9-årige Elias synger om sin ensomhed

Ingen ville lege med Elias, da han startede i skole, og det gjorde rigtig ondt. Hør Elias' sang om ensomhed.

-Elias har altid været glad for at rappe, og en dag kom han og sagde, at han ville lave et rap om at være alene. Vi talte lidt om det, og jeg fandt på melodien i omkvædet, men resten har Elias selv skrevet, fortæller Elias far 38-årige Thomas Høgsted.

Se videoen og hør Elias synge sin sang om ensomhed her

Hvis man køber Elias sang, går pengene ubeskåret til Børns Vilkår og børnetelefonen. ”Ingen skal være alene” udkommer på mandag, og den tidligere X-faktor vinder Linda Andrews synger omkvædet sammen med en gruppe børn, Elias havde inviteret med i studiet via et facebook-opslag. Han opfordrede andre børn, som kender til følelsen at være alene, til at troppe op til indspilningen og være med i koret. Det gjorde mere end 30 børn og deres forældre.

Elias vil hjælpe andre ensomme børn

- Sangen er ikke skrevet for at give forældre tårer i øjnene. Elias har skrevet den for at hjælpe andre, som har det ligesom han selv havde det. Derfor går pengene til ”Børns Vilkår” og ”BørneTelefonen”. Det er et sted, hvor børn hjælper børn, og sådan er det også med Elias´ sang. forklarer Thomas.

Der så magtesløs til, mens Elias fik det værre og værre i skolen i 0. og 1. klasse.

 -Det var jo forfærdeligt. Jeg har grædt mange tårer for Elias. Han var trykket og ked af det. Ville ikke i skole, og når jeg hentede ham, sad han bare der alene og ventede på mig. Han smilede aldrig, og han talte om at dø. Han ønskede at zombierne kom og spiste ham, fortæller Thomas.

Ensomheden forandrede deres dreng

Han og Elias mor forsøgte at få Elias klasselærer i tale, og de talte med skolelederen, som iværksatte et PPR-samarbejde (pædagogisk-psykologisk-rådgivning) med en psykolog, som kunne konstatere, at Elias ikke fejlede noget. Det var ikke Elias skyld, at ingen ville have ham med ud i frikvarterene.

-I dag kan jeg se, at jeg kunne have gjort mere. Når der endelig var invitationer hjem til klassekammeraterne, hentede jeg ham efter bare en time, selv om det faktisk gik rigtig godt. Elias var begyndt at lave ballade i skolen for at få opmærksomhed, og jeg var bekymret for, om han var for vild hjemme hos vennerne, forklarer Thomas.

Læreren mente, at det var Elias egen skyld

Desværre gjorde skolen ikke noget ved problemet, og Thomas følte, at lærerne mente, at det var Elias, der bare ikke var opdraget ordentligt. Men Elias har en to år ældre bror Emil, som har fået samme opdragelse og ikke havde nogen problemer i skolen.

Børns Vilkår har fem gode råd til at forebygge mobning. Dem finder du her:

- Vi nægtede at acceptere, at der intet kunne gøres i skolen, så det endte med, at vi fandt en ny skole. Da vi fortalte Elias, at han skulle i en ny skole, så han kunne møde nogle nye venner, sagde han selv: ”Så vil jeg ikke lave ballade mere, Far, fortæller Thomas.

Skoleskiftet viste sig at være den bedste beslutning. Det var en hel ny dreng, Thomas hentede.

Ny skole ændrede alt

-Han kom løbende glad over til bilen og råbte: ”Far! Kan jeg lege? Kan jeg lege?” mens der stod drenge og ventede på ham. Han fik venner og legeaftaler og det var fantastisk at se, hvordan det forandrede ham. I dag har vi en dreng der griner. Det gjorde han aldrig, fortæller Thomas.

Når han ser tilbage, ville han ønske, at han greb ind noget før og sagde det, som det var på forældremøderne. Det vigtigste for børn er at blive accepteret og føle sig som en del af fællesskabet i skolen, og der er meget, forældre kan gøre, for at hjælpe deres børn med det, mener han.

Thomas opfordrer forældre til at være gode til at lave legeaftaler på deres børns vegne.

-Når børn er hjemme hos hinanden, oplever de andre kulturer og normer, og de ser hinanden i et andet lys. Det kan styrke deres sociale kompetencer og deres venskaber. De skal ikke tvinges til at lege sammen, men forældre skal være opmærksomme på, hvem de passer godt sammen med og hjælpe dem til at lave aftaler, siger Thomas.