Skæbner

450 kubikmeter julegaver til forældreløse børn

21. december 2010 af Redaktion
For fem uger siden en indsamling til fordel for forældreløse børn på et litauisk børnehjem. Gaverne er væltet ind fra Gedser til Skagen, og fem store lastbiler er blevet sendt af sted med i alt 450 kubikmeter julegaver til fire børnehjem og en hjælpeorganisation.
Foto: Lennart Schønberg
Foto: Lennart Schønberg

Julegaveindsamlingen, der slog alle rekorder, kunne være efterskriften til Ude og Hjemmes landsdækkende julegaveindsamling, der blev startet for fem uger siden.

Det var reportagen "De glemte børn" fra børnehjemmet i den litauiske landsby Kybartai, som affødte en regulær læserstorm fra Ude og Hjemmes læsere med krav om, at der skulle gøres noget. De 50 forældreløse børnehjemsbørn lever under fattige kår, og sidste år oplevede de, at julegaverne blev sparet væk - det berørte Ude og Hjemmes læsere dybt.

SE ALLE BILLEDERNE FRA BØRNEHJEMMET

"Vi blev mildest talt overrasket over den reaktion, vi fik på baggrund af de første artikler fra vores læsere, som nærmest forlangte, at der skulle startes en indsamling. Vi hjalp derfor vores læsere med at koordinere og starte indsamlingen op. Vi havde sat et ambitiøst mål om at fylde en 17 meter lang sættevogn med gaver, men vi havde ikke i vores vildeste fantasi forestillet os, at det blev til fem gange så meget. Vi vil vi gerne viderebringe en stor tak fra børnene til vores læsere, som har bidraget helt enormt," fortæller Ude og Hjemmes chefredaktør Kaj Elgaard.

Læserne har gjort en forskel
Ruta Kairyte, som er repræsentant for Baltic Child Protection, fortæller, hvor lykkelige børnene er blevet for gaverne:

"Indsamlingen fra Danmark udført af Ude og Hjemmes læsere har en enorm betydning for ikke kun børnehjemmet i Kybertai, men også for andre børnehjem og fattige familier her i landet. For børnene generelt har det stor betydning at opleve, at nogen tænker på dem og faktisk har lagt et stykke arbejde i at gøre deres jul dejligere end normalt. En julepakke for et sådant barn har en større betydning end nogen kan forestille sig."

Hele Danmark samlede ind
Da indsamlingen blev en realitet, allierede vi os med vognmand Leif Pedersen, ICT Logistics i Fredericia, der for egen regning ville transportere de indsamlede gaver til Litauen. Samtidigt oprettede vi en Facebook-side, der kunne fungere som forum for de mange gavmilde Ude og Hjemme læsere, hvor de kunne koordinere og dele informationer med hinanden.

Læserne oprettede på eget initiativ opsamlingsstationer over hele landet, og uden disse meget engagerede personer kunne indsamlingen ikke være gennemført. F.eks. stillede Pia Voldter Handt fra Køge sit private hjem til rådighed for indsamlingen, og Slagelse Kloakservice omdannede lagerpladsen til opsamlingsplads for nærområdet.

Den kun 16 år gamle gymnasieelev Philippa Schuer startede på eget initiativ en indsamling på Nærum Gymnasium, som genererede flere end 250 gaver.

Julegaver fylder 1000 personbiler
Ude og Hjemmes læsere indsamlede alt fra cykler, computere, tøj, legetøj, barnevogne, maling og indpakkede julegaver med børnenes navne på. I alt fyldte de mange bidrag 450 kubikmeter, som der skulle hele fem store lastbiler til at transportere til Litauen. Det svarer til omkring 1.000 mellemstore familiebiler, der har bagagerummet helt fyldt med gaver.

Det er dog ikke kun børnehjemmet i Kybartai, som får gavn af indsamlingen, idet børnehjemmet kun kunne bruge en femtedel af de indsamlede gaver. To lastbiler kørte til to andre børnehjem i Kaunas, og en lastbil kørte til en hjælpeorganisation for fattige i landsbyen Babtay. Derudover gik den sidste lastbil til et børnehjem i Polen.

Sponsoreret indhold