag hjemme hos parret, da selskabet besluttede sig for at tage videre i byen og feste. Sofie valgte dog at blive hjemme, da hun skulle tidligt op på arbejde næste morgen. Hun ryddede op efter gæsterne, inden hun gik ind i soveværelset for at lægge sig til at sove.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Lejligheden lå i stueetagen i det centrale Göteborg, ikke langt fra Järntorget med mange restauranter og altid masser af liv, og derfor tog Sofie ørepropper i ørene for bedre at kunne sove fra larmen i gaderne. Det betød også, at hun slet ikke hørte, da Steve senere hen på natten kom hjem. Hun vågnede kun ved, at han lå uroligt, og derfor endte hun med at tage sin dyne under armen og lægge sig på sofaen.

Læs også: Tyve løb med Mettes gaver

Utrolig vred

Hen på de tidlige morgentimer vågnede hun igen. Denne gang med følelsen af ikke at være alene i stuen. Hun opdagede, at vinduet stod på vid gab og hørte puslen i halvmørket. Pludselig fik hun øje på to skikkelser i stuen og reagerede prompte.

– Man ved jo aldrig, hvordan man reagerer i sådan en situation, men jeg blev utrolig vred og var slet ikke bange, fortæller 26-årige Sofie Pousette.

Da hun var vant til at tale engelsk med sin kæreste, skreg hun op på engelsk, og det gjorde den ene skikkelse så forskrækket, at han sprang ud ad vinduet. Hun indså hurtigt, at hvis den anden mand gjorde det samme, ville indbrudstyvene slippe væk. Så hun fløj efter ham og greb fat i kraven på ham.

– Jeg havde ingen tøj på, fordi det havde været en varm nat, griner Sofie, der pressede manden ned på gulvet og satte sig oven på ham.

Det eneste, hun tænkte på, var, at han for alt i verden ikke måtte slippe fra hende.

– Han var virkelig chokeret og begyndte at forklare, at han ikke havde haft nogen steder at sove. Derfor var han kravlet ind ad vores vinduer for at lægge sig til at sove.

Den hoppede Sofie dog ikke på, for i det samme fik hun øje på en pose fyldt med deres ting. Han havde blandt andet taget en iPad, en PlayStation, hendes smykker og deres ure.

Læs også: Verdens sejeste Pia: Overlevede hjerneblødning og 32 operationer

Uvirkeligt

– Jeg råbte efter Steve, fordi det blev mere og mere ubehageligt. Jeg kunne jo se, at de havde været rundt i hele vores lejlighed, mens vi bare havde ligget og sovet, forklarer Sofie.

– Det var skræmmende at tænke på, at de lige så godt kunne have gjort os noget, tilføjer hun.

Steve, der stadig var småberuset efter nattens fest, forstod ikke helt, hvad der foregik inde i stuen, men da det gik op for ham, for han over indbrudstyven og ville smide ham ud. Det ønskede Sofie bare ikke og standsede Steve. Han skulle ikke slippe så let, så hun bad Steve holde fast i ham, mens hun fik tøj på og ringet efter politiet.

Politiet kom hurtigt til lejligheden og anholdt tyven. De fik samlet bevismateriale ind, og Sofie og kæresten afgav forklaring. Først dér reagerede Sofie på det, hun lige havde været udsat for.

– Det hele var gået så hurtigt, at jeg ikke havde nået at opfatte ret meget. Men bagefter indså jeg, at det kunne være gået helt galt. Det hele føltes pludselig meget uvirkeligt, husker Sofie, der var glad for, at politibetjentene var omsorgsfulde og havde forståelse for hendes reaktion.

Imens blev tyven kørt til politistationen, og en politihund blev hentet for at lede efter den anden tyv, der var sprunget ud ad vinduet.

Læs også: Tyvens skræk er mor til tre

Handler i pressede situationer

Sofie, der skulle have været på arbejde, ringede afbud og valgte i stedet for at tage op til sine forældre, fordi hun følte sig enormt utryg i lejligheden. Hun fortalte sin familie, hvad der var sket, og dagen efter kunne hendes mor læse i avisen, at kæresten Steve havde overmandet tyvene i deres lejlighed.

– Det, synes jeg, var noget af en misforståelse. Det var altså mig, der overmandede tyvene, siger Sofie og kan ikke lade være med at grine.

Hun har arbejdet med heste det meste af sit liv, så hun er vant til hårdt og tungt arbejde i stalden, og samtidig er hun godt tilfreds med at vide, at hun rent faktisk handler, når noget er på spil.

– Nu ved jeg, hvordan jeg reagerer i sådanne situationer. Jeg handler, og det kan jeg egentlig meget godt lide, siger hun og tilføjer, at hun dog også er taknemmelig for, at politiet kom så hurtigt, som de gjorde.

Læs også: Mette med OCD: Jeg lå på mit køkkengulv i tre år

Traumatisk oplevelse

Politiet har da også rost Sofie for hendes indsats, der har betydet, at den anholdte indbrudstyv har fået sin straf. Trods den heldige udgang på indbruddet har det været en traumatisk oplevelse for Sofie, og hun har været nødt til at få hjælp til at bearbejde det.

– Jeg var pludselig enormt utryg i mit eget hjem og havde svært ved at sove. Jeg vågnede ofte op og var overbevist om, at der var nogen inde i vores stue. Så jeg gik rundt og tjekkede alle vinduer og døre igen og igen for at være sikker på, at der ikke kunne komme nogen ind, siger Sofie, der i en periode var nødt til at flytte hjem til sine forældre, hvilket også gjorde en ende på forholdet til Steve.

– Det er blevet bedre i dag, og jeg har lært en masse om mig selv. Men hver gang jeg læser om et indbrud, tænker jeg altid, at det har større konsekvenser, end man lige regner med.

Læs også: Hørte sin kone blive dolket ihjel

Sponsoreret indhold