8-årige Matti og kræftramte Adam: Bedste venner

Når livet gør ondt på en lille dreng, er der ikke noget så dejligt som en god ven. Det ved 8-årige Adam fra den lille by Birkum uden for Odense. Han har nemlig verdens bedste ven, sin jævnaldrende skolekammerat Matti.
Adam fik som bare 5-årig i juli 2017 konstateret en aggressiv form for leukæmi. Siden har tilværelsen budt på masser af udfordringer, langvarige indlæggelser og daglige smerter for den lille dreng. Men under hele forløbet har Matti været ved Adams side.
Læs også: Handicap er ingen hindring: Vi er de bedste venner
Livline til livet
Matti var Adams livline til livet uden for hospitalet i sygdommens første, svære år, da den kræftramte dreng sammen med sin mor næsten konstant var indlagt på børneafdelingen på Odense Universitetshospital.
Her besøgte Matti sin ven ofte. De spillede spil og så film sammen og hyggede sig trods de specielle forhold. På den måde fik Adam sjove og tiltrængte pauser fra behandlingerne.
Matti fortalte Adam om hverdagen i børnehaven, om hvad der skete hjemme i landsbyen, og om alt det, de to skulle lave sammen, når Adam blev rask igen.
Holdt humøret oppe
Når Adam efter behandlingerne var sløj og uoplagt, eller når han lå afkræftet i sin sygeseng med sonde i næsen og uden hår på hovedet, sad Matti lige så stille ved sygesengen og ventede, indtil Adam igen havde kræfter til at være aktiv. Hvis de to så en film sammen, og Adam faldt i søvn af udmattelse, så Matti filmen færdig og fortalte bagefter Adam, hvad der var sket.
Når Adam i perioder på grund af kemo tabte håret, nøjedes Matti med at konstatere det med en kort bemærkning, uden at gøre et stort nummer ud af det. Derefter gav de to sig igen i kast med noget, som intet havde med sygdommen at gøre, men som kunne bringe Adam i godt humør.
Ved første øjekast er det svært at se, at Adam er ramt af en alvorlig sygdom, når man møder den lille supermand i hjemmet i landsbyen Birkum. Knægten har endnu engang besøg af Matti, og de to tumler rundt i huset og laver halløj, som drenge på deres alder har for vane.
Imens finder Adams mor, Sandra, billeder frem fra sønnens ophold på hospitalet, mens hun fortæller om sin tapre dreng.
Læs også: Angelica fik kræft som 7-årig: Vi har ni liv begge to
Feber og hævelser
Den 31. januar 2020 skal Adam efter planen afslutte sin behandling. På den dato er det præcis to et halvt år siden, at Adam fik sin første kemobehandling. Det har været et langt og hårdt forløb, men heldigvis har han haft Matti ved sin side.
– Matti har betydet så meget for vores dreng, at det ikke kan beskrives med ord. Når vi voksne har været bekymrede, har Matti kunnet bringe smilet frem igen. Ikke kun hos Adam, men hos os alle. Det var et frisk pust hjemmefra, fortæller drengens mor, 44-årige Sandra Berg Bedford.
I juli 2017 var alt liv og glade dage hos familien Bedford i Birkum. De skulle på familieferie til Bulgarien, og den dengang 5-årige Adam havde længe glædet sig.
Men op mod afrejsen blev drengen syg med voldsomme hævelser over dele af kroppen. Han klagede over ondt i halsen, men et besøg hos vagtlægen beroligede Sandra Bedford. Lægen mente, at der var tale om hævede kirtler, forårsaget af en form for virus.
Brutal besked
– Vi tog af sted, men det blev ikke en god ferie. Adam lå det meste af tiden på hotelværelset med feber, og vi skiftedes til at være hos ham. Efter 10 dage i Bulgarien kom vi hjem onsdag den 26. juli, og da var det virkelig skidt med drengen. Han var hævet i hele kroppen, specielt nakken var hævet. Efter et lægebesøg blev han dagen efter indlagt på Odense Universitetshospital. Her fik vi den besked, der ændrede vores liv på brutal vis, siger Sandra.
Diagnosen lød på akut lymfatisk leukæmi (ALL), og Adam skulle i øjeblikkelig behandling. På grund af de voldsomme hævelser af kirtlerne fik drengen først en kur med binyrebarkhormon, inden han mandag den 31. august 2017 modtog sin første kemobehandling.
– Adam blev placeret i en højrisikogruppe på grund af sin aggressive leukæmi. Han fik kemobehandling i blokke, otte dage ad gangen, hvorefter han skulle restituere med antibiotikabehandling. Sådan fortsatte det i et halvt år, hvor vi konstant var indlagt. Jeg fik orlov fra mit lærerjob for at være hos Adam, og det var en vanskelig tid for os alle, siger Sandra.
Sej lille gut
Hun fortæller, at sønnen viste sig som en utrolig sej gut under hele forløbet. Det første år var de to kun hjemme i Birkum kort tid ad gangen, men Adam tog sin skæbne uden at kny. Ofte var det ham, der var nødt til at holde modet oppe hos sin mor, og ikke omvendt.
Den lille fyr tvivlede ikke en eneste gang, når hans mor fortalte, at det alt sammen nok skulle blive godt igen, men at de mange behandlinger var nødvendige.
– Som lille havde Adam tit fået at vide, at man godt må sige nej, hvis der er noget, man ikke vil være med til. Når Adam en gang imellem skulle stikkes i armen på hospitalet, eller han skulle i koma for at få sin kemo, kiggede han en gang imellem på mig og spurgte, om han måtte sige nej. Det var svære situationer, for der var intet alternativ, siger Sandra.
Læs også: Katrine på blot 11 år er uhelbredelig syg af kræft
Voldsomme oplevelser
Adam har aldrig haft mørke tanker om døden og den slags, selv om de mange måneder på afdelingen for kræftramte børn bød på voldsomme oplevelser.
– Jeg mener ikke, at man som forældre kan opleve noget værre, end at ens barn bliver ramt af alvorlig sygdom som kræft. Jeg har mange gange ønsket, at jeg kunne tage Adams sygdom på mig, og jeg har kæmpet med skyldfølelse. Hvad har jeg gjort forkert, siden Adam skulle have leukæmi? Hvorfor lige Adam? spørger Sandra.
Hun forventer ikke svar på sine spørgsmål, for de findes ikke. Men lægerne har forsøgt at berolige hende med, at hun ikke har gjort noget forkert i forbindelse med sønnens kræftsygdom. Det er sådan noget, der bare sker engang imellem i livet.
Læs også: Vores store sorg: Datter og svigersøn blev myrdet
I gang igen
Efter et år på orlov vendte Sandra i august 2018 tilbage til lærerjobbet på halv tid, og efter sommerferien i fjor begyndte Adam i første klasse i skolen i nabolandsbyen Sdr. Nærå. Hans immunforsvar er stadig svækket, og hvis nogen i klassen er syge, bliver Adam holdt hjemme.
Verdens bedste ven
Mens den 44-årige mor fortæller den både barske og livsbekræftende historie, kommer sønnen hen til sin mor og lægger hovedet ind til hende. Den 8-årige dreng har brug for en smule moderlig opmærksomhed. En af følgevirkningerne af kemoen er, at Adam får hedeture i ansigtet og rammes af mindre epileptiske anfald.
Men efter lidt trøst er han frisk igen og løber ind i tv-stuen til Matti. Her venter verdens bedste ven tålmodigt på, at Adam er klar igen.
Læs også: 8-årige Athena blev rask: Samler ind til andre kræftsyge børn