Skæbner

8-årige Athena blev rask: Samler ind til andre kræftsyge børn

29. marts 2017 af Anna Lindau Backlund. Foto: Jan-Erik Ejenstam
Da Athena fik kræft, fik hun døden tæt ind på livet. Nu er hun rask og besøger regelmæssigt andre kræftsyge børn, samler legetøj ind og sælger læskedrikke og snacks for at skaffe penge, så de kan få besøg af en hospitalsklovn.

Da Athena var bare tre et halvt år, fik hun konstateret en ondartet tumor i maven. Heldigvis blev den opdaget i tide, og med kemoterapi og strålebehandling fik lægerne has på den.

På hospitalet kom Athena tæt på døden, selv om hun kun er en lille pige. Men der var også noget, der satte hende i godt humør og fik hende til at glemme både sorger og smerter.

Mor til to fik kræft: Nu har Louise indsamlet en million til forskning

Og det var doktor Lowe – en sød hospitalsklovn, hvis opgave det var at sprede glæde og tale med børnene om ting, de måske ikke kunne tale med forældrene om.

– Jeg husker, at jeg talte med doktor Lowe om, hvordan det var at tabe håret. Men klovnen forklarede mig, at det ville vokse ud igen, fortæller hun. 

Athena spreder godt humør

Da Athena var blevet rask, varede det ikke længe, før hun selv ville gøre noget for andre kræftramte børn. Så familien begyndte at køre til sygehuset en gang om måneden, selv om de er raske.

Forældrene til børnene på afdelingen nemlig har brug for nogen at tale med, og børnene har brug for en legekammerat, ved Athena.

10-årig dreng lader håret gro for at lave paryk til syg veninde

Athenas mor, Lotta, sidder derfor og taler med andre forældre, hvis børn er i behandling, mens Athena går rundt og opmuntrer syge børn og deres søskende.

– Vi taler om alt muligt og hygger os lidt, siger hun.

Samler legetøj og penge ind

Athena, der i dag er otte år, har nogle gange legetøj med. Hun og hendes mor startede på Athenas initiativ en legetøjsindsamling.

– Folk ville gerne købe legetøj og give os det. Inden der var gået tre måneder, havde vi legetøj overalt i huset, og det var kun nyt legetøj. Det skal være nyt, fordi det gamle kan indeholde bakterier, siger Lotta. 

12-årig bruger hele sin fritid på at sy bamser til syge børn

Og så er der hospitalsklovnen Doktor Lowe. Hun er ikke på sygehuset hver dag, men Athena syntes, at flere børn burde have mulighed for at møde hende. Et endagsbesøg koster 2.000 kroner, så Athena bestemte sig derfor for at samle penge ind sammen med sin mor. De penge, de fik ind, var nok til et klovnebesøg. 

– Det er så vigtigt at indgyde familier i samme situation håb. Søger man på nettet, finder man som oftest nedslående oplysninger, men Athena er et bevis på det modsatte. Det kan også ende lykkeligt, siger Lotta.

Læs hele historien om Athena i det nye Ude og Hjemme, som er på gaden onsdag den 29. marts 2017.

Her kan du se nogle flere billeder af Athena og hendes mor:

8-årige Athena samler ind til kræftsyge børn

Sponsoreret indhold