Skæbner

7-årige Valentin får ulovlig medicin

8. november 2016 af Morten Nøhr Mortensen. Foto: Gregers Kirdorf
Lille Valentin fra Holbæk var så invalideret af sin epilepsimedicin, at han var holdt op med at lege og tale. Han kunne endda ikke genkende sin egen mor. Så tog hans forældre en beslutning og købte ulovlig medicinsk cannabis til sønnen.

For Ekatarina og Carsten Pleman var det som at stå midt i et mareridt. Da deres søn var 3 år, elskede han at lægge puslespil om morgenen og lave små regnestykker med sin far.

– Hvis jeg har seks æbler, og du får de to, hvor mange har jeg så tilbage? – Fire, lød det glædestrålende fra Valentin.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Sådan var det ikke mere. Et år senere kunne Valentin ikke længere lægge puslespil eller regne. Han sad bare vuggende i sofaen og stirrede tomt ud i rummet.

Kunne ikke genkende sine forældre

Han havde smerter og klynkede, hvis man rørte ved ham. Når hans mor forsøgte at nå ham med et smil eller et spørgsmål, reagerede han ikke. Det var, som om han ikke længere kunne genkende sin mor og far.

Søs Egelind: Pot hjalp mig gennem kræften

Han var også holdt op med at tale. Han var holdt op med at lege. Han var holdt op med at være den glade dreng, de kendte.

For Ekatarina og Carsten var situationen ubærlig:

– Det var skrækkeligt at være vidne til. Vores lille dreng var så syg, at der slet ikke var noget liv tilbage. Det var gået frygteligt stærkt, og det var så umenneskeligt, at vi kun kunne hjælpe ved at give ham den stærke medicin, han slet ikke kunne tåle, lyder det fra Valentins mor.

Flere krampeanfald om dagen

Ude og Hjemme er på besøg hos familien Pleman i deres hjem i landsbyen Holbæk på det nordlige Djursland. Det er her, Valentin er vokset op sammen med sin fire år ældre storebror, Nikolaj.

I modsætning til sin bror lider Valentin af den sjældne epileptiske sygdom Dravet syndrom. Sygdommen var så mild i begyndelsen, at lægerne slog de få anfald hen som feberkramper. Men pludselig tog den fart.

Fra julen 2013 begyndte sygdommen at overfalde den dengang 4-årige dreng med krampeanfald. Flere om dagen. Og mange gange i serier på op til 10-15 stykker.

Marie behandler sin sclerose med cannabis

Medicinen kunne dæmpe det nogenlunde, men Ekatarina ridser et frygteligt dilemma op: Bivirkningerne var så alvorlige, at Valentins mentale evner svandt voldsomt ind. Pludselig kunne de ikke nå deres dreng, og han kunne hverken holde på vand eller afføring.

'Forkert at forbyde cannabis'

– Ja, hvad gør man så, når lægerne faktisk ikke aner, hvordan de skal hjælpe? Når de prøver med al mulig stærk medicin, der bare gøre det hele værre? Så er det, at man er klar til at købe medicinsk cannabis, også selv om det er ulovligt. Det er jo en forkert lov, der hindrer, at man kan hjælpe et sygt barn, siger Ekatarina.

For Ekatarina og Carsten blev det en nødvendighed at give Valentin medicinsk cannabis.

Mor forlader hospice efter behandling med cannabis

På nettet havde de konstateret, at cannabis kunne hjælpe epileptikere, og som de stod der med en syg og svækket dreng, så de ikke anden mulighed end at bestille en flaske cannabisdråber i England, hvor medicinsk cannabis indtil for nylig kunne sælges lovligt som kosttilskud.

Har fået det bedre

I dette tilfælde er der tale om den såkaldte cbd-olie, der ikke gør Valentin skæv. For Valentin ser det ud til, at olien har haft afgørende betydning for hans trivsel.

– Vi har jo fået vores dreng tilbage. Allerede efter en måned med cannabis-dråber og en nedtrapning af den stærke medicin er Valentin begyndt at lære mange af de ting, han mistede. Nu taler han igen. Han leger med sin storebror – ja, de skændes faktisk også. Og det er jo godt, for det er jo sådan, brødre også skal være, siger Ekatarina.

I det nye Ude og Hjemme, som er på gaden onsdag den 9. november 2016, kan du læse hele historien om Valentin og forældrenes beslutning om at give ham ulovlig medicin.

Her kan du se nogle billeder fra Ude og Hjemmes besøg hos Valentin og hans familie:

Valentin får det bedre af ulovlig medicin

Sponsoreret indhold